• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/A. CRNOMARKOVIĆ

12.07.2021

23:20

SRPSKI SIR, MESO, RAKIJA na tržištu od 183 miliona ljudi! STUPIO NA SNAGU SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI SRBIJE I EVROAZIJSKE UNIJE!

Politika

SRPSKI SIR, MESO, RAKIJA na tržištu od 183 miliona ljudi! STUPIO NA SNAGU SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI SRBIJE I EVROAZIJSKE UNIJE!

Podeli vest

U Rusiju, Kazahstan, Belorusiju, Jermeniju i Kirgisku Republiku možemo bez carine da izvozimo 99 odsto naših proizvoda

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) stupio je na snagu 10. jula, što znači da se našoj zemlji otvara evroazijsko tržište od 183 miliona ljudi! Na ovom tržištu naši privrednici moći će da izvoze čak 99 odsto svojih proizvoda bez carine!


Sporazumom sa Evroazijskom ekonomskom unijom, odnosno sa njenim članicama Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Jermenijom i Kirgiskom Republikom, bez carine ćemo u ove zemlje izvoziti meso, mleko, alkohol, voće, cigarete... Prema procenama stručnjaka, zarada od ovakvog izvoza mogla bi da bude najmanje 1,5 milijardi dolara godišnje, jer je, primera radi, reč o godišnjem izvozu čak 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničen izvoz ovčjeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka.

Dobro za poljoprivredu

Najviše koristi od ovog sporazuma mogli bi da imaju poljoprivredni proizvođači
Tatjana Matić, ministarka

 


Jedna od značajnih novina ovog sporazuma jeste da više ne postoji uslov takozvane "direktne kupoprodaje". To praktično znači da ćemo robu sada moći da kupujemo i prodajemo i na osnovu kupoprodajnih ugovora s trećim licima - posrednicima, dok je prema prethodnim sporazumima slobodna trgovina bila moguća samo ukoliko se roba uvozila ili izvozila na osnovu ugovora između državljana jedne ili druge države.

Carina ostaje za automobile, šećer i živinsko meso

Srbija već dugo pregovara sa zemljama članicama EAEU o izvozu automobila bez carina, ali do sada nije došlo do dogovora. Pretpostavlja se da ove zemlje ne dozvoljavaju uvoz našeg "fijata" bescarinski jer smatraju da bi to moglo negativno da utiče na njihovu auto-industriju. Slično važi i za auto-delove, a ranije je rečeno da ni naš šećer ne može u zemlje EAEU bescarinski. Živinsko meso takođe neće moći da odlazi u zemlje unije bez carine.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je juče da je ovaj sporazum veoma važan za Srbiju jer naši proizvođači na veliko tržište mogu da izvoze pod veoma povoljnim uslovima.

Razvoj Srbije

Kao rezultat naših odličnih političkih odnosa, otvorile su se nove perspektive za razvoj naših ekonomskih veza
Nenad Popović


- Ovi povoljni uslovi, pre svega, znače da će za oko 99 odsto roba važiti bescarinski režim, kao i da su za one proizvode na koje će se plaćati carina dogovorene visoke kvote koje će moći da se izvoze bez carine. Najviše koristi od ovog sporazuma mogli bi da imaju poljoprivredni proizvođači, jer će moći slobodno, bez ikakvog ograničenja, da izvoze razne vrste sireva, kao što su kozji i ovčiji, i sve vrste voćnih rakija. Veoma je povoljno i to što smo uspeli da ispregovaramo i veće izvozne kvote za određene vrste proizvoda kao što su cigarete, čist alkohol i neke vrste sireva. Ova dodatna liberalizacija izvoza u EAEU, proširenje liste robe, kao i to što je bescarinski režim sada proširen i na još dve zemlje, Jermeniju i Kirgisku Republiku, pokazuje da je u pitanju najvažniji sporazum koji je Srbija zaključila u prethodnom periodu jer će podići naš izvoz. Ovim sporazumom naša zemlja zadržava izuzetno povlašćen izvoz koji ima na rusko tržište, što je bio jedan od glavnih ciljeva pregovora, budući da se oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa zemljama EAEU odnosi na Rusku Federaciju - rekla je Matićeva, a potom i odgovorila svima onima koji misle da ovo može naškoditi našim odnosima sa EU.

Proizvodi koji se izvoze bez carine

* cigarete
* kravlji sir
* ovčiji i kozji sir
* voćna rakija
* vinjak


- Mi sa EU, naravno, imamo posebne odnose i ona je naš najznačajniji ekonomski partner, i to će i ostati. Ovo je novo tržište, koje je nama bilo neophodno, i značajno nam je za potpuno druge vrste proizvoda koje mi tamo plasiramo. Kada budemo članica EU, onda će se možda razgovarati na temu da li je to u skladu sa evropskim pravilima ili ne, ali sada nema razloga niti članice EU na to gledaju na taj način - kaže ministarka.

Istorijski sporazum

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je da stupanje na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom predstavlja istorijski trenutak za Beograd.

- Ovo je istorijski trenutak za Srbiju. Kao rezultat naših odličnih političkih odnosa, otvorile su se nove perspektive za razvoj naših ekonomskih veza, koje su od ključnog značaja za našu državu, ekonomiju i građane - rekao je Popović i dodao da ovaj sporazum koji Srbija ima predstavlja izuzetnu prednost u poređenju sa drugim zemljama u Evropi i svetu.

Članice

* Rusija
* Belorusija
* Kazahstan
* Jermenija
* Kirgiska Republika




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija