• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.06.2023

10:22

Ovo su nove cene goriva! Pojeftinili i benzin i dizel, evo i za koliko! Vlada danas donela i važnu odluku koja važi do kraja jula!

Shutterstock

Društvo

Ovo su nove cene goriva! Pojeftinili i benzin i dizel, evo i za koliko! Vlada danas donela i važnu odluku koja važi do kraja jula!

Podeli vest

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 183 dinara, a benzina evropremijum BMB 175 dinara, saznaje se.

Praktično, cena dizela je manja za 3 dinara, dok je benzin jeftiniji za 2 dinara. Prošlog petka cene goriva su bile ograničene na: litar evrodizela je koštao 186 dinara, a benzin evropremijum BMB 177 dinara. Cena goriva već duže vreme je stabilna i iako se očekivalo da bi sezona i rast tražnje mogli da je "poguraju", usporavanja privreda širom sveta čini se da su prevagnuli.

Vlada Republike Srbije danas je inače i produžila trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 31. jula 2023. godine.

Cena nafte stabilna

Cene sirove nafte produžile su pad koji je počeo ranije ove nedelje pošto su strahovi od globalnog usporavanja preovladali zbog ograničenja prevelike ponude. Jutros Brent košta oko 74 dolara.

Primedbe predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela dodatno su povećale pritisak na tržišta. Pauel je ove nedelje rekao da vidi još najmanje dva povećanja kamatne stope do kraja godine.

U saopštenju se navodi da trenutni napori da se obuzda inflacija nisu uradili posao, što zauzvrat sugeriše da je situacija teža nego što su mnogi prvobitno verovali, uključujući i samog Pauela.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard sada je u izjavama umanjila zabrinutost zbog recesije u zoni evra, ali je poručila da je njen tim spreman da podiže kamatne stope bržim tempom — ako bude potrebno i ako inflacija nastavi da rast.

Očekuje se da će evrozona ove godine imati glavnu stopu inflacije od 6,8%, što je znatno iznad cilja ECB-a od 2 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija