• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.08.2024

12:24

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Ljuban Jednak i decenijsko sramno ćutanje kvazielita

Insider/Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Ljuban Jednak i decenijsko sramno ćutanje kvazielita

Podeli vest

Do dolaska na vlast predsednika Vučića, o Jasenovcu, Jadovnom i genocidu Hrvata za vreme ustaškog režima u NDH nije se govorilo.

Vladala je politika ćutanja i sakrivanja činjenica o najstrašnijim zločinima Hrvata. Takva politika je promovisana u bivšoj Jugoslaviji za vreme diktature Brozovih komunista. Podaci o 700.000 preklanih i likvidiranih Srba na teritoriji NDH, njihovom nasilnom prekrštavanju, o frenetičnom dočeku nacističkih trupa u Zagrebu 1941, čuvani su kao najvažnije i sudbonosne državne tajne. Oni koji bi pokušali nešto da izgovore na tu temu bili bi napadani i optuživani da ruše poredak i državu. Da lome lažno „bratstvo i jedinstvo“. Da su protiv nesvrstane politike SFRJ, da zabadaju nož u leđa oslobodoličkoj borbi protiv fašizma. Da štete međunarodnom ugledu Jugoslavije. Svi srpski lideri su zato ćutali. Prikrivali su istinu o pogromima Srba u Hrvatskoj, najsurovije ubijanih samo zato što su bili Srbi i pravoslavci.

U toj kukavičkoj ćutnji i zaboravu srpski lideri su živeli pognuti, plašeći se i svoje senke i svojih reči, kada je trebalo da progovore o stradanju srpskih mučenika. Verujući da će snegovi i vreme pokriti hrvatske genocide.

Ljuban Jednak, Srbin iz Gline je simbol žrtve takve ćutnje i prećutkivanja u Srbiji. Krajem jula 1941, hrvatske zveri su skupile preko 2.000 Srba na prevaru, jer su govorili da će svima, koji se dozovu na „pokrst“, životi biti pošteđeni. Sve ove mučenike su zatim kamionima doveli pred glinsku crkvu i tamo ih nagurali. A onda su ustaše započele da ih kolju u monstruoznom ritualu. Tela zaklanih su ubacivali u kamione, a zatim istovarivali u jamu. Ljuban Jednak je jedini preživeo. Uspeo je da legne među zaklane, kako i sam ne bi bio zaklan, ležeći u krvi, sve dok i njega, živog, Hrvati nisu bacili u jamu. Preživeo je Ljuban ovaj bestijalan i čudovišan masakr u glinskoj crkvi. Svedok je bio Ljuban ovog monstruznog i zverskog zločina Hrvata.

Posle rata on je nastavio da živi u Glini, sve dok mu jedan komšija u avgustu 1995. nije rekao: „Bježi Ljubane, tebi će kožu s leđa da oderu, jer si živ ostao“. I Ljuban je ostavio sve što je za života stvorio, ušao u svoj traktor sa ženom i ćerkom i postao deo izbegličke kolone koje je krenula ka Srbiji. Umro je Ljuban dve godine kasnije u svojoj Srbiji. Ali je njegova Srbija i to prećutala.

I niko ne bi znao za sudbinu Ljubana Jednaka, svedoka kontinuiteta hrvatskog genocida nad Srbima, da nije bilo Vučića. Na skupu sećanja na „Oluju“ 2021. u Busijama, on je rekao: „I dan danas sramota me je one Srbije, pune velikih reči, a koja jedno malo delo nije umela da uradi. Da kaže, sebi i svetu, da je umro Ljuban Jednak, svedok dva pogroma, dvostruka žrtva iste sumanute politike krvi i tla, i da tog junaka, tog tihog heroja, sahrani onako kako dolikuje“.

Brozovi komunisti su učinili još jedno veliko zlo nad Srbima, fizički likvidirajući neposredno posle 1945. srpsku elitu. Od profesora i doktora, do trgovaca i bogatih poslovnih ljudi, streljali su sve bez milosti. Dok su hrvatske ustaše i elita koja ih je podržavala, pobegli „Pacovskim kanalima“ uz organizacionu podršku Vatikana, u Južnu Ameriku, Kanadu i druge „demokratske zemlje“. Zato je većina današnje srpske ništavne kvazielite izrasla na komunističkom antisrpskom nasleđu. Prepoznaćete ih jer kukaju za „jugoslavenstvom“, za Brozom i jer se užasavaju što Vučić već čitavu deceniju obeležava stradanje našeg naroda u hrvatskom genocidu pod kodnim nazivom „Oluja“. Zato što Vučić gradi memorijalne centre posvećene jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu.

I zato što je 2020. u Sremskoj Mitrovici izjavio: „Nikada nećemo i ne smemo zaboraviti ni Gradinu, Jasenovac, Jadovno, Drakuliće, Motke, Šargovac, nijedan logor, nijedan nož, malj, metak, niti jednu grobnicu i nijedan zločin, kao nijedno jedino ime onih koji su sprovodili istrebljenje srpskog naroda. Nemamo na to pravo jer bismo na taj način okrenuli glavu od istine, pravde, slobode, sopstvenog postojanja i samog Boga u čije ime su nas ubijali“.

P.S. Aleksandar Vučić: „Život i srpski narod, bez obzira kroz šta su prošli, pobedili su i pobeđivaće u budućnosti“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Uroš Blažić poslao jezivu poruku, pa otišao da puca! Svedočenje bivše devojke masovnog ubice potvrđuje njegovu opasnu narav! (VIDEO)
Live TV

Uroš Blažić poslao jezivu poruku, pa otišao da puca! Svedočenje bivše devojke masovnog ubice potvrđuje njegovu opasnu narav! (VIDEO)

Anastasija Đ. bivša devojka Uroša Blažića svedočila je prošle godine u Smederevu. Ona je počela da se zabavlja sa njim nakon što je prestala da radi kod njega. Veza je trajala svega nekoliko meseci. Prvih mesec dana, veza je bila lepa, ali kasnije je počela da ga se plaši. On je, prema njenim rečima držao pištoj ispod jastuka i jednom prilikom joj pretio da će da je udari. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su primarijus patolog i stalni sudski veštak Radoslav Radosavljević i specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak Ljubiša Božić.

29.08.2024

09:56

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu
Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Velika Gospojina danas se proslavlja širom Kosova i Metohije, uprkos gotovo svakodnevnom teroru šiptarske vlasti koju predvodi Aljbin Kurti.

28.08.2024

13:28