• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B.S.

20.05.2023

18:48

KOLIKO ĆE KOŠTATI GORIVO? Evo šta kažu stručnjaci o CENAMA DIZELA I BENZINA

Shutterstock

Društvo

KOLIKO ĆE KOŠTATI GORIVO? Evo šta kažu stručnjaci o CENAMA DIZELA I BENZINA

Podeli vest

Gorivo bi u Srbiji u narednih desetak dana moglo da pojeftini za dva do tri dinara, s obzirom da su cene nafte još u padu, kažu stručnjaci. Tako bi cena litra bezolovnog benzina koji sada košta 173 dinara, mogla da padne na 170, dok bi litar dizela umesto dosadašnjih 180 dinara koštao 177 dinara.

Cena nafte je već duže vreme u padu, a stručnjaci navode da bi tako moglo i da se nastavi ubuduće. Ne očekuju drastične padove cena "crnog zlata", ali ističu i da ne treba u skorije vreme da očekujemo neki veliki skok cena derivata kod nas.


Kretanje cene benzina od početka godine

mesec cena
januar 170
februar 168
mart 178
april 181
maj 173
* iznosi su u dinarima za litar
 

Nebojša Atanacković, poznavalac prilika na našem naftnom tržištu navodi da još imamo trend pada cena nafte.
- To bi moglo da u narednih deset dana ili dve nedelje dovede do pada cene derivata za nekih dva do tri dinara mamsimalno. Poznato je da se pad cena nafte ne odražava tako brzo na pad cena na pumpama kod nas. Svakako, ako gledamo sadašnji trend kretanja cena nafte, ne bi trebalo da bude nekih većih poskupljenja do početka leta - ističe Atanacković. Podsetimo nafta je početkom ove nedelje dostigla cenu od 73 dolara za barel, što je naniže u poslednja dva meseca. To se preliva i na cene na pumpama i u ostalim evropskim zemljama, ali je naša zemlja i dalje među jeftinijima kada su u pitanju cene benzina i dizela. Tako je u Grčkoj standardno skup benzin i sada košta 1,83 evra ili 2015 dinara, dok u Nemačkoj benzin košta 210 dinara. 

Foto: Shutterstock

 


U našoj zemlji je benzin bio najjeftinije u februaru ove godine. Tada je koštao 168 dinara za liar, da bi mu cena naglo skočila narednih meseci, a sada bi u junu mogao ponovo da bude na gotovo najnižem nivou. Sa druge strane, evrodizel je u februaru koštao oko 190 dinara, dok se sada drži na oko 180 dinara i mogao bi uskoro još da pojeftini.

Cene benzina i dizela u Evropi

država benzin dizel
Nemačka 1,78 1,6
Italija 1,81 1,65
Grčka 1,84 1,55
Slovenija 1,5 1,52
Hrtvatska 1,47 1,54
Srbija 1,47 1,52
* iznosi su u evrima za litar

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija