• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Intermagazin/Mediji

05.04.2021

17:05

SRBIJA JE OVO ČEKALA! RUSIJA SE VRAĆA U PREGOVORE O KOSOVU! Pariski samit u septembru, za stolom Beograd, lažna država, Makron, SAD i Moskva...

Politika

SRBIJA JE OVO ČEKALA! RUSIJA SE VRAĆA U PREGOVORE O KOSOVU! Pariski samit u septembru, za stolom Beograd, lažna država, Makron, SAD i Moskva...

Podeli vest

Delegacije Beograda i Prištine predvođene Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem sastaće se tokom septembra u Parizu, u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i predstavnika SAD i Rusije, piše "Albanijan post"

Ovo bi trebao da bude drugi susret Kurtija i Vučića, posle berlinskih razgovora, a očekuje se da glavne teme budu formiranje Zajednice srpskih opština i otkrivanje masovnih grobnica, prenosi Reporteri.

Cilj sastanka delegacija koje će predvoditi Vučić i Kurti biće pokušaj relaksacije odnosa Beograda i Prištine, jer je neizvesno kada će se nastaviti Briselski dijalog.

Očekuje se da glavna tema septembarskog sastanka u Parizu bude formiranje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, na ćemu Srbija insistira, dok novi premijer lažne albanske države po tom pitanju ima isključiv stav da se na tzv. Kosovu u skladu sa Ustavom, ne može formirati „jednoetničko uduženje". Istovremeno Beograd insistira na formiranju ZSO u skladu sa prethodno postignutim sporazumom u Briselu.

Pored ZSO očekuje se da na sastanku bude reči i o masovnim grobnicama Albanaca na teritoriji Srbije, na čijem otkrivanju insistira Priština.

Iz izvora bliskih administraciji EU navodi se da je moguć susret Vučića i Kurtija u Briselu, pre sastanka dve delegacije u Parizu. Takvu mogućnost najavio je i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak tokom nedavne posete Prištini i Beogradu.

Ukoliko dođe do razgovora srpskog predsednika i kosovskog premijera na jesen u Parizu, biće to to njihov drugi zvanični susret, posle Berlina, kada je Aljbin Kurti prekršio pravilo da detalje ne iznosi u javnost, pošto je prištinska delegacija javno objavila njegovo obraćanje.

LJUDI, PA OVO NEMA NIGDE! POGLEDAJTE DETALJNU MAPU SRBIJE KAKVU NIKAD NISTE VIDELI! Imaćemo 1.000 kilometara auto-puteva do kraja godine!

Interesantna je i informacija da će se pored predstavnika SAD, pojaviti i predstavnik Moskve, pa se sa pravom može postaviti pitanje da li se Rusija vraća u pregovore o Kosovu i da li je ovaj problem vraćen sa evropskog na svetski nivo.

- Rusi su dugo bili van tokova i sasvim je moguće da će tražiti povratak svojih pozicija na Balkanu. Prepuštanjem pregovora o statusu Kosova Amerikancima i EU, Rusi praktično gube uticaj na Balkanu koji je za njih strateški veoma značajan. Zapad već dugi niz godina, pa čak i decenija, pokušava da izbaci i potisne ruski uticaj na Balkanu - kaže izvor iz diplomatskih krugova.

Foto: Rueters/Fotomontaža

Kako navodi, bivša vlast počinila je kardinalnu grešku prebacujući pregovore o Kosovu iz UN pod okrilje EU.

- Bivša vlast je to verovatno uradila po nalogu Zapada. Međutim, mi sada vidimo da je EU nemoćna da reši bilo šta na Kosovu. Za Srbiju bi bilo dobro da se pregovori vrate na globalni nivo, gde će pored SAD i EU tradicionalnio naklonjenim Albancima i naša država imati jakog igrača iza leđa, poput Kine i Rusije. U ovom slučaju, dolazak predstavnika Moskve je dobra vest za nas - navodi izvor.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PetarS

pre 3 godine

Traziti da se u pregovore ukljuci i Kina!! Albanci imaju SADi EU! I Srbija bi trebala da ima Rusiju i Kinu!!

kiza

pre 3 godine

Pa zar ameri nisu rekli da će medjusobno tzv priznanje biti rešeno za godinu dana. Prodje godina i po a i malo više i vidimo rezultate. Nema ništa od toga i to svi znajul Samo rat (opravdani rat, nešto slično "milosrdnom andjelu" jednoj humanoj intervenciji (bolje je nazvati biološkim genocidom nad narodima Balkana)) može nešto promeniti u tom pogledu. Činjenica je da više takozvanog "milosrdnog andjela" ne može biti barem u narednih godina. Činjenica je da ako albanci krenu na Srbe, Srbija će im pokazati gde im je mesto, a ako se neko sa strane umeša isti taj može samo dobiti po "njušci". Pored toga činjenica je da će "milosrdni andjeo" najviše sahraniti albanaca, da će (kao što već i jeste) smanjiti njihovu reproduktivnu sposobnost i uz njihov odlazak u matične i prijateljske zemlje kao što su nemačka i njihovi saradnici njih na KOSOVU I METOHIJI za godina neće ni biti. Srbijo samo polako. Mnogi od nas to neće doživeti, ali KiM su sveta SRPSKA ZEMLJA i niko nema pravo da plemenskim zajednicama istu prepustil

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sin priznao ubistvo male Danke, on se pravi lud?! Advokat Radoslava Dragijevića otkrio kako će se braniti u nastavku suđenja
pušten na slobodu

Sin priznao ubistvo male Danke, on se pravi lud?! Advokat Radoslava Dragijevića otkrio kako će se braniti u nastavku suđenja

Budući da je najstariji Dragijević, otac osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, Dejana D. pušten na slobodu, advokat Milko Jovanović koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti nakon što je on tražio izuzeće dosadašnjeg branioca Nebojše Živanovića, otkriva da će se Radoslav Dragijević i sa slobode braniti ćutanjem.

29.05.2024

13:15

Sport

Sprema se haos u Partizanu! Čak 79 legendi potpisalo apel protiv uprave
Partizan

Sprema se haos u Partizanu! Čak 79 legendi potpisalo apel protiv uprave

Predstojeće leto biće veoma burno u Humskoj 1 i aktuelna uprava doživeće udar kakav nije u proteklih sedam godina! Članovi Udruženja bivših igrača, trenera i istaknutih sportskih radnika Fudbalskog kluba Partizan uputili su javni apel nadležnim institucijama i javnosti sa zahtevom za podršku za, kako je navedeno, oslobađanje FK Partizan.

29.05.2024

09:43

Planeta

(VIDEO) Američke bombe zapalile ljude u Gazi! Stručnjaci tvrde: Oružje korišćeno u napadu na kamp u Rafi je proizveo Vašington!
Planeta

(VIDEO) Američke bombe zapalile ljude u Gazi! Stručnjaci tvrde: Oružje korišćeno u napadu na kamp u Rafi je proizveo Vašington!

Bombe korišćene u izraelskom vazdušnom udaru koji je u nedelju uzrokovao veliki požar u području sa šatorima za raseljene Palestince u Rafi, kad je stradalo najmanje 45 ljudi, napravljene su u Sjedinjenim Američkim Državama, piše “Njujork tajms”. List se poziva na vizuelne dokaze koje su pregledali njihovi i stručnjaci za oružje.

29.05.2024

13:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54