• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.02.2023

11:44

DANAS JE DAN MATERNJEG JEZIKA! Srbija jedina evropska zemlja koja u službi ima dva pisma

Društvo

DANAS JE DAN MATERNJEG JEZIKA! Srbija jedina evropska zemlja koja u službi ima dva pisma

Podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog danas je na Međunarodni dan maternjeg jezika ukazalo na vrednost i očuvanje maternjeg jezika kao i potreba za negovanjem istog.

Po poslednjem popisu u Srbiji 2.68% stanovništva nije obrazovano, tačnije 11% bez ikakve školske spreme a 20,76% ima završenu samo osnovnu školu što je oko 34% od ukupnog stanovništva. Povećanjem broja časova maternjeg jezika u osnovnim i srednjim školama pospešio bi se razvoj i opstanak jezika kao i pisma.

Prema modelima kao što na primer imaju Grčka i Skandinavske zemlje, Srbija se ugledala i povećala broj fonda časova na nedeljnom nivou kao i dnevnom gde sada deca imaju po 2 ili 3 časa maternjeg jezika. 

Kada je reč o svetu, poražavajuća činjenica je da se na svake dve nedelje ugasi bar po jedan jezik ili potpuno nestane. Najrasprostranjeniji jezik koji se najviše koristi u svetu je engleski jezik, španski i kineski. 

Foto: Pixabay

 

Pored svega, Srbija je jedina evropska zemlja koja u službi ima dva pisma (diskografija), prvo i osnovno - ćirilicu i drugo - latinicu. Manjinski jezici se koriste u obrazovanju, novinarstvu, upravnim i sudskim postupcima kao i u drustvenom, ekonomskom i kulturološkom životu. Srbija obezbeđuje obrazovanje na čak 8 jezika sveta a to su : albanski, bosanski, mađarski, bugarski, rusinski, rumunski, slovački i hrvatski, tako da bi učenici mogli što lakše i brže da savladaju obrazovni sistem. 

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava se 21. februara kao sećanje na studente koji su tog datuma 1952. godine ubijeni u Daki, u Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Umesto toga za službeni jezik izabran je urdu, a uprkos želji studenata da iskažu svoje nezadovoljstvo mirnim demonstracijama policija je tokom protesta primenila silu i pucala na njih. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
011

pre 1 godinu

У то име: ЈЕБ`О ВАМ ПАС МАТЕР НЕПИСМЕНУ LATINICARSKU, и вама и свим осталим бесловесним latinicarskim говнима вашег калибра !!!

SRBI SVE MANJE GOVORE SRPSKI! ZAŠTO? PA, ZATO ŠTO NAM JE SOPSTVENI JEZIK, ISTORIJA I KULTURA POSLEDNJA RUPA NA... Hoće li se i kada to promeniti?!
Društvo

SRBI SVE MANJE GOVORE SRPSKI! ZAŠTO? PA, ZATO ŠTO NAM JE SOPSTVENI JEZIK, ISTORIJA I KULTURA POSLEDNJA RUPA NA... Hoće li se i kada to promeniti?!

Nacionalni udžbenici bi trebalo da budu u upotrebi od 1. septembra. Vladimir Milojević, profesor srpskog jezika i književnosti u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji ističe da Srbija ima najmanji broj časova maternjeg jezika u regionu. Zbog toga bi, smatra, prosvetni sistem ako želi da poboljša kod učenika nacionalnu svest, morao najpre da poveća fond časova.

01.02.2023

21:15

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija