• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.12.2022

13:25

Vesić: Srbija ima razloga za optimizam u 2023. godini

ministarstvo građevinarstva

Politika

Vesić: Srbija ima razloga za optimizam u 2023. godini

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je danas da Srbija ima razloga za optimizam u 2023, jer je država za narednu godinu opredelila ogromna sredstva za kapitalne projekte, na čemu gradi očekivanja da ćemo ne samo izbeći recesiju, nego obezbediti stabilne stope rasta, dok se ekonomska i politička situacija u svetu ne stabilizuju

 

Vesić je, na konferenciji „Svet u 2023“ u Skupštini Srbije, istakao da nedavno usvojeni budžet za 2023. pokazuje da kriza, zbog koje su mnoge razvijene zemlje ušle u recesiju, ne utiče na strateško opredeljenje Vlade Srbije da nastavi da ulaže u kapitalne projekte.

- Zato Srbija za kapitalna ulaganja u narednoj godini izdvaja 3,6 milijarde evra - rekao je Vesić, i ukazujući koliko su to značajna sredstva, naveo da je 2011. godine, tadašnja vlada za kapitalne investicije planirala 305 miliona evra, a potrossila samo 275 miliona.

Upravo je visok nivo kapitalnih ulaganja jedan od razloga zbog kojih će Srbija ove, i naredne godine imati, u ovakvim okolnostima, stabilne stope rasta između 2,5 i tri odsto, koje bi bile veće da nije došlo do usporavanja tempa rasta u ekonomijama naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera, rekao je ministar.

Država, poručio je, nastavlja da ulaže u velike infrastrukturne projekte, i da investira u vreme kada privredna aktivnost privatnog sektora zbog krize usporava, čime doprinosi očuvanju radih mesta i stabilnih stopa privrednog rasta u nestabilnim vremenima.

Vesić je napomenuo da, od kako je značajno uvećala nivo javnih investicija, Srbija beleži veće stope privrednog rasta od svetskog proseka.

Ilustrovao je to podacima - Srbija je, primera radi, 2018. godine u odnosu na 2017. godine iz budžeta za kapitalne investicije izdvojila 68 odsto više novca, a dok je 2017. godine rast BDP-a bio manji od svetskog proseka, 2,1 u odnosu na 3,8 odsto, već sledeće godine se situacija preokrenula – srpski BDP je porastao za 4,5 a svetski za 3,6 odsto.

Vesić je rekao i da rast javnih investicija nije zaustavila ni pandemija kovida-19, koja je zaustavila ceo svet, pa je 2020. godine u infrastrukturne projekte uloženo je 196 milijardi dinara, što je doprinelo da pad BDP-a od 0,9 odsto bude blaži, jer je svetski te godine smanjen za tri procenta.

Takođe, istakao je da su prošle godine kapitalni rashodi povećani na 373 milijarde dinara, a stopa privrednog rasta od 7,4 odsto je opet bila iznad svetskog proseka od šest procenata i jedna od najviših u Evropi.

- U ovoj i narednoj godini za te namene rezervisali smo oko 420 milijardi dinara i na tome gradimo očekivanja da ćemo ne samo izbeći recesiju, koja preti mnogim zemljama, nego obezbediti stabilne stope rasta dok se ekonomska i politička situacija u svetu ne stabilizuje - rekao je ministar Vesić.

Ministar je naglasio i da će nivo stranih direktnih investicija u Srbiju do kraja ove godine dostići rekordnih 3,9 milijardi evra, a da je u poslednjih pet godina uloženo više od 17 milijardi evra, dok su, poređenja radi, 2012. godine stranci u Srbiju uložili samo 750 miliona evra.

Vesić je naveo i da bez moderne infrastrukture, Srbija ne bi bila tako atraktivna za investiture, jer uz  novi autoput niču i nove fabrike, a zahvaljujući tome nezaposlenost u Srbiji je na kraju drugog kvartala ove godine smanjena na rekordno niskih 8,9 odsto, dok je pre 10 godina bila 25,9 odsto.

Zato je, kaže, Vlada Srbije u budžetu za 2023. obezbedila značajna sredstva za gradnju autoputeva, brzih saobraćajnica, puteva, mostova, obilaznica, brze pruge do Mađarske, i do Niša, komunalnu, kanalizacionu, širokopojasnu komunikacionu infrastrukturu u ruralnim predelima, gasnog interkonektora Srbija - Bugarska, modernizaciju i gradnju novih objekata javne infrastrukture.

Kada je reč o zaduživanju država u vreme kovida i ukrajinskog rata, ministar je naveo da je od 2008. do 2012. godine, javni dug Srbije porastao sa 26,8 na čak 52,9 odsto BDP-a, dok je za proteklih 10 godina udeo javnog duga u BDP-u povećan samo sa 52,9 na 53,7 odsto.

- Zato Srbija ima razloga za optimizam - zaključio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija