• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

06.09.2024

10:25

"Kako da moja majka dobije uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć?" Evo kome da se obratite i kako da podnesete zahtev

Shutterstock

Društvo

"Kako da moja majka dobije uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć?" Evo kome da se obratite i kako da podnesete zahtev

Podeli vest

- Kako može da se dobije uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć i kome treba da se obratim? Mojoj majci Fond PIO isplaćuje naknadu za tuđu pomoć i negu, ali je njeno stanje sve lošije pa mislim da ima pravo i na uvećani dodatak. Sa ovim pitanjem se jedan naš sugrađanin iz Rače PIO fondu.

Zakonom o socijalnoj zaštiti predviđeno je da pravo na uvećanje ovog dodatka ostvaruju osobe koje imaju utvrđeno telesno oštećenje 100 odsto po jednom osnovu, oni koji imaju organski trajni poremećaj neurološkog i psihičkog tipa, kao i osobe kod kojih je utvrđena potreba za pomoći i negom i koja imaju više oštećenja. S tim da nivo oštećenja iznosi više od 70 odsto po najmanje dva osnova, poručili su iz PIO Fonda.

Zahtev za uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica podnosi se nadležnom centru za socijalni rad sa priloženom kopijom rešenja Fonda PIO o ostvarenom pravu na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, uz očitanu ličnu kartu i medicinsku dokumentaciju novijeg datuma, navode iz PIO Fonda.

Zatim, centar će zahtev sa pratećom dokumentacijom proslediti nadležnoj lekarskoj komisiji u PIO fondu radi veštačenja telesnog oštećenja. Kada se obavi veštačenje, lekarska komisija će Centru da dostavi svoju Ocenu, nalaz i mišljenje. Na osnovu tog nalaza, u kome je navedeno da li postoji telesno oštećenje kod podnosioca zahteva i u kom procentu, Centar za socijalni rad donosi rešenje i vrši isplatu naknade ukoliko je priznato pravo - dodali su.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Vazdušni prostor predstavlja suverenitet jedne zemlje, a "rafali" su idealni za njegovo čuvanje! Sve pilote raduje nabavka novih aviona! (VIDEO)
Live TV

Vazdušni prostor predstavlja suverenitet jedne zemlje, a "rafali" su idealni za njegovo čuvanje! Sve pilote raduje nabavka novih aviona! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno, povodom medijskih objava da će Srbija svoje ratne avione MiG-29 ustupiti Ukrajini, da on nikada u životu to ne bi uradio i da migove "nikome na svetu, ni za šta na svetu, ne bi dao". Ove izjave, ali i nabavku francuskih "rafala" komentarisao je penzionisani vojni pilot Boriša Mandić tokom svog gostovanja u "Info jutru".

06.09.2024

09:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Rade hvalio "orlove", Piksi poručio: Valjda će ovi eksperti shvatiti...
Fudbal

Rade hvalio "orlove", Piksi poručio: Valjda će ovi eksperti shvatiti...

Fudbaleri Srbije sinoć su odigrali 0:0 sa šampionom Evrope Španijom na startu Lige nacija, a tim rezultatom navijači i dobar deo javnosti izuzetno su zadovoljni. Među onima koji su pohvalno govorili o našem nacionalnom timu je i poznati stručni konsultant Rade Bogdanović, koji se u prošlosti nije libio da oplete i po reprezentaciji, ali i po klubovima.

06.09.2024

09:49

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Četiri priče o caru Dušanu koje opstaju vekovima!
Srbija

Četiri priče o caru Dušanu koje opstaju vekovima!

Među Srbima iz sela Lokvice, smeštenog na padinama Šar-planine, u blizini Prizrena, sa kolena na kolena gotovo sedam vekova, prenose se priče o vremenu kada je i ovaj kraj bio pod carom Dušanom, najmoćnijim vladarom u srpskoj istoriji.

06.09.2024

07:30