• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.10.2024

14:47

Milićević: Kampovi služe da deca upoznaju svoju tradiciju i kulturu

Dušan Veljović

Društvo

Milićević: Kampovi služe da deca upoznaju svoju tradiciju i kulturu

Podeli vest

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen da prati stanje, predlaže mere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom održao je danas sastanak sa gradonačelnicima i predsednicima opština povodom sumiranja rezultata nakon realizovanih tematskih letnjih kampova u opštinama i lokalnim samoupravama širom Srbije tokom 2024. godine.
U okviru Programa finansijske podrške, mera i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore koji sprovodi kabinet ministra, tokom 2024. održana su dvadeset dva tematska kampa koja su ugostila mlade iz dijaspore i regiona. Za organizaciju kampova izdvojeno je 120 miliona dinara, a kroz njih je ovog leta prošlo 5.000 mladih iz regiona i dijaspore.
 
- Кampovi za decu su plod našeg truda i zalaaganja da mladim generacijama ponudimo mogućnost da se povežu sa svojim korenima, da upoznaju svoju kulturu i tradiciju, ali i da razvijaju sportske veštine i duh timskog rada - rekao je ministar i dodao da je glavni cilj da kampovi postanu tradicija i mesto gde će se mladost naše dijaspore i regiona svake godine okupljati, razmenjivati iskustva i graditi mostove prijateljstva - rekao je Milićević i dodao da su kampovi osmišljeni da učesnicima pruže nezaboravna iskustva, koja će im ostati urezana u sećanju za ceo život, ali i da će tu učiti ne samo o sportu, već i o vrednostima zajedništva, odgovornosti i poštovanja.
 
Osim sporta, kampovi su bili prilika i da se promoviše i očuvanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona.
 
- Naša dijaspora i Srbi u regionu imaju posebno mesto u našim srcima, i svesni smo koliko je važno da ostanemo povezani, jer budućnost srpskog naroda leži u svim Srbima, a svest o poreklu, jeziku i tradiciji od ključne je važnosti za očuvanje srpskog identiteta. Čuvajući jezik, čuva se i prošlost, ali i gradi budućnost i kampovi su simbol podrške Srbije svim Srbima bez obzira gde oni žive - zaključio je ministar.
 
 
Ministar je uputio poziv svim lokalnim zajednicama da učestvuju na narednom konkursu kako bi mreža kampova bila što rasprostanjenija. „Od lokalnih zajednica očekujemo aktivniju ulogu i proaktivnost u pristupu, očekujemo nove ideje za kampove, kako bi polaznici stekli nova znanja i nova iskustva“, istakao je ministar i dodao da „lokalne zajednice svojim idejama treba doprinesu jačanju veza između matice i dijaspore“.
 
- Pozivamo sve lokalne zajednice da uzmu učešće u ovoj ovom programu kampova, jer u Srbiji nema politika i partija kada su inicijative za dobrobit dece u pitanju - kazao je
ministar Milićević.
 
On je istakao da je zajednički cilj podizanje lestvice u organizaciji kampova, kao i u povećanju broja polaznika, te da očekuje da naredne godine ugostimo deset hiljada dece.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Sam u selu! Filmska priča penzionera Dragiše iz Mrkovice!
Srbija

Sam u selu! Filmska priča penzionera Dragiše iz Mrkovice!

Pune dve decenije Dragiša Savić (72) jedini je stanovnik Mrkovice, sela u podnožju Čemernika. Kao mladić u potrazi za poslom otišao je u Ivanjicu i tamo se zaposlio, ali kad je preduzeće u kome je radio otišlo u stečaj, vratio se u svoje rodno selo.

15.10.2024

16:36

Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi
Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi

Da li nauka može biti potpuno automatizovana? Tim istraživača specijalizovanih za mašinsko učenje je pokušao da to otkrije. „AI naučnik“, koga je stvorio tim tokijske kompanije Sakana AI i laboratorija u Kanadi i Velikoj Britaniji, može da istražuje čitajući postojeću literaturu o nekom problemu, da formuliše hipotezu, isproba nove mogućnosti i napiše naučni rad. „AI naučnik“ može čak i da uradi recenziju sopstvenog rada, piše Nature.

15.10.2024

14:36