• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.04.2024

17:19

Đedović Handanović obišla radove na remontu Rafinerije nafte Pančevo: Vrednost radova je oko 95 miliona evra!

Tanjug

Društvo

Đedović Handanović obišla radove na remontu Rafinerije nafte Pančevo: Vrednost radova je oko 95 miliona evra!

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas Rafineriju nafte Pančevo, gde su u toku radovi na kapitalnom remontu.

Ona kaže da je na remontu Rafinerije nafte Pančevo angažovano je više od 3.000 radnika, uključujući i eksterne izvođače, a vrednost radova je oko 95 miliona evra.

- Uzimajući u obzir obim i kompleksnost svih radova koji su predviđeni remontom, ministarstvo zajedno sa republičkom inspektorima, rukovodstvom NIS-a i svima koji su uključeni u izvođenje remonta, prati sve aktivnosti bi se posao završio u roku i kvalitetu koji je predviđen - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je tom prilikom istakla da je cilj da proizvodnja i rad rafinerije posle remonta budu još pouzdaniji, što znači i veću sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta.

U okviru posete Rafineriji, ministarka je imala sastanak sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Tjurdenjevim i poslovodstvom ove kompanije, na kojem je glavna tema bila dinamika aktivnosti na remontu.

- Konstatovali smo da postoji određeno kašnjenje, od dva do tri dana, u odnosu na plan i u narednih 10 dana zajedno sa NIS-om, intenzivno ćemo nadgledati aktivnosti na remontu kako bi odstupanja ostala minimalna i rafinerija što pre ušla u pun kapacitet - rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, zalihe nafte i naftnih derivata trenutno su na nivou od 80 dana prosečne dnevne potrošnje.

- Naftna industrija Srbije je u prethodnom periodu povećala uvoz kako bi se obezbedile veće rezerve dok traje remont i te rezerve su kod njih trenutno oko 50 odsto veće nego što je uobičajeno. Pratimo stanje rezervi koje su u vlasništvu države, kao i komercijalnih rezervi, kako bismo imali dovoljno sigurnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti - navela je ministarka.

Ona je dodala da je remont pančevačke rafinerije najveći poduhvat koji se izvodi otkako je obnovljen rad rafinerije posle NATO bombardovanja, a tim povodom juče je održan pomen za tri zaposlena fabrike koji su na taj dan u bombardovanju 1999. izgubili živote.

Direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS Vladimir Gagić rekao je da je kapitalni remont koji je u toku u Rafineriji nafte Pančevo najkompleksniji u istoriji fabrike.

- Investicioni projekti koji su obuhvaćeni remontom treba da omoguće obnavljanje resursa rafinerije i njihov pouzdaniji rad. Takođe, ove aktivnosti doprineće daljem unapređenju procesa proizvodnje i zaštite životne sredine. Zbog toga je naš fokus na kvalitetu radova i bezbednosti svih učesnika u remontu. Na ovaj način mi unapređujemo i razvijamo naše proizvodne kapacitete, a samim tim jačamo našu konkurentnost i lidersku poziciju na tržištu naftnih derivata - poručio je Gagić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija