• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Pink.rs

08.06.2022

23:00

NEĆU DA KAŽEM DA SAM POBEGAO! Ovo su reči profesora iz Beograda koji je napravio hrabar potez...

TV Pink printscreen

Društvo

NEĆU DA KAŽEM DA SAM POBEGAO! Ovo su reči profesora iz Beograda koji je napravio hrabar potez...

Podeli vest

Panto Veličković, profesor muzike u Beogradu u selu kod Vrnjačke Banje pravi viole

Dom porodice Veličković u malom vrnjačkom selu Gračac u podnožju Goča je pravi raj prirode i umetnosti. Stvorili su ga sami, svojim rukama u želji da što pre napuste beogradsku kaldrmu.

Panto i dalje predaje na Muzičkoj akademiji u Beogradu, ali se uveče vraća u svoju seosku radionicu viola.

Viole gradi na stari način - bez mašina, samo ruke i alat. I ono što je najvažnije s ljubavlju. Do sada ih je sagradio dvadesetčetiri.

Foto: TV Pink printscreen

Veličković: Za violu je bitna duša

Nijedna viola nije ista

Ja ne mogu da postignem više od tri do četiri instrumenta godišnje. Sve viole radim ručno i radim kao slobodan umetnik nastupam, držim časove na fakultetu, radim međunarodne master kurseve, gostujući sam profesor na nekim institucijama i pri tom radim u srednjim školama - navodi Panto Veličković i objašnjava da ni jedna viola, ne može biti ista.

Nijedno drvo nije isto, čak iako imate šumu dva stabla blizanca jedno pored drugog, nisu ista - kaže Veličković.

Za violu je bitna duša i karakter čoveka. Ali i ambijent, zato se sa porodicom preselio u prirodu.

Neću da kažem da sam pobegao. Znate svaki život u velikom gradu traži svoje breme i svoje zahteve i stvarno je hrabar potez - veli Veličković i dodaje da je zahvalan supruzi i porodici što su izdržali, kako kaže, „njegove ludosti".

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Gotovo svi u Izraelu traže napad na Iran: 'Ovakvu šansu nismo imali u poslednjih 50 godina'!
Odluka je pala

Gotovo svi u Izraelu traže napad na Iran: 'Ovakvu šansu nismo imali u poslednjih 50 godina'!

Velški novinar Džeremi Bouen, dugogodišnji dopisnik britanske javne televizije Bi-Bi-Si sa Bliskog istoka i urednik Bi-Bi-Sijeve rubrike posvećene toj oblasti, tvrdi da Izraelaci traže odmazdu i iransku krv zbog raketiranja jevrejske države. On citira i bivšeg izraelskog premijera Naftali Beneta koji je tim povodom poručio da Tel Aviv ovakvu šansu nije imao u poslednjih 50 godina!

02.10.2024

23:15

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija