• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2020

14:38

U NAŠU ZEMLJU NIKADA NIJEDAN MIGRANT NIJE VRAĆEN IZ AUSTRIJE Lazarov: Obradović ili ne poznaje međunarodno pravo ili svesno obmanjuje građane

Politika

U NAŠU ZEMLJU NIKADA NIJEDAN MIGRANT NIJE VRAĆEN IZ AUSTRIJE Lazarov: Obradović ili ne poznaje međunarodno pravo ili svesno obmanjuje građane

Podeli vest

U našu zemlju nikada nije vraćen nijedan migrant iz Austrije, tvrdi pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Zoran Lazarov komentarišući izjavu jednog od lidera SzS Boška Obradovića o vraćanju migranata iz Austrije u Srbiju koje se, prema njegovim rečima, odvija na osnovu sporazuma dve zemlje

"Ili Obvradović ne poznaje međunarodno pravo ili svesno obmanjuje građane ponavljanjem neistina o vraćanju migranata iz Autrije u Srbiju", kaže Lazarov u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima, te podseća da ne postoji nikakav Sporazum između Srbije i Austrije o vraćanju odbijenih tražilaca azila iz trećih država.

Niti je potpisan, niti postoji namera da se naša zemlja na tako nešto obaveže, tvrdi Lazarov i podseća da je Srbija potpisala Sporazum o readmisiji sa Evropskom unijom 2007, a 2010. i poseban Protokol sa Austrijom.

"Tvrdnja Obradovića da se navedeni Sporazum i Protokol, koji su potpisali njegovi današnji koalicioni partneri, odnosi samo na državljane Srbije predstavlja apsolutnu neistinu. Teško mi je da poverujem da Obradović nije mogao da izdvoji malo vremena i pročita ova dokumenta, jer bi tada video da se u prvom poglavlju Sporazuma o readmisiji sa EU navodi da se odnosi i na državljane trećih država", navodi Lazarov, koji je i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje.

Foto: Tanjug

On navodi i da Obradović svesno ili nesvesno ne pravi razliku između međunarodnog sporazuma i radnog aranžmana.

"Radni angažman predstavlja samo operativni dokument koji precizira tehničke detalje readmisije, koji ne zahteva usvajanje od strane Vlade Srbije i Narodne skupštine", ističe lazarov.

"Sporazum o readmisiji iz 2007. godine je svakako prošao kroz tu proceduru upravo u vreme vlasti sadašnjih koalicionih partnera Boška Obradovića", naveo je Lazarov i ponovio da u našu zemlju nikada nije vraćen nijedan migrant iz Austrije.

Kako kaže, radnim aranžmanom jasno je precizirano da u svakom pojedinačnom slučaju Austrija mora nesumnjivo da dokaže da je migrant iz trećih zemalja ušao u njihovu zemlju iz Srbije i u tom slučaju za vraćanje je neophodna eksplicitna saglasnost Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LAZAROV: Ugovor sa Frontexom nije potpisan!
Politika

LAZAROV: Ugovor sa Frontexom nije potpisan!

Zoran Lazarov, pomoćnik ministra i načelnika Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje kaže da nisu tačlni navodi medija da je Srbija potpisala ugovor sa Frontexom

18.09.2018

10:48

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija