• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

03.10.2024

09:36

Rate kredita će od 1. januara u proseku biti skuplje: Ovoliko bi mogle da porastu, iznos nije mali

Informer

Društvo

Rate kredita će od 1. januara u proseku biti skuplje: Ovoliko bi mogle da porastu, iznos nije mali

Podeli vest

Novogodišnje čestitke na adrese korisnika stambenih kredita stigle su pre roka, čak tri meseca pre dočeka. U njima, nažalost, nisu ispisane lepe želje, već obaveštenje poslovnih banaka o povećanju mesečnih rata od januara.

Nema, međutim, jedinstvenog odgovora koliko će građani ukoliko se mera Narodne banke Srbije o moratorijumu za otplatu kredita ne produži i u 2025. godini - plaćati više, pošto to zavisi od više faktora. Lista je podugačka kada i koliko ste se zadužili, koliko ste rata već platili, koliki je preostali period otplate.

Pojeftinjenje za minus i kartice

Vladimir Vasić, finansijski konsultant, procenjuje da će za kredit od 50.000 evra rata od januara u proseku biti viša između 40 i 50 evra mesečno:

– Banke su slanjem pomenutih obaveštenja klijentima samo ispoštovale zakon po kome moraju tri meseca pre bilo kakve promene u uslovima da obaveste korisnike, a do 1. januara je ostalo taman toliko. Iako su mnogi očekivali da će im najavljeni zakon o ograničavanju kamatnih stopa smanjiti rate, dogodiće se suprotno, jer ovo povećanje je rezultat isteka moratorijuma 31. decembra 2024. godine.

Najavljenim propisom, navodi on, zapravo je napravljen samo kompromis za ubuduće, a mišljenja je da bi kamatna stopa od 4,08 odsto, uvedena privremenim merama iz septembra prošle godine, trebalo da ostane do daljeg:

– Najavljeno pojeftinjenje u bankama će ovako kada se usvoji, važiti samo za dozvoljeni minus kreditne kartice, dok će zaduženja na kredite porasti.

Objašnjenje proizilazi iz činjenice da je moratorijumom određena fiksna kamatna stopa na stambene kredite od 4,08 odsto. To znači da, da bi sadašnje rate ostale nepromenjene, kamatne stope na međunarodnom tržištu treba da padnu na nivo od jedan do 1,5 odsto, jer se na tih 1,5 odsto zatim računa bankarska marža, koja se kreće od 2,5 do tri odsto. Samo u tom slučaju korisnici kredita ne bi od Nove godine osetili promenu na svojim mesečnim ratama, ali to je u ovom trenutku u domenu naučne fantastike.

U Narodnoj banci Srbije tvrde daje u Nacrtu novog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je objavljen na njihovom sajtu, a prošao je i javnu raspravu, prelaznoj odredbi člana 76. navedeno da će se kod ugovora koji su bili obuhvaćeni privremenom merom u narednom periodu, do najviše dve godine, primenjivati kamatna stopa do pet odsto:

– Na taj način se privremena mera ograničenja kamatne stope od septembra prošle godine defakto produžava, ali je visina stope nešto veća, ali je znatno ispod tržišne stope koja bi se primenila bez tog ograničenja.

Većina zadužena u evrima

U Srbiji je, prema podacima Narodne banke, 99 odsto stambenih kredita vezano za evro, a gotovo 85 odsto tih zajmova je ugovoreno s promenljivom kamatnom stopom. Na sve te kredite (uz uslov da ne prelaze iznos od 200.000 evra) od oktobra 2023. primenjuje se mera NBS doneta u septembru iste godine, koja podrazumeva ograničenje kamatne stope.

Prema predlogu NBS i trenutnom stanju na tržištu, nominalne kamate na stambene kredite ne bi smele da budu više od 5,44 odsto, a mogle bi da do kraja 2026. budu ograničene na pet odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)
Live TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)

Nebojša Zelenović, predstavnik opozicije i kopredsednik stranke "Zajedno", rekao je da treba stupiti u generalni štrajk i da treba sve da stane, na taj način pozivajuću na haos i rušenje svega onoga za šta se Vučić gotovo deceniju i po bori. O tome su u Info jutru govorili prof. Goran Puzić i predsednik centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Zoran Spasić.

03.10.2024

10:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija