• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

03.11.2020

16:47

RUSIJA RATIFIKOVALA VAŽAN SPORAZUM ZA SRBIJU Evo o čemu se radi i zašto nam je to bitno

Politika

RUSIJA RATIFIKOVALA VAŽAN SPORAZUM ZA SRBIJU Evo o čemu se radi i zašto nam je to bitno

Podeli vest

Gornji dom ruskog parlamenta Saveta federacije ratifikovao je danas Sporazum o slobodnoj trgovini Evroazijske ekonomske unije (EAEU) sa Srbijom.

Sporazum, koji je u skladu sa standardima Svetske trgovinske organizacije (STO), stupiće na snagu 60 dana nakon poslednje verifikacije u parlamentima svih zemalja članica. Strane se obavezuju da će liberalizovati uzajamnu trgovinu u skladu sa odredbama Sporazuma, a države članice EAES daju mogućnost srpskoj robi ravnopravni režim dostupa na tržište.

Dokument obavezuje strane potpisnice da liberalizuju medjusobnu trgovinu u skladu sa odredbama sporazuma i pravilima STO u cilju uspostavljanja režima slobodne trgovine izmedju EAEU i njenih država članica, s jedne strane, i Srbije s druge strane.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić s jedne strane i premijeri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana i predsedavajući Kolegije Evroazijske ekonomske komijse Tigran Sarkisjan u Moskvi su 25. oktobra 2019.potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i EAEU.


Sporazum proširuje listu proizvoda koji mogu da se uvoze na teritoriju EAEU bez carine, povećava kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan.

Zemlje EUAE će i dalje plaćati carine prilikom uvoza u Srbiju belog šećera, etil alkohola, cigareta preko kvote, korišćenih motornih vozila i guma, novih traktora i putničkih automobila proizvedenih u Rusiji.

Carinjeni će prilikom izvoza u EAUE i dalje biti sledeći proizvodi iz Srbije: živinsko meso, odredjene vrste sireva, beli šećer, penušavo vino, etil alkoholi, cigarete preko godišnje kvote, pamučne tkanine i prediva, kompresori za rashladne uređaje, putnički automobili i traktori, korišćena motorna vozila i gume. Tržište Evroazijske ekonomske unije čini 183,8 miliona ljudi, a ukupan GDP iznosi 1,9 triliona američkih dolara. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija