• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

27.06.2024

10:07

Ovaj datum je ključan! Detaljna prognoza za jul, ova pojava se neće svideti nikome

Informer

Društvo

Ovaj datum je ključan! Detaljna prognoza za jul, ova pojava se neće svideti nikome

Podeli vest

Nakon prošlonedeljnih vrelih dana i tropskih temperatura, u Srbiji se vreme promenilo preko noći. Od ponedeljka je vreme nestabilno i praćeno je pljuskovima sa grmljavinom, a šta nas očekuje u julu, otkrio je meteorolog Slobodan Sovilj.

"Do polovine jula česti pljuskovi, svežije, rizici od obilnih padavina. Drugi deo jula – toplije, pretežno sunčano, rizik od toplotnog talasa. Već 1. jula uveče i tokom noći sa zapada i severozapada regiona stiže naoblačenje i osveženje s kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. To nestabilno vreme produžiće se do 7. jula uz čestu pojavu pljuskovitih padavina i sa minimalnom temperaturom od 14 do 19 stepeni, a maksimalnom od 24 do 28 stepeni. romenljivo i nestabilno vreme sa padavinama usloviće temperaturu ispod proseka, a prognozirano negativno odstupanje temperature u prvoj sedmici jula sa verovatnoćom od 60 -70 odsto iznosiće od jednog do tri stepena u odnosu na referentni period 1991-2020. godine.

Od 8. do 14. jula padavine će postati ređa i izolovana pojava, ali će se zadržati vazdušna masa malo hladnija od proseka. Vreme će biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. Srednja minimalna temperatura biće od 17 do 20 stepeni, a maksimalna od 26 do 31 stepen", rekao je Sovilj.

U prvoj polovini meseca očekuju se niže temperature nego inače u odnosu na prethodna leta. Od 15. jula temperatura će biti u porastu, srednje temperature kretaće se od 30 do 32 uz česte tropske noći.

"Toplotni talasi sa tropskim noćima vrše nepovoljan uticaj na javno zdravlje stanovništva, onemogućavajući normalan san i efikasnu regeneraciju organizma u toku noći. U sunčanim danima sa visokim temperaturama savetujemo izbegavanje direktno izlaganje sunčevom zračenju u najtoplijem delu dana između 11 i 16 časova i korišćenje svih neophodnih mera zaštite. Visoke temperature u kombinaciji sa sušom takođe povećavaju rizike od pojave šumskih požara i drugih oblika vatre na otvorenom prostoru", zaključio je Sovilj.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija