• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

12.06.2024

10:25

Svi hoće da polažu geografiju na maloj maturi: Evo koji zadaci osmacima najteže padaju

Informer

Društvo

Svi hoće da polažu geografiju na maloj maturi: Evo koji zadaci osmacima najteže padaju

Podeli vest

Bliži se prijemni ispit za srpske osmake, a đaci su ove godine kao treći test masovno izabrali geografiju. Ovaj predmet je odneo primat i to među najboljim učenicima, dok je ispod njega biologija.

Hemija i fizika su najmanje izabrani.

Nastavnik geografije Sofren Ilić ističe da geografija, možda, ima najmanje začkoljica, te da se lakše dođe do odgovora. Ipak, đaci su se prošlih godina najviše zadržavali na zadacima sa nepoznatim terminima koje je trebalo "pogoditi" šta označavaju, ali je, opet, većina bila osnovnog nivoa, te je test urađeno dobro.

Većina zadataka bila je osnovnog nivoa

Na probnom prijemnom ispitu koji su osmaci rešavali u martu, test iz geografije prošao je, kako objašnjava nastavnik Sofren Ilić, najbolje do sada.

"Osmaci su zaista sjajno uradili test. Većina zadataka bila je osnovnog nivoa, tako da su i oni koji se nisu preterano spremali i učili, znali neke osnovne stvari. Recimo, zadaci u kojima je traženo da se odredi gde se nalazi Deliblatska peščara, pa su dati delovi Srbije ili jezera, reke…", objašnjava naš sagovornik.

Oblast reljefa đacima nije preterano zanimljiva, navodi nastavnik.

"Bilo je zadataka o oblicima reljefa, da se prepozna koji je oblik u pitanju a na osnovu toga kako nastaje. Konkretno, koji oblik reljefa nastaje sudaranjem kontinentalnih litosfernih ploča", pojašnjava on.

Zatim, odrediti koja je metoda za predstavljanje reljefa u pitanju.

Koje su moguće začkoljice

Moguće „začkoljice“, kako kaže nastavnik, bile su oko toplotnih pojaseva i njihovog prostiranja.

"Zaista mi je teško da izdvojim zadatke koje nisu znali, ali recimo, postoji neka zabuna kod vrste toplotnog pojasa, na kom mestu se prostire, šta ga karakteriše… Tako su neki đaci pisali da se između južnog povratnika i južnog polarnika prostire južni hladni toplotni pojas", kaže on.

Što se tiče termina koje je na zadacima trebalo povezati sa odgovarajućim opisom, nastavnik kaže da te pojmove učenici moraju da znaju "u pola dana i noći" jer ih neke osobe upotrebljavaju u svakodnevnoj komunikaciji.

"Šta je favela? Đacima je bilo ponuđeno više odgovora, a mnogi su tu grešili i zaokružili da je to jezero. A moramo prepoznati reči našeg sagovornika, bez obzira što se ti pojmovi manje koriste ili se uopšte ne koriste, kao što je to slučaj sa favelom. Favela je tip naselja i neke osobe kažu da idu u favelu", objašnjava on.

Savet svim osmacima

Nastavnik geografije Sofren Ilić koji radi u prosveti više od tri decenije, poručuje svim malim maturantima da se u danima prijemnog ispita, skoncentrišu i daju sve od sebe kako bi uradili testove najbolje što mogu.

"Još nekoliko dana deli vas do najvažnijih dana u vašim životima jer to jesu, trenutno, najvažniji dani za vas. Od vašeg prijemnog zavisi koju srednju školu ćete upisati – da li ćete ići u gimnaziju, a posle toga na prava, ekonomiju ili ćete u srednju školu zbog koje, možda, nećete želeti da studirate jer smatrate da vam fakultet nije potreban za dalji rad. Čitajte, prelistavajte i guglajte testove iz prethodnih godina. Ništa neće biti teže niti komplikovanje – gradivo je ono koje ste učili tokom školovanja. Skoncentrisati se, udahnite duboko i bacite se na posao", poručuje on.

Podsetimo, mala matura rezervisana je za 17,18. i 19. jun. Počinje testom iz srpskog jezika, drugi dan se polaže matematika, dok je treći dan rezervisan za izborni predmet.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna. Nerednih pet dana rezervisani su za prigovore učenika i odgovore na žalbe, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 24. juna.

Popunjavanje liste želja rezervisano je za 25. i 26. jun. Liste se mogu popuniti elektronski na portalu Moja srednja škola ili u školi.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima biće 1. jula.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija