• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.03.2022

08:16

Još jedna katastrofa drma svet! CENE NAFTE I PŠENICE OTIŠLE U NEBESA, RASTU IZ SATA U SAT!

Pixabay/pexels

Društvo

Još jedna katastrofa drma svet! CENE NAFTE I PŠENICE OTIŠLE U NEBESA, RASTU IZ SATA U SAT!

Podeli vest

Ruska vojna akcija u Ukrajini potpune je poremetila tržište, pa su samim tim i cene otišle u nebesa i nastvaljaju da rastu iz sata u sat. Raste cena dolara, a ista je situacija i sa naftom, ugljem, zlatom, pšenicom. Odmah po početku vojne akcije u Ukrajini na globalnim tržištima kapitala zavladala je panika, pokrenuvši opštu rasprodaju akcija

 

Cene namirnica koje su neophodne za život skaču iz dana u dan i to predstavlja opasnost po ceo svet.

Naravno da su ljudske žrtve i razaranja najgore posledice svakog rata i da ljudski životi nisu vredniji ni od čega, ali ono što je još jedna od posledica koja pogađa čitavu planetu rast cena osnovnih životnih namirnica.  

Cena nafte marke Brent na londonskoj berzi premašila je 110,3 dolara za barel, prvi put od avgusta 2014. godine, pokazuju podaci sa berze.

Poređenja radi, juče ujutru je cena nafte iznosila 100, dok je juče popodne porasla na 106 dolara po barelu. Jutros je dostigla cenu od 110 dolara (oko 11.650 dinara). (1 barel = 159 litara)

Foto: Informer

Cena pšenice dostigla 9,84 dolara (oko 1.040 dinara) po bušelu. (1 bušel = 0.03 tone) 

Foto: Informer

 

Pogledajte tabelu.

  Cena juče ujutru Cena juče popodne  Cena jutros
Nafta/po barelu 100 dolara 106 dolara 110 dolara
Pšenica/po toni 321 dolar  350 dolara 361 dolar

 

Srbija je obezbeđena

Kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta upozoravao, Kina već mesecima kupuje sve što može da nađe na tržištu. Sav ugalj koji može da nađe, Kina je već kupila, kao i pšenicu i sve sirovine. Sve to ide u rezerve Kine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se javnosti iz Palate Srbija povodom situacije o Ukrajini rekao je da će Republika Srbija preduzeti sve mere kako se kriza u Srbiji ne bi osetila. Vučić naglašava da je vitalni interes Srbije mir i očuvanje Srbije i interesa njenih građana.

- Mi ćemo se prilikom razmatranja potrebe da se donesu sankcije voditi svojim nacionalnim interesima. To uključuje i RF. Smatramo da nam nije vitalan interes da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji. Nadležni državni organi preduzeće sve mere da obezbede sve namirnice za građane. U najkraćem: Poštujemo norme međunarodnog prava, ali Srbija razume svoje potrebe. Mi ne zaboravljamo ni 99. ni druge godine. Nismo žurili i jurili, na najodgovorni način smo doneli odluku. Učestvovali smo u brojnim ratovima i izgubili mnogo ljudi, ali zato je za nas mir preko potreban i zato ističemo neophodnost popustljivoti i prećutljivosti izjavama koje dolaze iz regiona. Naša jedina i najlepša Srbija traži da čuvamo naš narod, ali čuvajući naše interese i poštujući dugo građena prijateljstva smatramo da to radimo na najbolji način- podvlači Vučić. Naglašavajući da je Srbija obezbedila apsolutno sve, da imamo zalihe, te da ćemo sve rezerve napuniti "do vrha".

- Mnogo smo uradili da obezbedimo sve za našu zemlju, energente i hranu. Imamo dovoljno prešinice i kukuruza za narednih 6 meseci, kuhinjske soli, kupujemo 3 tone mleka u prahu, pomoći će nam naši kinenski prijatelji, u ovom trenutku ga je skoro nemoguće naći u svetu. Kupili smo mnogo pirinča. Ulja takođe - rekao je predsednik pokazujući fotografije punih magacija u Šidu, Mitrovici i Pazovi. 

- Grašak, posulj - svega imamo. Imamo rezerve na tri mesta. Pri Vosjci, pri ministartsvu, pri robnim rezervama. Uvek smo u stanju da napravimo sve što je potrebno sa stanovništvo. U ovom trenutku nema problema, ne mora niko da ništa kupuje. Problem je samo sa cenama energenata, ali ćemo i to završiti - istakao je Vučić. 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija