• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.03.2023

16:27

Počeo Savez studenata tehnike, Petrašinović poručuje: Privreda vas čeka raširenih ruku

Mašinski fakultet

Društvo

Počeo Savez studenata tehnike, Petrašinović poručuje: Privreda vas čeka raširenih ruku

Podeli vest

Juče je na Zlatiboru počeo Kongres studenata tehničkih nauka, organizovan uz veliku podršku uprave Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ovogodišnji, deveti po redu skup pod nazivom “Nosioci razvoja tehnologije”, trajaće do 6. marta 2023. godine.

Na ovom Kongresu učestvovaće više od 300 studenata iz Srbije, profesora Univerziteta u Beogradu, kao i predstavnika kompanija. Za mlade akademce Kongres predstavlja glavni događaj u okviru vannastavnih aktivnosti, jer je to dobra prilika da se upoznaju s novitetima i dostignućima u nauci, ali i da uspostave direktan kontakt s kompanijama učesnicima, informišu se o njihovom radu, kao i mogućnostima na profesionalnom planu.

Miloš Petrašinović, asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i glavni inženjer kompanije PR-DC, održao je predavanje na otvaranju studenskog skupa, na kome je govorio o tome kako je zajedno sa svojom porodicom osnovao prvu srpsku kompaniju za proizvodnju bespilotnih letelica.

- Naša porodica broji onoliko inženjera vazduhoplovstva koliko broji i članova. Tako da hteli, ne hteli, i mama, tata, brat, sestra i ja bismo radili u istoj sferi i onda smo razmislili i shvatili da je bolje da osnujemo našu kompaniju. Šalu na stranu, odluka nije bila laka, proces nije bio nimalo jednostavan, ali smo bili hrabri, rizikovali smo i iz dana u dana se pokazauje da smo doneli pravu odluku. Resurs na koji smo se najviše oslanjali jeste upravo naše znanje, koje smo poneli sa fakulteta. I to je poruka koju želim da pošaljem danas, sa ove govornice. Znanje je vaš najvažniji kapital za budućnosti i nešto što vam niko nikada ne može oduzeti. Zato je vaše učenje, lično usavršavanje i rad na sebi od krucijalnog značaja - ističe Petrašinović.

Prvim kongresom 2014. godine postavljeni su ciljevi ovog okupljanja studenata, pokrenuvši proces usavršavanja mladih i ambicioznih akademaca, čija će znanja u budućnosti biti od velikog značaja za razvoj i unapređenje privrede Republike Srbije. Prvi Kongres organizovan je na inicijativu studenata koji su uvideli da je studentima potrebno dodatno učenje i usavršavanje. Kao takvo, ono će im puno značiti u daljem razvoju njihove buduće profesionalne karijere.

- To je bio upravo i strateški pravac razvoja naše kompanije – povezivanje nauke i privrede. Neretko ljudi doživljavaju nauku kao nešto apstraktno, neprimenjivo u praksi a istina je upravo suprotna. Želeli smo da našim znanjem i inovativnošću stvorimo gotove proizvode, koji će bukvalno sutradan naći svoju upotrebnu vrednost u privredi. Imali smo jasnu viziju budućnosti, da će dronovi biti nešto što će svaka kompanija želeti da ima, ma iz koje industrije dolazili. Vojna i odbrambena industrija, transport, umetnost u smislu snimanja filmova ili serija, zdravstvena industrija, dostava humanitarne pomoći… u svim ovim oblastima dronovi su upotrebljivi, štede vreme i novac i u potpunosti su ekološki. Dakle, po svim parametrima predstavljaju proizvod budućnosti - kaže Petrašinović.

Inženjer kompanije PR-DC završio je predavanje ohrabrujućim rečima za buduće studente.

- Na našem primeru može vam biti jasno da se snovi ostvaruju i da je moguće osnovati sopstvenu kompaniju, zajedno sa vašim kolegama ,prijateljima sa kojima danas sedite na Zlatiboru, ili u mom slučaju čak i sa porodicom. Komapniju koja će stajati rame uz rame sa svim kompanijama iz iste industrije, sa svih meridijana sveta. Moguće je baviti se onim što volite, zarađivati od toga sasvim dovoljno i pritom doprinositi razvoju domaće nauke i napretku vaše zemlje. Potrebno je mnogo znanja, to je nešto što već imate, malo hrabrosti i jasna vizija. I znajte da je u našoj kompaniji otvoren poziv za praksu svim studentima Mašinskog fakulteta i Saobraćajnog Fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali ne samo kod nas. To je pokazatelj da ste privredi potrebni, da sve inovativne kompanije vape za mladim i vrednim stručnjacima a na vam je samo da se dokažete i iskoristite šansu koja vam se pruža - zaključuje Petrašinović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu?
Live TV

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu?

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je način na koji je Hrvatska kosponzorirala donošenje Rezolucije o Srebrenici bio protiv ustava. Po njegovim rečima, on bi u svakom slučaju ovu rezoluciju podržao, ali je to učinjeno njemu iza leđa. O donošenju sramne Rezolucije o Srebrenici u "Info danu" govorili su analitičar, prof. dr Stevica Deđanski i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu. Uživo u program javio se Jugoslav Nikolić, predsednik stanara Nušićeve br. 6 u Beogradu gde je doživeo incident sa predstavnicima opozicije.

27.05.2024

18:03

Sramna rezolucija je samo papir! Svet pamti ko se služi bombama, a ko zakonom!
Live TV

Sramna rezolucija je samo papir! Svet pamti ko se služi bombama, a ko zakonom!

Nedavno glasanje o Rezoluciji u Srebrenici bilo je vrlo tesno. Ako se saberu oni koji su bili uzdržani, brojke idu u drugom smeru. Predsednik Vučić postavio je pitanje kome je potrebna ova rezolucija i zašto o njoj govorimo baš sada, međutim, odgovore nije dobio. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorili su Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

27.05.2024

16:50

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Italija neće na Rusiju! Strašna šamarčina NATO i Stoltenbergu! Ustali Meloni, Salvini... Reči lidera Alijanse uznemirile italijansku vlast!
PRETERAO

Italija neće na Rusiju! Strašna šamarčina NATO i Stoltenbergu! Ustali Meloni, Salvini... Reči lidera Alijanse uznemirile italijansku vlast!

Premijerka Italije Đorđa Meloni i drugi visoki zvaničnici te zemlje kritikovali su reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o tome da je došlo vreme da članovi vojnog bloka, predvođenog SAD, preispitaju svoju politiku i dopuste Ukrajini da koristi zapadno oružje za izvođenje udara na rusku teritoriju, optužujući ga za podizanje tenzija s Moskvom.

27.05.2024

16:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07