• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink/Informer

30.01.2022

12:35

OVAJ GRAD IMA "ULICU SMRTI", DOK JE U OVOM DELU ZEMLJE PRISUSTVO OSIROMAŠENOG URANIJUMA 100 ODSTO! Srbija tuži NATO, TO JE NAŠ DUG PREMA POTOMCIMA!

prinstcreen

Društvo

OVAJ GRAD IMA "ULICU SMRTI", DOK JE U OVOM DELU ZEMLJE PRISUSTVO OSIROMAŠENOG URANIJUMA 100 ODSTO! Srbija tuži NATO, TO JE NAŠ DUG PREMA POTOMCIMA!

Podeli vest

Advokat Srđan Aleksić podneo tri tužbe Višem sudu u Beogradu u ime trojice policijaca i rezervista koji su 1999. bili na KiM, nakon čega su oboleli od kancera. Oni su se razbileli, kako se navodi u tužbi, od posledica bombardovanja naše zemlje osiromašenim uranijumom

Aleksić se jutros uključio u jutarnji program TV Pink i rekao kako je i njegova majka umrla od kancera u najgorim mukama. Dodao je i kako je odšteta u Italiji za ovaj slučaj od 300 hiljada do milion evra, dok je dogovor da u Srbiji ona bude minimum 100 hiljada evra.

Postoji veza da osiromašeni uranijum utiče na nekoliko vrsta kancera, to su potvrdila istraživanja. Izvođen je eksperiment na vojnicima iz Amerike, iste čestice su pronađene kod vojnika iz Italije, takođe SZO utvrđuje to isto - prisutnost teških metala i osiromašenog uranijuma. Smatram da ćemo mi za godinu dana to uraditi i dokazati prisustvo osiromašenog uranijuma. Smatram da je 100 odsto povećano kod ljudi koji su boravili na KiM, to su naši i vojnici iz Italije. Mi ovu temu treba da pokrenemo, država je pokrenula i komisiju. U Italiji je bilo odštećenje između 300 hiljada do milion evra. Mi bi u dogovoru sa njima imali minimalnu odštetu od 100 hiljada evra. To je nešto minimum, jer su oni izazvali štetu našim građanima. Moja majka je umrla u velikim i teškim mukama od toga. Mi moramo da imamo razumevanja za naše građane - rekao je Aleksić.

Foto: prinstcreen

Kaže da su osiromašenim uranijumom najviše zahvaćeni Kosovo i Metohija, a zatim i Vranje gde postoji ulica smrti. Kako je rekao Aleksić, u toj ulici, svaka kuća ima po jednog obolelog.

- Kosovo i Metohija je najviše pogođena, tu je preko 100 i nešto važdušnih napada bilo. Vranje, Pljačkovica, to je katastrofalno. Pržarska ulica je ulica smrti, svaka kuća ima jednog obolelog - dodao je Aleksić.

Foto: prinstcreen

Pržarska ulica u Vranju tzv. "Ulica smrti"

Advokat Zoran Janković, gostujući kod Jovane Jeremić, kaže da postoje mnogobrojni razlozi zbog čega Srbi tuže NATO. Govori i kako smo dužni zbog budućih generacija da tužimo NATO.

Razlozi za takve događaje su mnogobrojni, a jedna od posledica je NATO agresija 1999. godine. Srđan je uložio puno vremena, pažnje i energije, ja sam mu se priključio poslednjih godinu dana. To je naš dug prema našoj deci, unucima i praunucima. Pored naših junaka i boraca koji su bili na prvoj liiniji fronta, hvala im, vrlo često zanemarujemo i one koji su stradali od posledica dejstva zračenja osiromašenog uranijuma - rekao je Janković.

Foto: prinstcreen

Toksikolog Radomir Kovačević govori da uranijum ostaje večno, kao i da je NATO koristio jedan od najtežih obilka uranijuma na prostorima Srbije tokom bombardovanja 1999. godine.

Kada je krenulo bombarodanje, poznate su te dve rakete koje su ispalili u pola 8 uveče pored Prištine i u Batajnicu kod Beograda. Već sedmoga dana, 30. marta, oni su počeli da koriste municiju sa radioaktivnim primesama. Ja imam sve njihove izveštaje, prvi izveštaji su bili lažni. Oni opisuju ambijent kakav je, a ne pominju uranijum koji su oni koristili u jednom od najtežih oblika, a to je uran 238. Srđan Aleksić to što je uradio, bio je prinuđen. Uranijum je večit! - rekao je Kovačević.

Foto: prinstcreen

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija