• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.10.2022

15:47

Predsednik Vučić sa Ursulom fon der Lajen o KiM: Mogu da vam kažem da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali sam zabrinut - mi nemamo kud više!

Informer

Politika

Predsednik Vučić sa Ursulom fon der Lajen o KiM: Mogu da vam kažem da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali sam zabrinut - mi nemamo kud više!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obišli su radove radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska

Nakon obilaska, Ursula fon der Lajen i predsednik Srbije obratili su se javnosti.

- Drago mi je što danas možemo da vas ugostimo u Nišu. Mogu da mislim koliko vam je lepo kada dolazite na Zapadni Balkan, znajući sve naše svađe i probleme, pa da to morate da slušate. Hvala vam na ogromnoj podršci i pomoći. Ona nam je upravo rekla da ćemo dobiti direktne budžetske pomoći. Za nas je to veliki novac. Beskrajno hvala vama na podršci. Olakšaćete nam probleme sa kojima se suočavamo. Hvala vam i na onih 500 miliona za investicije.

Foto: Informer

- Još jedno veliko hvala EU i Urusli. Opet veliki novac ulažu. Naša molba, želim da podsetim na projekte ovde u okolini Niša. Posvećeni smo rekonstrukciji pruge Beograd-Niš, gradićemo brzu prugu. EU nam je dala 40 miliona poklona. Strašno važne stvari za nas su ako dobijemo novih investitora. Da vas ne bih više zadržavao, večeras ćemo detaljnije. Uradićemo sve oko usaglašavanja sa evropskom viznom politikom. Što se tiče razgovora sa Prištinom, ja jesam veoma zabrinut iako sam video vašu konferenciju sa gospođom Osmani i da je ona govorila stvari protiv Srbije. Moje je da vam kažem da ćemo da učinuimo sve da sačuvamo mir i stabilnost, a da li sam uplašen i zabrinut, jesam. Juče sam rekoa, mi nemamo više kud. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, stabilnost.

Prisutnima se obratila i Ursula fon der Lajen.

- Dragi Aleksandre, lepo je ponovo biti u Srbiji. Ovo je veliki projekat. Radujem se tome da se ovaj projekat završi za nekih godinu dana. Prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra. Takođe, drago mi je što smo ovde danas, pošto smo već zajedno u energetskoj uniji. Zapadni Balkan je uključen u sve što radi EU. Proteklih meseci smo radili na suzbijanju energetske krize. Samo da vas podsetim da je Rusija prekinula snabdevanje gasom. Pozivamo sve, uključujući Srbiju da nam se priduži u zajedničkoj nabavci gasa i kako bi postigli štio bolje rezultate cene - rekla je Ursula fon der Lajen.

Foto: Informer

- Infarstruktura je zaista neophodna. Moramo jedni drugima da pomažemo, da ne bismo bili u uskim grlima u kakvim smo danas. Želimo da podržimo Srbiju da izgradi Univerzitetsku dečiju bolnicu, novu i efikasniju. Ova bolnica bi trebalo da se završi do kraja 2025. godine. Treći element koji je veoma važan jeste i gasni interkonektor između Srbij i Severne Makedonije. Ova energetska kriza dolazi od strašnog rata. Ovaj rat menja bezbednosnu sliku celokupnog kontinenta. Večeras ćemo imati bilateralan sastanak. Nadam se da ćemo postići napredak u dijalogu između Srbije i Prištine. Znate da jedino uz dijalog može da se ide napred. Znam da je budućnost Srbije u EU, a ona nije poptuna bez Srbije. Nastavimo zajedno da radimo ka toj budućnosti.

Obilasku prisustvuje i ministarka energetike Dubravka Ðedović.

Ulice Niša povodom dolaska fon der Lajen okićene su zastavama Srbije i EU.

Srbija je početkom godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš - Dimitrovgrad u dužini od 109 km na teritoriji Srbije.

Prečnik cevi biće 700 milimetara i maksimalnim pritiskom 55 bara.

Kapacitet interkonektora će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je oko 60 odsto ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) na severu Grčke.

Ministarstvo energetike Srbije je ranije najavilo da će naša zemlja dogovoriti zakup kapaciteta sa Azerbejdžanom kako bi mogli kroz gasnu interkonekcije u 2023. da imamo na raspolaganju najmanje 1,4 milijarde kubnih metara gasa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sasa

pre 1 godinu

Za Srbiju je ovaj sastanak od izuzetne važnosti i značaja.

Anjica2467

pre 1 godinu

Svaki ovakav sastanak je od velikog znacaja za Srbiju

Zare

pre 1 godinu

Slazem se da je izgradnja gasnog interkonektora vazna za Srbiju

Patak

pre 1 godinu

Srbija ostaje na evropskom putu posvecena razvoju zemlje i napretku zbog svojih gradjana.

Pavlovic

pre 1 godinu

Vučić nastavlja da vodi važne razgovore za Srbiju sa visokim evropskim zvaničnicima.

Zarepo

pre 1 godinu

Vucic vodi razgovore koji su u interesu Srbije i gradjana

Pera

pre 1 godinu

Jako bitna poseta Lajen za Srbiju,jer srbija treba da odrzava dobre odnose sa EU,jer je nas cilj da udjemo u EU.

mirjana

pre 1 godinu

Ovo je odlična poseta Ursule koja će verovatno dati svoje mišljenje o problemima na Kosovu i Metohiji.Svaki paket pomoći dobro dođe.

mirko

pre 1 godinu

U vreme enrgetske krize, pozdravljam pomoć te vrste i želim dobrodošlica našoj gošći.Očekujem da će posle ove posete biti mnogo pozitivnih vesti za Srbiju, posebno što je situacija trenutno napeta zbog krize na KiM.

mirjana

pre 1 godinu

Pomoć i saradnja je uvek dobrodošla, a na ucene Srbija neće nikada pristati.Vucic potpuno profesionalno i odgovorno obavlja svoj posao predsednika i ima strpljenja za sve posete koje nisu vise ni malo prijatne i pune su izazvova i pritisaka ali prinudjen je za dobro Srbije.

mirjana

pre 1 godinu

Srbija je uvek spremna za razgovor i saadnju i konstruktivne predloge.Jako je važno da Ursula bude velika podrška Srbiji na rešavanju pitanja Kosova i Metohije

Kile

pre 1 godinu

EU svakog dana ucenjuje Srbiju sa KIM. To je uslov da Srbija udje u EU.Ako je to uslov pored sankcija Rusiji mi nikada necemo udju u uniju Evrope.

mirjana

pre 1 godinu

Lepa vest za države Zapadnog Balkana.Srbija želi da postigne kompromis po pitanju KiM i zato nam treba podrška EU.

Ile

pre 1 godinu

Svaka poseta nekog zvanicnika iz EU ide nama u prilig,jer na licu mesta mogu da vide dokle je Srbija stigla sa ulaganjem u infrastrukturu,jer je i to bitan faktor za EU.

zora

pre 1 godinu

Da EU nije potpuna bez Srbije davno bismo bili njen deo. Price za malu decu. Nista im neverujem jer sve sto kazu su prazne reci jer se nista ne ispunjuje. Potpisali su Minsk, nista nisu ucinili i doslo je do rata. Potpisali su Briselski sporazum, nista nisu uradili i doci ce do rata. Daju nam novac za razvoj ali ne da udjemo u EU, VEC DA NAM POKAZU KAKO SE IMA PARA I AKO URADIMO KAKO ONI HOCE BICE I ZA NAS. Nikada oni nisu ni voleli ni zeleli Srbiju. Da je drugacije vratili bi nam Kosovo i primili nas s njim. LAZOVI.

Rade R

pre 1 godinu

Evropski licemeri odvratni! "Rusija prekinula isporuku gasa"? A ko je izvršio teroristički napad na gasovod severni tok 1 i 2! "Pozivaju se obe strane"? Dokle više te budalaštine!

ratko

pre 1 godinu

ma teraj to u tri lepe p m,tu raspalu babetinu ,da bog da joj se seme zatrlo. ista je ko i one babetine smrdljive olbrajt i klitorka

Andja

pre 1 godinu

Ulaganja i investicije iz EU su velike jer je Srbija tezi EU integracijama sa uskladjivanjem politike sa EU ali isto tako Srbija mora da vodi racuna o sopstvenim interesima.

Andja

pre 1 godinu

EU treba da zna da se Srbija svim snagama bori za ocuvanje mira i stabilnosti dok Pristina na sve nacine pokusava da destabilizuje region.

Rade

pre 1 godinu

Gasni kolektor nije samo važan za Srbiju već za zemlje u regionu.

Andja

pre 1 godinu

Srbija na celu sa predsednikom Vucicem se bori za mir, stabilnost i napredak kako Srbije tako i celog regiona. Otvoreni Balkan je odlican pokazatelj napretka drzava u regionu.

Sanja

pre 1 godinu

Srbija je zahvalna svakoj pomoći, posebno novčanoj i kroz razne projekte od strane EU. Mi poštujemo evropski put i od njega ne odustanemo, ali i EU mora da pomogne nama znatno više kada je u pitanju rešavanje problema KiM.

Jana

pre 1 godinu

Srbija je dosta učinila po pitanju usklađivanja politike i pristupila reformama, samo da bi se što više približila pristupanju EU. Naši prijatelji sa istoka znaju naš stav i našu politiku.

Mirko

pre 1 godinu

Mir, stabilnost i olakšana nabavka energenata i povezivanje sa EU nam je jako važno.

Aleksandra

pre 1 godinu

Dotok gasa iz Rusije prekinut je zahvaljujući Hrvatskoj. Mora da se naglasi da Rusija nije svojom voljom prekinula dotok gasa.

caca

pre 1 godinu

Srbija nastavlja borbu za mir,i od toga nikada neće da odustane!

Sandra

pre 1 godinu

Srbija je deo Evrope i zaslužuje da dobija donacije za svoj razvoj.

Natalija

pre 1 godinu

Vučić svaku posetu evropskih zvaničnika koristi za neki novi projekat.

Anjica

pre 1 godinu

Beograd se za razliku od Pristine bori da sacuva mir i stabilnost

Vucko

pre 1 godinu

Ovaj sastanak je veoma vazan za Srbiju i dogovor oko energenata u biducnosti

Uros

pre 1 godinu

Srbija ide evropskim putem uspesnosti ali zadrzava vodjenje sopstvene spoljne politike

Maja

pre 1 godinu

Zahvaljujući izgradnji gasnog interkonektora, Srbija je sebi obezbedila gas.

Katarina

pre 1 godinu

Povezivanje Srbije sa Bugarskom i Grčkom sa gasnim interkonektorom kada bude gotov će olakšati nabavku gasa.

Marko

pre 1 godinu

Situacija na KiM je veoma losa.Nadamo se u EU da razgo orima sa Pristinom pomogne

Uros

pre 1 godinu

Borimo se da imamo dovoljno energenata jer ce zima biti teska i neizvesna

Miša

pre 1 godinu

Vučić nastavlja borbu za srpske interese na više frontova, od očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije na KiM do obezbeđenja energetske stabilnosti.

Marija

pre 1 godinu

Vazna je izgradnja gasnog interkonektora prema Bugarskoj

Popov

pre 1 godinu

Za Srbiju je jako vazna izgradnja ovoga gasnog interkonektora

Marija

pre 1 godinu

Srbija ide putem uspesnosti zahvaljujuci Vucicu

SNS mafija

pre 1 godinu

Nisu zapadnjaci dali pare „onako", bez razloga. Pitanje je šta su dobili zauzvrat...

Brankica

pre 1 godinu

Naravno da je Vučić zabrinut! Pa, Srbima na KiM se uskraćunu osnovna ljudska prava, a svet ne reaguje!

Darko

pre 1 godinu

Neverovatno je kolika je volja Srbije da pristupi EU, ali bez ikakvih ucena. Srbija se trudi da sačuva mir i stabilnost u svojoj zemlji.

Bilja

pre 1 godinu

Bas tako saterani smo u cosak, milion puta smo ponovili da zelimo mir ali da svoj narod ne mozemo ostaviti na cedilu.

Dejana

pre 1 godinu

Projekat izgradnje gasnog interkonektora prema Bugarskoj, koji delom finansira EU, veoma je znacajn za nasu drzavu

Marija

pre 1 godinu

Izgradnjom interkonektora Srbija-Bugarska , nasa zemlja ce prirodno postati hab za ceo Zapadni Balkan

Uros

pre 1 godinu

Nasa drzava ce na ovaj nacin postati nezaobilazni deo tranzita za ostatak Evrope sto donosi mnogo veci stepen energetske bezbednosti

Filip

pre 1 godinu

Srbija se trudi na sve nacine da resi energetsko pitanje

Aleksa

pre 1 godinu

I ovog puta je Vučić Ursuli rekao istinu, ništa ne krije. naravno da se borimo za mir, ali ovo što radi Kurti, ne vodi ka tome. namerno izaziva, provocira.

Radovan

pre 1 godinu

Izgradnja gasnog interkonektora je veoma važna, kako za Srbiju tako i za ceo region.

Vojka

pre 1 godinu

Veliki i bitan projekat za nasu nezavisnost i stabilnost i dokaz da imamo mudru strategiju energeckog snadbevanja

Vlada

pre 1 godinu

Izgradnja gasnog interkonektora je dokaz da se Srbija veoma brine o svojoj energetskoj stabilnosti.

Sale

pre 1 godinu

Doček korektan i u Vučićevom stilu a kakav će biti rastanak, videćemo.

Bojan

pre 1 godinu

Sve činimo da sa zemljama u okruženju imamo dobre odnose i u tome uglavnom uspevamo. Borimo se za mir, stabilnost, napredak region. Ali, Priština je stalni izvor nestabilnosti i to mora da prestane.

Sanja

pre 1 godinu

Svaki sastanak sa visokim evropskim zvanicnicima je izuzetno vazan.

Sanja

pre 1 godinu

Svaki sastanak sa visokim evropskim zvanicnicima je izuzetno vazan.

Sanja

pre 1 godinu

Svaki sastanak sa visokim evropskim zvanicnicima je izuzetno vazan.

Sanja

pre 1 godinu

Svaki sastanak sa visokim evropskim zvanicnicima je izuzetno vazan.

Ana

pre 1 godinu

Svaki sastanak sa visokim evropskim zvanicnicima je od izuzetnog znacaja.

Marija

pre 1 godinu

Gasni interkonektor je izuzeno vazan za Srbiju.

Marija

pre 1 godinu

Gasni interkonektor je veoma bitan za Srbiju.

Marija

pre 1 godinu

Gasni interkonektor je veoma bitan za Srbiju.

Kosta

pre 1 godinu

Gasni interkonektor je projekat od velikog znacaja za Srbiju.

Dragan

pre 1 godinu

Ma ima Ursula da nas hvali Non-Stop, samo ako priznamo nezavisnost KIM-a i uvedemo sankcije Rusiji.

Lena

pre 1 godinu

Tajkunski mediji kao poznati izdajnici su se nadali lošim rečima fon der Lajonove.

Gagi

pre 1 godinu

Ove Ursuline pohvale sigurno tajkunskim medijima ne idu na ruku, ali se protiv istine ne može.

Mina

pre 1 godinu

Rad aktuelne vlasti, strani lideri itekako prepoznaju.

Gaga

pre 1 godinu

Izgradnja novog gasnog interkonektora veliki je projekat za Srbiju ali i EU jer će i oni preko tog toka dobijati gas i obezbediti nesmetano i kontinuirano snabdevanje energentima.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija