• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.05.2024

15:18

Važan sastanak! Brnabić razgovarala sa sekretarom opštinskog komiteta Pekinga (FOTO)

Tanjug

Politika

Važan sastanak! Brnabić razgovarala sa sekretarom opštinskog komiteta Pekinga (FOTO)

Podeli vest

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa članom Politbiroa Centralnog Komineta Komunističke partije Kine i sekretarom opštinskog komiteta Pekinga, Jin Lijem i poručila da su posete visokih kineskih zvaničnika jako značajne za dodatno produbljivanje saradnje dve zemlje.

Brnabić je, tokom razgovora, istakla da se Srbija suočava sa različitim pritiscima i izazovima zbog čega je posebno zahvalila na podršci prijateljske Kine na koordinisanom nastupu u međunarodnim organizacijama što je, kako je ocenila, od naročitog značaja u ovom trenutku.

Dodala je da prilika da ponovo ugoste predsednika Si Đinpinga u Srbiji predstavlja veliko zadovoljstvo i čast kako za predsednika države, Aleksandra Vučića, tako i za samu Srbiju i naglasila da je ta poseta rezultirala mnogim važnim dogovorima.

Foto: Foto: Tanjug

 

Sekretar opštinskog komiteta Pekinga, Li naglasio je da NR Kina obraća posebnu pažnju na Srbiju i jačanje svih vidova saradnje zarad dobrobiti oba naroda, a posebno uvažavajući to što su Beograd i Peking, kako je rekao, "bratski gradovi" već 44 godine, kao i da je to bratimljenje bilo prvo bratimljenje Pekinga sa gradom sa evropskog kontinenta.

Foto: Foto: Tanjug

 

On je izrazio spremnost da NR Kina pomogne Srbiji povodom pripreme specijalozovane izložbe EKSPO 2027. Sagovornici se saglasili da se prepoznate oblasti i viđenje sveukupne saradnje dveju zemalja u potpunosti poklapaju i da su ponosni na izvanredne odnose, strateško partnerstvo i izuzetno kvalitetan i intenzivan politički dijalog na svim nivoima. Takođe, istakli su da će saradnja u budućnosti u raznim oblastima poput nauke, inovacionog stvaralaštva, biotehnologija, veštačke inteligencije, poljoprivrede i drugih, dodatno osnažiti čelični odnos naših zemalja.

Foto: Foto: Tanjug

 

Zaključeno je da je parlamentarna saradnja veoma dobra i da će učešće delegacije Srbije sa potpredsednicom skupštine i predsednicom Odbora za spoljne poslove Marinom Raguš na čelu, koja će kopredsedavati Četvrtim sastankom Komisije za saradnju Srbije i Kine u junu, potvrditi ulogu i značaj koji ima parlamentarna saradnja naše dve zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija