• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

12.10.2024

15:03

Niže cene ogreva, a ovo je razlog: Kubik drva jeftiniji za 2.000 dinara, a tek da vidite cenu peleta

Shutterstock

Društvo

Niže cene ogreva, a ovo je razlog: Kubik drva jeftiniji za 2.000 dinara, a tek da vidite cenu peleta

Podeli vest

U danima kada svakodnevno izveštavamo o brojnim poskupljenjima, beležimo i jedno neočekivano pojeftinjenje, koje će obradovati mnoge.

Naime, ne pamti se da su drva za ogrev u čačanskom kraju bila jeftinija nego ove jeseni. Trenutna cena kubnog metra bukovine ili cerovine je oko 7.000 dinara. Samo godinu dana ranije za kubik ogreva je trebalo izdvojiti i do 2.000 više. Po planinskim selima "u mestu", umetrena drva se mogu naći i za 1.000 do 2.000 jeftinije, s tim što prevoz do grada, odnosno domaćinstva pada na teret kupca. Pretprošle godine je ogrev bio najmanje 25 odsto skuplji nego ove jeseni.

- Prošla zime je bila prilično blaga, pa su skoro svi potrošili za oko 30 do 40 odsto manje ogreva nego prethodnih godina kada smo imali serijale ledenih dana. Te zalihe kupcima sada omogućavaju da nabavljaju manje ogrevnog drveta, u toj meri je i prodaja slabija. Potražnja za drvima je prilično slaba, pa je to oborilo cenu. Tražnja je slaba iz više razloga, najpre jer su se mnoga domaćinstva preorijentisala na kotlove na pelet, a ima i onih ređih što su letos ugrađivali toplotne pumpe pa im drva više nisu potrebna -  kaže Mileta Marić, jedan od prodavaca ogreva.

Podsećamo cena ogrevnog drveta u Čačku je oko 7.000 dinara, koliko košta kod prekupaca i po stovarištima. Pre samo nekoliko godina išla je i više od 11.000 koliko je kubik koštao u vreme korone. Prošle grejne sezone za metar je trebalo izdvojiti od 8.000 do 10.000 u zavisnosti od vrste i kvaliteta drveta. Cena struganja ove godine je ostala ista, te strugari ovu uslugu naplaćuju 600 dinara po kubnom metru. Oni uslugu struganja vrše na pokretnim bansecima, priključeni na trofaznu struju domaćina. Isto toliko naplaćuju i cepanje električnim cepačima.

Pre dve godine za tonu peleta u Čačku je trebalo izdvojiti čak 38.000 dinara, a ove oko 22.000. Energent koji je najmanje pojeftinio je ugalj i to za 1.000 dinara po toni, pa se pljevaljski ugalj po čačanskim stovarištima kreće oko 17.000 dinara.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)
Live TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)

U proteklih 10 godina Srbija je sprovela 10 reformi koje su nas je dovele do stabilne ekonomije, a na kraju i do toga da naša zemlja prvi put u istoriji dobije investicioni rejting. Cilj je da prosečna plata bude 1400 evra, a prosečna penzija 600 evra. O potpisivanju energetskog ugovora u "Info jutru" govorili su ekonomista Mihajlo Rabrenović i Zoran Milosavljević sa Instituta političkih studija.

12.10.2024

10:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka