• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.10.2024

11:55

Nebojša Bakarec: Miki Aleksić, Rio Tinto lobista, napada Rio Tinto!?!

Aleksandar Jovanović Cile

Kolumne

Nebojša Bakarec: Miki Aleksić, Rio Tinto lobista, napada Rio Tinto!?!

Podeli vest

Danas je u Skupštini Srbije, na konferenciji za medije, Miroslav Aleksić, predsednik stranke NPS, Đilasov službenik, napao Rio Tinto. Boli me uvo za Rio Tinto, ali bode oči činjenica da bivši Rio Tinto lobista, sad napada tu kompaniju.

Još gore, Aleksić je kao funkcioner G17 plus, i URS, bio jedan od onih koji su u Srbiju doveli Rio Tinto, i dali im sve dozvole do 2012. godine. Ovo je neviđeno licemerje Miroslava Aleksića koji panično krije da je bio lobista Rio Tinta, da je doveo Rio Tinto u Srbiju, i da su njegova bivša stranka i on lično, davali sve dozvole Rio Tintom i krije da je bio funkcioner G17 i URS (preimenovani G17).

Foto: Nebojša Bakarec

 

Da podsetim, Aleksić je ušao u politiku kao član G17 plus, još 2004. godine, i bio je štićenik ministarke i funkcionerke G17, Verice Kalanović. Aleksić je punih 17 godina podržavao Rio Tinto i iskopavanje litijuma, od 2004. do 2021. godine. Sada se predstavlja kao večiti protivnik Rio Tinta. Podsećam, kompaniju Rio Tinto je u Srbiju 2001. godine, dovela sadašnja opozicija, dok je bila na vlasti. I to je bio dobar potez. SNS ne napada opoziciju zbog toga što je dovela Rio Tinto, i htela da iskopava litijum, već zbog toga što opozicija to licemerno krije, predstavljajući se kao večiti protivnik Rio Tinta i litijuma. Opozicija je kada je bila vlast Rio Tintu 11 godina  davala dozvole, tako da je postalo nemoguće da bilo ko drugi osim Rio Tinta eksploatiše jadarsko nalazište. Rio Tinto su doveli i 11 godina štitili, bivši ambasador u Velikoj Britaniji, Vladeta Janković, Đinđić, Koštunica, Tadić, Dinkić, Mirko Cvetković, Đilas, Miki Aleksić, Srđan Milivojević i Bojan Pajtić. Današnja opozicija tj. naslednici DOS, DS, DSS i G17 su kada su bili vlast od 2001. do 2012. dali Rio Tintu većinu dozvola.  

Foto: Nebojša Bakarec

 

Zbog čega svi oni danas napadaju Rio Tinto, kad su bili glavni lobisti te kompanije? Da li su primali pare od Rio Tinta, da li su ucenjvali Rio Tinto, i iznuđivali novac, teško je odgonetnuti? Zbog čega se Miroslav Aleksić nije na konferenciji za medije pohvalio činjenicom da je doveo Rio Tinto, da je bio lobista Rio Tinta 17 godina, da je 17 godina podržavao iskopavanje litijuma i da je njegova bivša stranka G17(URS) dala sve dozvole Rio Tintu. Zbog čega se Miroslav Aleksić nije pohvalio da je od 2012. do 2016. voleo i podržavao predsednika Vučića i da je 4 godine bio u Trsteniku u koaliciji sa SNS?
Malo je čudno da Aleksić napada „kapitaliste“ na svojoj konferenciji za medije, s obzirom da je 12 godina bio u izrazito prokapitalističkoj stranci G17 (URS) i da je on lično jedan od najvećih, privatnika, kapitalista u Trsteniku! I tu je Aleksić licemeran i dvoličan.

Ko je Miroslav Aleksić?

Miroslav Aleksić, predsednik NPS. Bio je član G17, Ujedinjenih regiona, NPS i Narodne stranke. Svoju stranku NPS je 2017. godine prodao Vuku Jeremiću za veliku svotu novca. Ove godine je napustio Narodnu stranku i ponovo osnovao NPS uz pomoć Đilasa. Njegova stranka se zalaže za priznavanje lažne države Kosovo, za uvođenje sankcija Rusiji, i za to da  se Srbija optuži za genocid u Srebrenici. Miroslav Aleksić je želeo da bude ministar poljoprivrede u Vladi Aleksandra Vučića 2016. godine. O tome svedoči tekst u listu „Alo“ od 24.6.2016. pod naslovom: „Devenport gura Aleksića za ministra poljoprivrede“. U tom tekstu stoji: „Miroslav Aleksić, lider NPS i doskorašnji predsednik opštine Trstenik, mogao bi zauzeti mesto ministra poljoprivrede u novoj vladi Srbije, saznaje „Alo!. Lidera NPS na mestu ministra poljoprivrede Srbije voleli bi da vide predstavnici EU. Navodno se upravo Majkl Davenport, šef misije EU, kod Vučića zalagao za Aleksića“. Aleksandar Vučić je odbio da Aleksić bude član Vlade.

Foto: Nebojša Bakarec

 

Miroslav Aleksić je pravosnažno osuđen 10.11.2021. zbog vređenja i pretnji policajcima na dužnosti. Aleksić je lagao o Andreju Vučiću i slučaju „Jovanjica“. Zbog toga je osuđen 15.2.2021, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Osuđen je zbog toga što nije mogao da se pozove na imunitet u vezi ovih lakših krivičnih dela. Aleksić je tužen i za niz teških krivičnih dela, ali mu propisi omogućavaju da se u tom slučaju pozove na poslanički imunitet. Dok je bio predsednik opštine Trstenik, osumnjičen je za proneveru i pljačku. Mediji su pisali o tome. List „Objektiv“ 11.02.2021. objavio tekst pod nazivom: „Jeremićev potpredsednik opljačkao Trstenik: Izvlačio milione preko tasta i tašte“. U tom tekstu stoji: „Aleksić je i preko tašte i tasta na najpodmukliji mogući način izvlačio novac građana Srbije. Osim što je pribavljao imovinsku korist za svoju familiju, deo novca je odlazio i na finansiranja G17. Aleksić, je kao direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Trstenika “muzao” i opštinsku, ali i kasu javnih preduzeća i državnih institucija. To je nastavio da radi i kao predsednik opštine Trstenik. U tome je imao veliku podršku i logistiku ne samo prijatelja i stranačkih saradnika sa kojima je imao dil, već i tasta i tašte“. Aleksić je sa tastom Ljubišom Kneževićem, formirao NVO „Fond za unapređenje resursa građana“ preko kojeg su izvlačili državne pare. Tast je postao šef ekspoziture Nacionalne službe za zapošljavanje u Trsteniku i sklapao je direktne poslove sa zetom. Od 2008. do 2012. na račun NVO Miroslava Aleksića, uplaćeno je 685 hiljada evra. Tokom ove 4 godine, sklopljeno je 20 ugovora o fiktivnim uslugama, sa Aleksićevom NVO. Fiktivne usluge koje je pružala ta NVO, su imale naziv „Nega starih, invalidnih i iznemoglih lica“, „Uređenje javnih površina, uklanjanje rastinja pored lokalnih puteva, školskih dvorišta, seoskih grobalja i sanacija divljih deponija““. Smešno zvuči ugovorna obaveza „uklanjanje rastinja pored lokalnih puteva“ zbog toga što je nemoguće proveriti da li je izvršena. Neproverivost izvršenja delimično važi i za ostale fiktivne usluge koje su navedene. Fiktivne ugovore je prvo sklapalo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, koje je vodila stranka G17 u kojoj je bio Aleksić i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), sa jedne strane i Aleksićeva NVO sa druge.

Na kraju, tražim od Miroslava Aleksića da odgovori na pitanje, da li je i koliko novca primio ili iznudio od Rio Tinta, tokom 17 dugih godina koliko je bio lobista Rio Tinta?

Autor je poslanik i član predsedništva SNS Nebojša Bakarec


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija