• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

19.10.2024

13:59

Alarmantno - svaka 7. beba u Srbiji ima karijes! Evo gde roditelji greše

EPA

Društvo

Alarmantno - svaka 7. beba u Srbiji ima karijes! Evo gde roditelji greše

Podeli vest

Roditelji mališanima ili ne peru zube, ili koriste ekološke paste koje nemaju efekat, a sve to utiče na alarmantne podatke da čak 80 odsto šestogodišnjaka ima kvarne mlečnjake, što može biti velika opasnost da kasnije stalni zubi budu bolesni

Prema rečima lekara, čak 13 odsto beba već pre druge godine ima karijes!

- Mnogi mališani već u prvoj godini unose šećere i slatkiše, a higijena zuba gotovo da i ne postoji, što može biti velika potencijalna opasnost da kasnije stalni zubi budu bolesni, a sve to može prouzrokovati infekcije koje mogu zahvatiti čitav organizam - upozorava dečji stomatolog u penziji, prof. dr Jovan Vojinović.

Prema najnovijoj studiji Stomatološkog fakulteta u Srbiji, karijes ranog detinjstva prisutan je kod 13 odsto dece, i to već pre druge godine, preko 51 odsto u uzrastu od tri do pet godina i 80 odsto u šestoj. Do 90 odsto tih lezija nije sanirano.

 - U Banjaluci je jedna studija pokazala da čak 35 odsto dece do druge godine već ima karijes. Ovi rezultati su alarmantni, pogotovo taj podatak da deca tog uzrasta već imaju karijes, onda nam je jasan i podatak zašto 80 odsto šestogodišnjaka ima karijes. Ti zubi uopšte nisu sanirani i oni su stalni izvor infekcije i često se čuvaju tako otvoreni, što je pogrešno - ističe dr Vojinović, koji se već četiri decenije bavi ovom problematikom.

Napominje i da čak 50 odsto dece već u prvoj godini dobija slatkiš, a 80 odsto u drugoj.

- Deca ne unose samo slatkiše, tu su i drugi izvori šećera. Pored toga, zubi se retko peru deci, a kad se peru, ne koriste se dobre paste, te paste moraju da sadrže aktivne sastojke, na prvom mestu fluor, pasta mora da sadrži fluora 1.000 ppm. Ekološke i prirodne paste ne služe svrsi i nemaju efekta, ali, nažalost, pojedini stomatolozi i pedijatri ih preporučuju. Neki čak preporučuju da se zubi ne peru do druge godine, što je greška - ističe sagovornik Kurira.

Prema njegovim rečima, sa higijenom zuba se počinje sa nicanjem prvih zuba. Problem je i to što je mali broj dece imao preventivni pregled stomatologa koji se preporučuje u prvoj godini života.

- U Beogradu je svega pet odsto dece imalo taj pregled, deca uglavnom dolaze kad imaju problem, a ne preventivno. Kada izbiju zubi, odmah treba uključiti pranje sa odgovarajućom četkicom i pastom, pokretima nadole, kako mi to kažemo, "kiša pada, trava raste"... Deca pružaju otpor, pa roditelji potpuno odustaju od pranja zuba. Do druge godine količina paste treba da bude zrna pirinča, a od druge do šeste zrna graška. Najbolje je preći svaki deo vilice po pet puta da bi to bilo valjano - napominje on i dodaje:

- Deca do šeste godine ne mogu sama sebi da peru zube, a to bi roditelji trebalo da rade najmanje dva puta dnevno!

Dr Vojinović objašnjava i da je greška što roditelji maloj deci peru zube sa gazom, vodom i sodom bikarbonom.

- Ključna je uloga roditelja! Karijes u mlađim uzrastima napreduje sve više, ishrana je sve bogatija šećerima, deca slabo žvaću, jedu pasirano, ceđeno, šećera ima i tamo gde ne znamo da ima, da ne pričam o skrivenim šećerima. Karijes razara zube i mora da se sanira, ako se ne uradi ništa, infekcija ulazi u tzv. zubnu pulpu, širi se na kost i odatle može da se širi po celom organizmu, zato je važno na vreme ga lečiti - ističe dr Vojinović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Bitka za ključnu državu, svi primetili nešto čudno u njihovom ponašanju! Kamala i Tramp održali mitinge u Mičigenu! (VIDEO)
Planeta

Bitka za ključnu državu, svi primetili nešto čudno u njihovom ponašanju! Kamala i Tramp održali mitinge u Mičigenu! (VIDEO)

Potpredsednica SAD i demokratska predsednička kandidatkinja Kamala Haris i republikanski kandidat Donald Tramp istovremeno su održali mitinge u Mičigenu, nastojeći da pridobiju odlučujućih 15 elektorskih glasova, a na mrežama su se odmah pojavili komentri o njihovom ponašanju na bini - Kamala je nekima delovala pripito, dok je Tramp bezvoljnu zurio u publiku.

19.10.2024

13:49

Drama u Americi! "Niko neće preživeti!"
Planeta

Drama u Americi! "Niko neće preživeti!"

Avio-kompanija Delta erlajns suočila se sa ozbiljnom pretnjom nakon što se na mreži Iks pojavila objava u kojoj se tvrdi da su u pet njenih aviona postavljene bombe, uz upozorenje da "niko neće preživeti".

19.10.2024

13:22

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija