• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.07.2022

11:58

Predsednik Egipta počasni doktor Univerziteta u Beogradu!

TANJUG/ Sava Radovanović

Politika

Predsednik Egipta počasni doktor Univerziteta u Beogradu!

Podeli vest

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi, koji danas završava zvaničnu trodnevnu posetu Srbiji, postao je počasni doktor nauka Univerziteta u Beogradu (UB)

Diplomu mu je na današnjoj svečanoj promociji u Rektoratu uručio predsednik Saveta UB Aleksandar Popović.

Predsednik Egipta je poručio da mu je čast da bude deo UB, za koji je naveo da je častan Univerzitet.

Sisi je naveo da se ponosi odnosima Srbije i Egipta, ističući da te relacije datiraju još iz davnih dana.

On je govorio i o svetskim problemima, poput klimatskih promena i istakao da će u Egiptu u novembru biti održana globalna konferencija posvećena upravo tom problemu.

"Želimo da ciljevi budu ostvareni, ne samo slovo na papiru. Imamo podršku vodećih zemalja u svetu", rekao je al Sisi.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Egipatski predsednik je naglasio da ta zemlja ima potencijal da rešava bezbednost i dodao da se radi na tome da se spreči svaki oblik terorizma i da Bliski istok bude mirna teritorija.

Al Sisi se osvrnuo i na rat u Ukrajini i izrazio nadu da će uskoro nastupiti mir u svetu.

Abdel Fatah al Sisi na vlasti je u Egiptu od 2014. godine i on je prvi egipatski predsednik koji je nakon 35 godina došao u zvaničnu posetu Beogradu.

Univerzitet u Beogradu dodelio mu je počasni doktorat, na predlog Fakulteta bezbednosti, za izuzetan doprinos u regionalnoj i globalnoj bezbednosti, kao i za aktivno angažovanje na unapređenju saradnje između Egipta i Srbije u akademskoj sferi - Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Kairu.

Prodekan za nauku Fakulteta bezbednosti Boris Kordić kao ključne delove obrazloženja predloga tog fakulteta o dodeljivanju počasnog doktorata predsedniku Egipta, naveo je da se njegovi stavovi značajno unapredili regionalnu bezbednost na Bliskom istoku, kao i u širem okruženju.

"Stavovi predsednika al Sisija zasnovani su na ideji o ukidanju vojnog prisustva na Bliskom istoku, a centralni aspekt unapređenja bezbednosti predstavlja sveobuhvatni pristup u borbi protiv terorizma zasnovan na suprotstavljanju svim društvenim, ekonomskim, ideološkim i verskim uzrocima", poručio je Kordić.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

On je rekao i da je Egipat bio nosilac inicijativa u Savetu bezbednosti koje su rezultirale usvajanjem rezolucija 2354 i 2370, koje se odnose na borbu protiv terorističke propagande i sprečavanje naoružavanja terorista.

Takođe, Kordić je istakao da se al Sisi aktivno angažovao na unapređenju saradnje Egipta i Srbije u različitim oblastima, a posebno u akademskoj sferi.

Svečanoj promociji prisustvovali su i ministar prosvete Branko Ružić i šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?
Live TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?

Američki predsednik Džozef Bajden detaljno predstavio plan primirja u Gazi. Obe strane pozitivno reagovale. Poljska podigla navijaciju u nebo. Na samitu u Švedskoj Zelenski traži više naoružanja. Iran se sprema za prevremene predsedničke izbore. U toku je registracija kandidata. Izbori će se održati 28. juna. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Boris Bratina, filozof i pukovnik Velibor Stević. Uživo u program uključio se iz Nemačke i politikolog Andreja Lović, a iz Ukrajine ratni reporter Igor Damjanović.

01.06.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00