• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

04.06.2024

09:55

U ovom selu hektar njive košta 30.000 evra: "Neću stan u gradu, kupujem samo zemlju, ona je suvo zlato"

Shutterstock

Društvo

U ovom selu hektar njive košta 30.000 evra: "Neću stan u gradu, kupujem samo zemlju, ona je suvo zlato"

Podeli vest

U opštini Žitorađa na inicijativu meštana sela Samarinovac, 2015. godine u saradnji sa lokalnom samoupravom pokrenut je projekat elektrifikacije polja.

Elektrifikovano je 600 hektara. Danas, hektar vredi kao negde kuća - 30.000 evra. Zato meštani kažu da danas žive u Sanmarinovcu.

Markovići baštine tradiciju povrtarstva tri decenije. Svake godine proizvedu 15 vagona povrća, uglavnom paradajza i paprike. Jedino bostan ima dužu tradiciju.

Država subvencioniše 60 posto od 300.000 koliko košta jedan plastenik, a Zoran sa porodicom ima 14. Elektrifikacija je posao pretvorila u biznis.

Foto: printscreen RTS

 

 

“Manje je ulaganje, a veća proizvodnja. Svake godine bar za tridesetak posto povećamo proizvodnju u odnosu na ranije godine”, kaže povrtar Zoran Marković.

U selu ima 200 povrtara, Dragan i Tanja Pešić su najhrabriji proizvođači bostana i spremni su na rizik. Ove godine bostan su sadili 13. marta, mesec dana ranije u odnosu na prethodnu godinu.

"Bilo je godina kada je sve izmrzlo do korena, ali ja sam takav čovek - volim da rizikujem. Ko rizikuje taj i dobije", kaže Dragan Pešić.

Svaka njiva ima bunar i svoje brojilo

Godišnje sa šest hektara uberu od 250-300 tona lubenice. Troškove osiguranja država subvencioniše sa 50 posto. Svaka njiva ima bunar i svoje brojilo.

"Elektrifikacija nam je mnogo smanjila troškove proizvodnje. Sad je samo uključiš. Onako, pre, agregati, gorivo", rekao je Dragan.

Napominje i da neće da kupuje stan u velikim gradovima, već samo zemlju, jer je ona "suvo zlato" – u njegovom kraju hektar zemlje košta 30.000 evra.

Foto: printscreen RTS

 

 

Preduslov uspešne elektrifikacije je komasacija, ističu u lokalnoj samoupravi, koja je podstakla da svaki peti domaćin kupi subvencionisani traktor. Reč je ne samo o ekonomskoj, već i ekološkoj održivosti proizvodnje.

"Ono što ima poljoprivredni proizvođač u Danskoj, Nemačkoj i u Holandiji ima i u Samarinovcu - digitalno zalivanje, digitalna prihrana dake sve ono što ima poljoprivredni proizvođač u Holandiji ima i u Samarinovcu", ukazuje pomoćnik predsednika za poljoprivredu opštine Žitorađa Slađan Rakić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50