• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.07.2024

11:47

Srbija će "goreti" u avgustu! RHMZ objavio prognozu za sledeći mesec: Poznato da li nas čekaju oluje!

Tanjug/Vladimir Sporčić

Društvo

Srbija će "goreti" u avgustu! RHMZ objavio prognozu za sledeći mesec: Poznato da li nas čekaju oluje!

Podeli vest

Vreli tropski talas koji je zahvatio Srbiju u julu obeležiće i sledeći mesec - avgust, a prema sezonskoj vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pred nama je još jedan topao i suvlji letnji period.

U odnosu na juli, za koji je najavljena srednja maksimalna temperatura vazduha iznad višegodišnjeg proseka za 1 do 2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek, temperatura vazduha će u avgustu biti viša i do 2,5 stepena od prosečne temperature, a istovremeno se očekuje deficit padavina.

"Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 1,5 do 2,5 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19,8 stepeni Celzijusa", navode u RHMZ.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima višim za 1,5 do 2,5 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 32,1 stepen Celzijusa.

Količina padavina u avgustu biće ispod višegodišnjeg proseka

"Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 32 mm", objavljeno je u sezonskoj vremenskoj prognozi.

Kao i tokom jula, za koji je Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ rekao da će imati manjak padavina, procena meteorologa je da će avgust, čak i septembar, u celoj Srbiji biti suvlji od višegodišnjeg proseka.

Vremenska prognoza za kraj jula i početak avgusta

Početak prve sedmice u avgustu donosi odstupanje srednje sedmodnevne minimalne i maksimalne temperature vazduha u Timočkoj Krajini iznad višegodišnjeg proseka. Od 29. jula do 4. avgusta minimalna temperatura u nižim predelima Srbije biće od 16 do 21 stepen, dok će na nadmorskim visinama od 1.000 do 1.600 metara biće od 9 do 16 stepeni Celzijusa.

Maksimalna dnevna temperatura će biti od 29 do 34 stepeni, a na jugu Srbije do 36 stepeni Celzijusa. Na višim planinama, između 1.000 i 1.600 metara nadmorske visine maksimum će biti od 18 do 28 stepeni Celzijusa. U istom periodu, odstupanje sedmodnevne količine padavina u Vojvodini i Mačvi biće ispod višegodišnjeg proseka, dok će u većem delu Srbije biti u granicama proseka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)
Live TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)

Ono što se dešava oko ukrajinskog fronta često je daleko intenzivnije nego događaji na samom frontu. Ukrajinske snage gube ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Ruske snage oslobodile su naselje Jurijevka. O situaciji na frontu u Ukrajini, ali i u Gazi, u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Žarko Rakić i pisac i publicista Dejan Lučić. Uživo u program javio se i Igor Damjanović, novinar i ratni reporter koji je govorio o situaciji na ukrajinskom frontu.

19.07.2024

22:19

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija