• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.05.2023

21:20

OGLASILA SE ŠKOLA U KOJOJ SU OMALOVAŽAVALI ROMSKU UČENICU! Evo šta su rekli iz OŠ "Petar Petrović Njegoš"

Društvo

OGLASILA SE ŠKOLA U KOJOJ SU OMALOVAŽAVALI ROMSKU UČENICU! Evo šta su rekli iz OŠ "Petar Petrović Njegoš"

Podeli vest

Grupa učenika Osnovne škole "Petar petrović Njegoš" iz Vrbasa omalovažavala je svoju vršnjakinju romske nacionalnosti. Slučaj je objavljen na društvenim mrežama i pokrenuo lavinu komentara, usled čega se oglasila i direktorka škole.

Objava nepoznate žene u kojoj je obavestila javnost o tome da su učenici jedne škole ismevali drugaricu, jer je Romkinja ne želeći da idu s njom na maturu.

Direktorka Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" iz Vrbasa oglasila se saopštenjem u kom je iznenela detalja ovog događaja.

"Skupina nemoćnih, frustriranih, sa idejom destabilizacije vlastite države nastavlja udare i na institucije pravljenjem lažnih uzbuna koristeći i zloupotrebljavajući jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Srbije.

Udarajući na ono najdragocenije i najosetljiviju kategoriju društva , pokušavaju da sistem obrazovanja koji u Opštini Vrbas funkcioniše bez mrlje poljuljaju i nametnu sliku koja u javnosti izaziva bes, strah i revolt roditelja pa i čitave zajednice društva.

Opština Vrbas je dosta pre tragičnih događaja u Srbiji formirala Koordinaciono telo za suzbijanje nasilja u školama i svoj posao obavlja odgovorno i pažljivo u saradnji sa svim obrazovnim ustanovama na teritoriji naše Opštine pa tako i naše škole.

Događaj oko koga se medijski i na društvenim mrežama nametnula polemika imao je sledeći redosled događaja i nije činjenično stanje onako kako je plasirano od ljudi sa nedovoljno argumenata.

Nakon evidentiranog nerezonskog istupa par učenika 03. maja 2023. godine, i postojanje osnovane sumnje da je dete od strane drugara vređano i omalovažavano, škola je obavestila majku devojčice i roditelje ostalih učesnika događaja. Na sastanku održanom 04. 05. 2023. godine sa roditeljima sastavljen je Zapisnik u kom je konstatovano postojanje neželjenog ponašanja. Majka devojčice zadovoljna razvojem situacije i obavljenim razgovorom sa roditeljima učenika kao i njihovom reakcijom  nije želela da se problem produbljuje jer deca treba da nastave školovanje i druženje u istoj školi. Istog dana održan je i sastanak školskog Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Tim je doneo zaključak pojačanog vaspitnog rada i praćenja  razvoja dalje situacije od strane odeljenskog strešine u saradnji sa zaposlenima u školi. Ako se slično ili isto ponovi po prikupljenim informacijama i po potrebi će se preduzimati adekvatne, dalje mere.

Nakon novinskih natpisa majka je pozvana u školu i izjavila da devojčica više nema sličnih problema i da sa istim drugarima sada funkcioniše bez problema. Zaključak škole je da se učenica druži sa svima iz odeljenja i da apsolutno nema tenzija. Majka i devojčica su izrazile želju da devojčici odeljenski starešina bude pratilac na maturi, što je odeljenski starešina sa zadovoljstvom prihvatio.

Napominjemo da je problem primetio odeljenski starešina i odmah reagovao. 

Želimo da stavimo tačku na medijsku hajku na našu školu koju u miru i slozi pohađaju naši učenici. Ne želimo zloupotrebu i političku demagogiju tamo gde je ne sme biti a to su naše škole. Zajedničkim snagama borimo se za bolje uslove u prosveti a ovo sigurno nije put kojim žele da zaustave i Srbiju, ali i čitav prosvetni sistem" glasi saopštenje direktorke OŠ "Petar Petrović Njegoš". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tanja

pre 1 godinu

Bravo Vrbas. Nadam se da su vam i ostale škole takve. To je prava briga o deci! To je škola kakvu bih volela da moje dete pohadja. Vrlo lepa, profesionalna izjava s objašnjenjem, pravovremeno reagovanje, pravi odnos i Sve je na svom mestu. To su ohrabrujuće stvari. Čuvajte djake i dalje tako. Mnogo pozdrava, Tanja

Gaga

pre 1 godinu

Neverovatno ! Pa direktorka je priznala da je bilo diskriminacije.Ali da su problem resili ! Izmedju ostalog i tako sto ce razredni staresina pratiti devojcicu na maturiu.A to je dokaz da niko od ucenika nije hteo.Znaci da diskriminacija jos uvek postoji.A direktorka je ispala smesna ovom izjavom,jer je sama priznala ono sto je htela da demantuje.Ali je morala zbog partije kojoj pripada nesto da kaze.Ja nisam partijski opredeljena iz razloga sto su i vladajuca partija,a i opozicija najnizi nivo nekulture,primitivizma,i agresivnosti.

INTERVJU: LJUBIVOJE ĐORĐEVIĆ, tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu: PROVERAVAĆEMO ODGOVORNOST RODITELJA ZA SVAKI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA
Hronika

INTERVJU: LJUBIVOJE ĐORĐEVIĆ, tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu: PROVERAVAĆEMO ODGOVORNOST RODITELJA ZA SVAKI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA

U svakom slučaju vršnjačkog nasilja proveravaće se sve činjenice kako bi se utvrdilo da li su roditelji ili zakonski zastupnici zanemarivali maloletnog učinioca krivičnog dela sa elementima nasilja. Shodno tome, kaže Ljubovije Đorđević, šef Prvog osnovnog tužilaštva, protiv roditelja ili staralaca biće pokretani krivični postupci.

22.05.2023

17:34

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija