• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.01.2024

09:27

Mali u "Novom jutru" -  Imamo novca u budžetu, manji nam je deficit nego što smo planirali, imamo 4 milijarde evra na računu!

printscreen

Politika

Mali u "Novom jutru" - Imamo novca u budžetu, manji nam je deficit nego što smo planirali, imamo 4 milijarde evra na računu!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali bio je gost "Novog jutra" na televiziji Pink gde je govorio o svim važnim i aktuelnim temama.

Ministar finansija Siniša Mali bio je gost "Novog jutra" gde je govorio o svim važnim temama za našu zemlju.

Ministar je na početku govorio o jučerašnjem planu "Srbija 2027 - Skok u budućnost", te napomenuo da se radi o velikom projketu. Razlog zbog čega se veže za 2027, jeste nadolazeći EKSPO koji je naša najveća prilika da Srbija unapredi sav životni standard i da se u najboljem svetlu predstavi svetu.

- Ja bih plan podelio na dv dela. Jedno je briga o ljudima, a drgo su ulaganja u sve ono što treba da podigne bogastvo zemlje. Bruto domaći proizvod je brojka koju je predsednik hteo da svi zapamtimo. Prošle godine smo prvi put došli na 69 milijardi. Ako svi budemo vredni i uključimo se, za smao tri godine on će preći 90 milijardi, a ako ostvarim sve zacrtano prećiće i 100 milijardi. Zato smo i plan nazvali kvantni skok, skok u budućnost - rekao je Mali.

Mali je napomenuo da će biti izgrađeno 955 km puteva.

On je pomenuo i to da su snovi ostvarivi, a pod time misli da je san koji je dosanjan upravo Beograd na vodi. On je podsetio da će do 2027. prosečna zarada će biti 1400 evra u celoj Srbiji, prosečna penzija 650 evra, minimalna zarada 650 evra, u svim sferama ogroman pomak.

- Hoćemo da se borimo sa siromaštvom. Treba da svima damo priliku da iskoriste svoje šanse, da napreduju da zarade više. Zato očekujemo da ovaj program bude inkluzivan. Nema ovo veze sa politikom, zato pozivamo sve da pokušamo da promenimo Srbiju. To je vrednost jednogodišnjeg budžeta, dakle dodatan budžet ćemo izdvojiti za projekte. U jednom kratkom delu kada smo govorili o Beogradu na vodi, hoću da poručim da snovi ovde mogu da se ostare. Nipodaštavali su nas da Beograd na vodi ne može da se napravi, smejali su se na pomen brze pruge i povećanja plate... Mi sanjamo velike snove, 2027. je iza vrata i tri godine od danas Srbija može da izgleda potpuno drugačije - istakao je Mali.

On je prokomentarisao i odluku da se majkama prvorođene dece da novčana pomoć od 500.000 dinara. 

- Konkretnim merama hoćemo da podstaknemo rast nataliteta. Mi danas dajemo oko 370.000 dinara, idemo na 500.000 dinara. Za drugo dete sa 440 na 600 evra. Tako želimo da kažemo majkama "hvala" što rađaju, jer nam ni veštačka intelgincija ni putevi ne trebaju bez dece - naglasio je Mali.

Ministar Siniša Mali rekao je da su nam finansije nikad stabilnije i uprkos sukobima u svetu i kovid pandemiji koja nas je zadesila pre tri godine. 

- Imamo novca u budžetu, manji nam je deficit nego što smo planirali, imamo 4 milijarde evra na računu, potpuno smo stabilni. Ali hoćemo da još rastemo! - istakao je on. 

Mali je rekao da će se davati subvencije za gradnju hotela.

- Želimo da obezbedimo dodatne kapacitete da bi 2027. mogli da ugostimo sve posetioce. Očekujemo 2,5 do 3 miliona posetilaca tada. Bićemo centar sveta. Expo je najveći razvojni potencijal za nas. Nebo je granica za nas - istakao je Mali i govorio i o formiranju nove Vlade.

- Važno mi je da budem u timu predsednika Vučića, a kako će i šta će biti - nije važno. Svakome će tada svakako zadatak da posvećeno ispuni svoje obaveze - rekao je Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija