• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ RTV

18.10.2024

18:56

Otišla u penziju, pa krenula da uči! Somborka naučila pet stranih jezika, tu se ne zaustavlja!

Društvene mreže

Društvo

Otišla u penziju, pa krenula da uči! Somborka naučila pet stranih jezika, tu se ne zaustavlja!

Podeli vest

Da starost nije prepreka za sticanje novih znanja pokazala je Dobrila Ivanović iz Sombora, koja je u penziji odlučila da sebi ispuni davni san - da nauči što više stranih jezika. Danas ova Somborka govori pet stranih jezika i, kako kaže, tu se neće zaustaviti.

Svoje zlatno, treće doba, Dobrila Ivanović iz Sombora koristi za ispunjenje svojih mladalačkih snova. Najpre je savladala slikanje, a kada je pre tri godine dobila od rođake telefon i laptop na poklon – aplikacija za učenje stranih jezika pružila joj je željena znanja. I tako je, uz aplikaciju i sveske, savladala španski, portugalski, grčki, italijanski i engleski jezik.

"Ima i slova kojih nema u našoj azbuci, koja imaju kvačice i neke dodatke... portugalska abeceda ima čak dvanaest specijalnih slova. Takmičarski sam nastrojena, i od petnaest minuta dnevno, došla sam do toga da svaki dan učim po dva sata, da me ne bi izgurali iz onih viših liga. Dobila sam čestitku da sam među jedan posto najuspešnijih korisnika tih programa u svetu", s ponosom nam priča Dobrila.

Najveća radost je bila kad je svoja stečena znanja jezika uspela da primeni.

"Španski sam imala prilike da pričam u Beogradu, na otvaranju jedne kubanske ambulante, bila sam predstavnik Društva za borbu protiv raka iz Sombora i tada sam razgovarala sa ambasadorom. Sa kumovima imam priliku da razgovaram na portugalskom jeziku, a valjda će biti prilike i da otputujem u Italiju, pa da pričam i taj jezik. Grčki sam učila zato što tamo putujemo na odmor, njega sam najteže savladala i najslabije ga znam, ali kada odem u prodavnicu ili na pijacu - znam da tražim šta mi treba, znam njihove pozdrave i osnovne stvari. Ovakva učenja pomažu i obnavljaju memoriju, mislim da mi se memorija poboljšala", kaže Dobrila.

Ova Somborka planira da usavrši znanje romanskih jezika koje je učila, a nakon toga, želja Dobrile Ivanović je da sa znanjem turskog poseti ovu lepu evroazijsku zemlju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!
Live TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je ispitivanjem dečaka Koste K, koji je počinio masovno ubistvo 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nastavljeno suđenje njegovim roditeljima Miljani i Vladimiru Kecmanoviću. Da li će i kako njegove izjave uticati na presudu njegovim roditeljima? Na ovu temu su u "Info jutru" govorili advokat Nemanja Todorović i psihoterapeut Marija Milenković.

18.10.2024

10:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija