• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.05.2022

09:54

Hil: Za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Zapad i EU!

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

Hil: Za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Zapad i EU!

Podeli vest

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je danas da za Srbiju nema trećeg puta, već se izbor svodi na izbor između Istoka i Zapada


"Za razliku od prošlosti kada se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni na Istoku ni na Zapadu, da je posebna i da ide svojim putem, sada većina u Srbiji smatra da postoji pravi put i pogrešan put i želi da izabere taj pravi put. Mislim da za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Zapad, to je Evropska unija", rekao je ambasador Hil u intrevjuu za nedeljno izdanje Politike.


Američki ambasador je ocenio da su građani Srbije odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku.

"Ovo govorim da osnovu onoga što čujem svakoga dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsednika Vučića", rekao je Hil.

On je izrazio razočarenje zbog toga što "problem Kosova još postoji" i rekao da su Srbija i tzv. Kosovo "susedske zemlje" koje moraju da reše mnoge probleme, ocenivši da je "pravi način (za rešavanje tih problema) dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu".

"Svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu i ne može se reći o ovome hoću da razgovaram, a neću o ovome. Obeshrabren sam kada vidim da jedna strana želi jednu stvar, a ne želi da se na pregovaračkom stolu nađe ono što želi druga strana", ukazao je Hil.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, američki ambasador je rekao da bi Srbija trebalo da odluči da li su joj odnosi sa Rusijom doneli dobro i da li su dobro služili srpski interesima.

"Kada je Putin naveo Kosovo kao inspiracijju za planove u Ukrajini, većini je to zvučalo čudno. Nisam siguran da je Rusiji stalo do Srbije, ni ranije, a posebno sada", ocenio je Hil i istakao da "nije u srpskom intersu da bude toliko energetski zavisna od Rusije".

"Ne želimo nestašice (energenata). Želimo da pomognemo Srbiji da ima pristup prirodnom gasu i gasovodima", rekao je Hil i izrazio stav da Rusija nije pouzdan snabdevać.

Američki ambasador je podsetio da su SAD izvoznik gasa i da se "trude da se i Srbija priključi na američke gasovode".

"Mi izvozimo taj gas, gradimo cevovode i trudimo se da se Srbija priključi na gasovode u morskim lukama. Tu je i nuklearna energija za koju mislim da je treba podržati", predočio je Kristofer Hil.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vera

pre 2 godine

O tome će odlučivati Srbija, a ne američki zločinci koji su nas nemilosrdno ubijali.

Miro

pre 2 godine

Rusija nije pouzdan snadbevač gasa i??? SAD se plaše da nam Rusija ne idporuči gas? Veoma su zabrinuti za Srbiju pa bi da nas nateraju da mi odustanemo odmah od Rusije i da čekamo da nam stigne skuplji tečni gas možda nikad. Nateraj postojeću vlast da uvede sankcije Srbiji sledeća vlast bi te proglasila personom non grata odmah po ustoličenju i raskinula ugovor sa EU.

Pera

pre 2 godine

Izgleda da se Njegova Ekselencija, Gospodin Hill kreće i sreće sa ljudima koji bez obzira što su gradjani Srbije i Srbi po nacionalnosti ali svejedno mrze Srbiju i čine sve da Srbiji ogorčavaju život. Nakon bombardovanja 1999 godine od strane NATO (Amerika i Evropa) bolje nemojte da se mnogo zanosite zapadom i Evropskom Unijom. Nikada se neće zaboraviti taj cinizam o "Milostivom Andjelu", nikada se neće zaboraviti reči o "kolateralnoj šteti" i ljudi koji će u Srbiji još dugo umirati od raka zbog bombardovanja URANIJUMOM a ne OSIROMAŠENIM uranijumom. Ekselencijo, ostavite nas da živimo naše male beznačajne živote onako kako mi mislimo da treba i onako kako mi to hoćemo. Mi smo protiv bombardovanja bilo koje zemlje iz bilo kojih razloga i pošto smo bili i pod vašim sankcijama skoro 20 godina (sankcije UN isankcije EU) mi hoćemo pokazati da MI NEĆEMO sankcionisati NIKOGA. Samo nas ostavite na miru da živimo naše male živote onako kako mi to želimo.

Patrijarh i ambasador SAD naglasili značaj dijaloga i mira
Društvo

Patrijarh i ambasador SAD naglasili značaj dijaloga i mira

Srpski patrijarh Porfirije primio je juče u Beogradu ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, a u prijateljskom razgovoru, kako je saopštila Srpska pravoslavna crkva, naglašeno je da su danas dijalog i mir najvažniji i najpotrebniji svugde i na svakom mestu, a posebno u Ukrajini.

08.05.2022

13:10

sledeća vest

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija