• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS, Prva TV

20.07.2024

10:05

Hitna pomoć po ceo dan dovozi pacijente sa šlogom: Ove simptome nikako ne ignorišite!

Miroljub Mihailović Piki

Društvo

Hitna pomoć po ceo dan dovozi pacijente sa šlogom: Ove simptome nikako ne ignorišite!

Podeli vest

Kola Hitne pomoći ceo dan dovoze pacijente u Specijalnu bolnicu "Sveti Sava", a neurolog ove ustanove dr Tatjana Golubović, kaže da ima i mladih i starih pacijenata, kao i da je obim posla povećan za čak 50 odsto u ovim ekstremnim prilikama.

- Uvek kad su ekstremne razlike u temperaturama, bilo da je previše toplo ili previše hladno, povećava se broj pacijenata sa akutnim moždanim udarom. Ovde dolaze urgentni pacijenti sa akutnim moždanim udarom, ali i starija populacija, tačnije, pacijenti koji su imali ranije moždani udar i brojne druge bolesti. Iako nemamo zvaničnu statistiku, prema našem osećaju, obim posla povećan je za oko 50 odsto ovih dana - izjavila je juče doktorka Golubović.

Simptomi moždanog udara, odnosno šloga

Kako navodi, simptomi sa kojima se najčešće pacijenti javljaju su:

- oduzetost ili slabost jedne polovine tela
- iskrivljenost jedne polovine lice

- problem sa govorom i izgovaranjem reči, kao i sa razumevanjem govora

- Međutim, to nije sve - ističe dr Golubović i dodaje da ima i onih koji se javlju sa simptomima:

- vrtoglavice
- mučnine
- povraćanja

- To su, takođe, simptomi akutnog moždanog udara. Javljaju se i pacijenti sa raznim pogoršanjima starih tegoba, koji su ranije preživeli moždani udar, kao i pacijenti koji su po ovim vrućinama kolabirali i dehidrirali - kaže dr Golubović.

"Pacijenti u četrdesetim godinama najčešći"

Moždani i srčani udar ne zaobilaze ni mlade ni stare u poslednje vreme.

- Najmlađi pacijenti u ovom periodu imaju oko 40 godina, međutim, najmlađi pacijent koga smo lečili bila je tinejdžerka od 19 godina, a najstarija osoba koja je lečena ovde bio je pacijent od 115 godina - kaže dr Golubović.

Brojne su tegobe sa kojima se građani javljaju ovih dana.

- Pacijenti koji su imali moždani udar imaju brojne internističke i druge bolesti poput hipertenzije, pa tu često dolazi do oscilacije i varijacije krvnog pritiska. Takođe, i dijabetičari imaju oscilacije vrednosti šećera u krvi, ali su prisutni i poremećaji srčanog ritma. U ovakvim situacijama potrebno je odmah da se javite lekaru - kaže dr Golubović .

Kako savetuje dr Golubović, primarno je da se pacijenti pridržavaju svih propisanih mera zaštite.

- Ono što je primarno za naše pacijente, koji su starije životne dobi, je da po ovim vrućinama ne izlaze napolje, da borave u rashlađenim prostorijama, da se redovno hidriraju. To, naravno, važi i za mlađe, ali mlađi su i zdraviji, uslovno rečeno. Čisto neke mere zaštite, da se nosi šira, laganija, svetlija odeća i obavezna hidratacija - kaže dr Golubović.

Vrućine, povišen pritisak i masnoće - visok rizik za srčani i moždani udar

I neurolog dr Aleksa Pejović najavio je da će ove nedelje biti mnogo gora situacija kada su u pitanju neurološki pacijenti.

Povišen krvni pritisak u kombinaciji sa povišenim masnoćama, ali i lošom ishranom, stesnim životom i bez fizičke aktivnosti dobitna je kombinacija za srčani ili moždani udar.

- Visoke temperature opasne su za nervni sistem, evo recimo, prkjuče u Urgentnom centru je većina pacijenata koja je došla zapravo i tražila pomoć neurologa. Njihove tegobe mogle su da se dovedu sa povišenom telesnom temperaturom, odnosno ambijentalnom, jer povišena ambijentalna temperatura se dosta ispoljava na zdravlje i to u vidu srčanog i moždanog udara - rekao je nedavno dr Pejović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)
Live TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)

Ono što se dešava oko ukrajinskog fronta često je daleko intenzivnije nego događaji na samom frontu. Ukrajinske snage gube ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Ruske snage oslobodile su naselje Jurijevka. O situaciji na frontu u Ukrajini, ali i u Gazi, u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Žarko Rakić i pisac i publicista Dejan Lučić. Uživo u program javio se i Igor Damjanović, novinar i ratni reporter koji je govorio o situaciji na ukrajinskom frontu.

19.07.2024

22:19

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta
Kultura

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta

Posle julske pauze, Beogradsko dramsko pozorište će sa svojim hit predstavama Čovek slon, Budućnost, Laž i Švejk tokom avgusta gostovati na svim većim festivalima u regionu, dok će na Letnjoj sceni - BDP Millennium team Areni u okviru projekta Novi glasovi biti izvedene premijere dve predstave: Rake (24.8) i Kavez za ptice (30.8).

19.07.2024

12:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija