• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.09.2024

07:38

Cene ograničene do 28. februara 2025. godine! Kazna za kršenje uredbe do 2.000.000 dinara!

Shutterstock

Društvo

Cene ograničene do 28. februara 2025. godine! Kazna za kršenje uredbe do 2.000.000 dinara!

Podeli vest

Vlada Srbije produžila je do 28. februara 2025. Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, koja se primenjuje od 1. marta ove godine u cilju sprečavanja i otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja, ograničavaju proizvođačke cene i cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica.

Prethodna uredba važila je do 31. avgusta, a ova nova uredba stupa na snagu danas, 1. septembra.

Prema ovoj uredbi, maksimalna maloprodajna cena brašna tipa T-400 glatko, ne sme prelaziti 54,99 dinara po kilogramu, odnosno maksimalna proizvođačka cena ne sme prelaziti 45 dinara po kilogramu.

Trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni su i da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-400 glatko imaju najmanje jednu robnu marku tog tipa brašna u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram.

Uredbom je propisano i da maksimalna maloprodajna cena brašna tip T-500 ne sme prelaziti 49,99 dinara po kilogramu, a maksimalna proizvođačka cena je 40,90 dinar.

Trgovci na malo koji prodaju hleb obavezni su da u strukturi dnevne nabavke svih vrsta brašna tip T-500 imaju najmanje jednu robnu marku tog tipa u pakovanjima od kilogram.

Za kršenje Uredbe propisane su novčane kazne za pravna lica i preduzetnike od 5.000 do 2.000.000 dinara, a može se izreći i zaštitna mera zabrana vršenja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija