• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

24.05.2023

06:55

PREVARA ŠIPTARA I ZAPADNIH MOĆNIKA: EVROPA NAS ZAJE*AVA?! Srbi na severu Kosova kao Samiji u Švedskoj

printscreen

Politika

PREVARA ŠIPTARA I ZAPADNIH MOĆNIKA: EVROPA NAS ZAJE*AVA?! Srbi na severu Kosova kao Samiji u Švedskoj

Podeli vest

ZSO neće biti ni ono što Beograd želi ni ono što Priština nudi, piše u listu 'Albanijan post', preko koga su zapadni moćnici i ranije najavljivali 'svoja rešenja'. Kako se navodi, Srbi bi na Kosovu mogli dobiti status koji u Švedskoj ima laponski narod Sami!?!

Zajednica srpskih opština (ZSO) neće biti ni ono što Beograd želi ni ono što Priština nudi, već će Srbi na severu Kosova i Metohije imati status sličan onom koji ima laponski narod Sami u Skandinaviji, tačnije u Norveškoj, Švedskoj i Finskoj!?!

Ovo je najnoviji 'genijalni' plan zapadnih moćnika koji je objavio 'Albanijan post', list preko kojeg Evropljani često u javnost puštaju svoje 'probne balone'. U dokumentu, koji je navodno napisao međunarodni diplomata 'visokopozicioniran u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine', piše da će ZSO biti 'mešavina foruma za međuopštinsku saradnju, tela za zaštitu interesa zajednice kosovskih Srba i organa uprave sa ograničenim i zakonom uređenim poslovima'.

Opipavanje pulsa

Ovaj dokument, tvrde novinari lista 'Albanijan post', ima sedam tačaka i predstavlja stav međunarodnih posrednika o tome šta će sve ZSO na kraju biti i šta će predstavljati.

'Zajednica srpskih opština neće biti ni ono što Srbija želi, ali ni ono što Kosovo nudi. Zajednica je više od opštinskog foruma koordinacije i saradnje, za razliku od onoga što žele vlasti na Kosovu. Sviđalo se to Prištini ili ne, ZSO ima poseban pravni identitet i opštinama nije potrebno nikakvo prethodno odobrenje ili dekret da bi stvorile organizaciju. Takođe, sviđalo se to Beogradu ili ne, Zajednica nije novi nivo vlasti. Međutim, iako nije treći nivo vlasti, ZSO je organizacija odvojena od zakonodavnih i vladinih tela koja samostalno obavlja svoje dužnosti i ovlašćenja definisana zakonom', navodi 'Albanijan post'.

Mehanizam preko kojeg će funkcionisati ZSO, dodaje se u ovom predlogu, jeste 'parlament naroda Sami u Švedskoj'!?!

'Sami parlament u Švedskoj je predstavničko telo naroda Sami u toj državi i deluje kao institucija kulturne autonomije za taj narod. Čelnika ove institucije bira vlada Švedske, ali tek nakon što to dođe na predlog Sami parlamenta. Dokument ne traži konkretne smernice iz ovog primera, ali ga daje kao model koji pokazuje da može postojati institucija odvojena od nivoa vlasti, ali da to ne bude novi nivo vlasti', pišu albanski novinari.

Vujičić: Srbi sa KiM nisu Sami!

Danijela Vujičić, poslanica SNS sa Kosova i Metohije, kaže da je nacrt ZSO urađen u skladu sa svim sporazumima postignutim u Briselu.

- Priština će težiti da ZSO prilagodi njihovom zakonodavstvu koje ne prepoznaje Zajednicu srpskih opština. Tzv. ustav 'Kosova' nije, međutim, nadležan da donosi odluku ustavnosti međunarodnih dokumenata. Možda ZSO neće zaživeti, ali su se svi prevarili u činjenici da su Srbi narod Sami, koji inače ubrzano izumire. Srbi su narod koji živi i koji će i dalje živeti na Kosovu i Metohiji, sa ZSO ili bez nje - ističe Vujičićeva.

Komentarišući sve ove navode, Mina Zirojević iz Centra za uporedno pravo kaže da Brisel zbog neizvesnih događaja u Ukrajini i budućih izbora u SAD pokušava što brže da reši kosovsko pitanje i zaokruži nezavisnost lažne države.

- Nigde se ne pominje mogućnost stvarne zaštite Srba i drugog nealbanskog stanovništva u enklavama. Nema suštinske vlasti Srba nad Srbima na severu. Ovo je samo pokušaj da se Srbi zavaraju novom šarenom lažom, pojmom 'pravnog lica' za ZSO. Srbi žele da upravljaju svojom zajednicom i da zaštite svoju decu, dok Albanci žele da stvore uslove totalnog etničkog čišćenja Srba. Ovo je samo još jedna verzija opipavanja pulsa javnosti, novi takozvani non-pejper, koji je namerno baš sada predstavljen - zaključuje Zirojevićeva.

Relativizacija

Spoljnopolitički komentator Miroslav Stojanović ocenjuje da Brisel pokušava da ubrza dijalog Beograda i Prištine.

- Ključna stvar u odnosima Beograda i Prištine jeste pitanje Zajednice srpskih opština, bez koje nema nastavka dijaloga. Iako je ZSO ključna tema bez koje nema nastavka dijaloga, na neki način se sve relativizuje. Mnogo je raznih scenarija u opticaju. Pozicija Beograda ostaje ista i ona mora odgovarati sporazumima koji su već napravljeni dva puta u Briselu, 2013. i 2015. godine - zaključuje Stojanović.

GLAUK KONJUFCA - 'PREDSEDNIK PARLAMENTA KOSOVA'

Neće biti formiranja Zajednice srpskih opština bez povratka Srba u institucije. To su saopštile i zemlje Kvinte.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija