• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

09.07.2021

10:52

KFOR POSTAVIO NOVE BARIKADE OKO DEČANA! Šiptari poludeli, oglasio se gradonačelnik!

Politika

KFOR POSTAVIO NOVE BARIKADE OKO DEČANA! Šiptari poludeli, oglasio se gradonačelnik!

Podeli vest

Kfor je pre nekoliko dana u blizini manastira Visoki Dečani postavio barikade zbog izgradnje puta Dečani-Plav , javlja Gazeta ekspres. Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj insistira da se barikade uklone

Iz Kfora poručuju da su nove barikade postavljene u svrhu zaštite manastira Visoki Dečani.

"Radovi su blokirani, jer nisu poštovani uslovi dogovoreni u fazi projektovanja za izvođenje radova od strane kompanije izvođača, posebno u pogledu poštovanja Zakona o posebnim zaštićenim područjima (Zakon 03 / L-039, član 6) koji garantuje zaštitu manastira, crkava i drugih srpskih pravoslavnih verskih objekata, kao i istorijskih i kulturnih mesta od posebnog značaja za srpsku zajednicu, kao i druge zajednice na Kosovu. Ovaj zakon ima za cilj zaštitu od bilo kakvog razvoja ili aktivnosti koja može oštetiti istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst, prirodno okruženje ili vizuelno estetsko okruženje", navode iz Kfora. 

Oni dodaju da će se radovi u ovoj oblasti nastaviti nakon rešavanja tehničkih problema.

"Radovi će se sigurno nastaviti čim se reše tehnički problemi. Sve lokacije verskog i kulturnog nasleđa vredne su za sve ljude na Kosovu i svi bi trebalo da doprinesu njihovom očuvanju", stoji u izjavi Kfora.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj rekao je da je obavešten o postavljanju novih barikada u blizini manastira, ali da on i dalje insistira da se barikade u potpunosti uklone.

"Oduvek sam insistirao da se ove barikade u potpunosti uklone. Pre nekoliko dana došli su u kancelariju i obavestili me da će ukloniti betonske piramide kakve su bile pre, ali zbog situacije i konteksta sa manastirom rekli su mi da ih ne mogu ukloniti u potpunosti i da će postaviti neke barikade od drveta, gde je rečeno da će saditi cveće", rekao je Ramosaj.

Podsetimo, odlukom Saveta za nadgledanje zaštićenih zona usvojen je aranžman koji će zaštiti od oštećenja manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji prilikom izgradnje puta Dečani-Plav


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija