• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Olga Gracun

02.07.2024

18:07

Oluja vam je uništila automobil? Stručnjak otkriva: Na ovaj način možete naplatiti štetu

Shutterstock, Masha Bandjur

Društvo

Oluja vam je uništila automobil? Stručnjak otkriva: Na ovaj način možete naplatiti štetu

Podeli vest

Stravično nevreme juče je pogodilo Srbiju, a kako najavljuju stručnjaci, isto takvo se očekuje i večeras. Veliki broj građana zatekao je svoje automobile uništene nakon jučerašnje oluje, većinom slučaja tako što je drvo palo na isto.

Jak vetar je poobarao mnogo drveća, a neka od njih su padala na automobile. I sada je pitanje kako naplatiti štetu i od koga.

Najvažnije je obratiti pažnju gde parkirate svoj automobil, te da u slučaju eventualne štete reagujete adekvatno i na vreme. Ali to nije uvek moguće, a niti ste stručnjak da procenite koje je drvo sklono padu ili grana. U svakom slučaju obavezno napravite fotografiju i pozovite policiju i zatražite da uradi uviđaj, a veštak da proceni štetu.

Kako je ranije objasnio stručnjak za bezbednost u saobraćaju Damir Okanović prvo se vozač u mirnom postupku obraća odgovornom licu, bilo da je to JKP ili fizičko lice. Ukoliko se to ne reši vansudski, onda je neophodna naplata štete pred sudom.

- Vlasnici oštećenih vozila imaju tu mogućnost da se obrate nadležnima u slučaju štete. Ukoliko je drvo koje je palo na automobil na javnoj površini onda se obraćaju Gradskom zelenilu, tačnije Gradu Beogradu. Ipak, ako je drvo koje je palo na automobil palo sa privatne parcele onda se obraćaju vlasniku te parcele. U tom slučaju da li će oni dobiti naknadu ili ne zavisi od dobre volje vlasnika parcele - rekao je Okanović za Informer i dodao:

- Međutim, u slučaju da se obraćaju Gradu Beogradu, nadležni mogu da prihvate nadoknadu štete, ili pak ne učine, vlasnici oštećenih vozila imaju pravo da pokrenu parnični postupak, koji dalje preuzma nadležni sud.

Foto: Informer.rs

Damir Okanović

Štetu računa veštak, u nju ulaze cena štete i rada. Ukoliko je vozilo totalno uništeno, gleda se vrednost vozila na dan incidenta, od čega se umanjuje vrednost olupine, jer se auto može prodati u staro gvožđe, pa tako vlasnik dobija 30% manje od vrednosti svog automobila. Sudski sporovi traju dve do tri godine.

Kako navodi naš sagovornik, u slučaju da je drvo palo sa parcele koja pripada Gradu Beogradu od velikog značaja je karakter sile zbog koje je drvo oboreno. 

- Da li ovo vremena ima karakter više sile ili ne? Ukoliko ima karakter više sile onda u tom slučaju Grad Beograd nema obavezu da isplati štetu. Međutim, i u takvim slučajevima vlasnici oštećenih vozila imaju pravo da pokrenu parnični postupak za koji opet nadležni sud donosi krajnju odluku - zaključuje Okanović. 

U slučaju da se drvo koje je oštetilo vozilo nalazi na površini koja je u privatnom posedu, neophodno je pozvati policiju koja sačinjava zapisnik. Na osnovu zapisnika, odšteta se potražuje od vlasnika nepokretnosti, a to obično podrazumeva tužbu i sudski postupak protiv fizičkog lica na čije se ime vodi posed.

Foto: Informer

 

Naplata štete od osiguranja

Najpovoljnija i najmanje komplikovana situacija je ukoliko je vozilo kasko osigurano. U tom slučaju, lica čija su vozila pretrpela štetu istu mogu naplatiti direktno od osiguravajućeg društva kod kog je vozilo osigurano. Procedura je uobičajena – za veće štete potrebno je sačekati policiju, koja na licu mesta radi uviđaj i sačinjava zapisnik.

Ako je u pitanju manja šteta, ne mora se čekati policijska patrola, dovoljno je otići u MUP i prijaviti slučaj. Nakon toga, oštećeni se javlja osiguravajućoj kući u kojoj je vozilo kasko osigurano, popunjava obrazac za prijavu štete i prilaže zapisnik od MUP-a. Procenitelj štete potom donosi rešenje kojim se utvrđuje visina naknade za štetu na vozilu.

Ukoliko pak vozilo nije kasko osigurano, procedura za naplatu štete je nešto komplikovanija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija