• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.08.2022

11:51

PROFESIONALNI VOZAČI NE MOGU DA VOZE DUŽE OD DEVETI SATI! Evo koji uslovi moraju da budu ispunjeni kada je u pitanju prevoz dece

Društvo

PROFESIONALNI VOZAČI NE MOGU DA VOZE DUŽE OD DEVETI SATI! Evo koji uslovi moraju da budu ispunjeni kada je u pitanju prevoz dece

Podeli vest

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je danas da, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, profesionalni vozači ne mogu da voze duže od devet sati i da su u obavezi da posle prva četiri i po sata prave pauzu od najmanje 45 minuta

Agencija u saopštenju navodi i da je prema tom zakonu, pri organizovanom prevozu dece, propisana brzina autobusa ograničena na 70 kilometara, a na auto-putu na 90.

Profesionalni vozač koji upravlja autobusom mora da nosi sa sobom fotokopiju lekarskog uverenja o sposobnosti, koje nije starije od godinu dana, kao i da ima dokaz o aktivnosti za tekući dan i prethodnih 28 dana.

Pored toga, i dokaz da je pre započinjanja radnog dana u kojem se obavlja prevoz koristio odmor u trajanju od najmanje 11 časova.

Prevoz dece

Da bi vršio organizovani prevoz dece, vozač mora imati najmanje 27 godina i stečenu početnu kvalifikaciju, odnosno periodičnu obuku, koju dokazuje posedovanjem kvalifikacione kartice.

Vozač je i u obavezi, dodaju, da poseduje lekarsko uverenje da je zdravstveno sposoban, koje ne može biti starije od tri godine, a kod organizovanog prevoza dece ne starije od godinu dana.

Navode i da se po zakonu obavljanje organizovanog prevoza dece vrši autobusom koji poseduje potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila koja nije starija od 30 dana, sem u slučaju novoproizvedenog autobusa kojem od datuma prve registracije u Srbiji nije proteklo više od dve godine koji ne mora posedovati ovu potvrdu.

Foto: pixabay

U saopštenju se podseća i da policijski službenik vrši kontrolu uslova i alkotestiranje vozača neposredno pre otpočinjanja organizovanog prevoza dece.

Ukoliko posumnja na tehničku ispravnost autobusa, autobus se upućuje na kontrolni tehnički pregled, a ako se utvrdi da neki od uslova nije ispunjen, organizovani prevoz dece neće započeti do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Navode i da je potrebno da uz grupu do 30 dece bude prisutan najmanje jedan grupni pratilac u saobraćaju, dok je za veću grupu potrebno da budu prisutna najmanje dva grupna pratioca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija