• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.06.2024

11:55

Poruka jedinstva i sloge! Svesrpski sabor počinje u subotu, evo šta nas očekuje

Tanjug

Politika

Poruka jedinstva i sloge! Svesrpski sabor počinje u subotu, evo šta nas očekuje

Podeli vest

Svesrpski sabor, koji je planiran u subotu 8. juna u Beogradu, okupiće nekoliko desetina hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske.

Planirana je zajednička sednica dve vlade, kao i zajednički umetnički program ansambala iz Srbije i Republike Srpske. Osim u glavnom gradu, programi su planirani širom Srbije.

Prvi put na jednom mestu okupiće se gotovo svi folklorni ansambli Srbije i Republike Srpske. Oko 2.500 igrača iz čak 48 kulturno-umetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike.

Dan počinje molebnom u Hramu Svetog Save, nastavlja se susretima predsednika, Vlada, ali i privrednika, predstavnika različitih udruženja, kulturnih institucija Srbije i Republike Srpske.

- Drina ne treba da bude razdelnica već kičma i ona to jeste, jako je važno da Srbi sa obe strane u identitetskom smislu, ne državnom, budu jedinstveni po svim važnim pitanjima za budućnost srpskog narod - poručuje ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

Cvijanović: Niko ne treba da se plaši Sabora

Foto: Tanjug

 

Potvrda jedinstva, nastavak saradnje, jačanje povezanosti uz dobrosusedske odnose, tako u Banjaluci vide neke od ciljeva Sabora. Odgovaraju i onima koji strepe od ovakvog okupljanja.

- Niko nema potrebe da se plaši, ovo je znak naše sabornosti, ovo nije protiv bilo čijeg drugog interesa, uvek ćete imati one koji su nezadovoljni, ovo je jedna čista ideja, zasnovana na čistim namerama, takva će ostati i kad se završi saborovanje, ali će trasirati put za zajedničke ciljeve - ističe srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Vučić o očuvanju kulture sećanja

Sabor će biti događaj koji bi trebalo da unapredi očuvanje kulture sećanja, sa obe strane Drine.

- Imaćemo mnogo toga važnog i zajedničkog u sferi kulture i da se konačno odrede svi zadaci po pitanju izgradnje i u Donjoj Gradini i u Beogradu Muzeja žrtava Jasenovca. Strašno je važno da se s tim krene - smatra Vučić.

Foto: Tanjug

 

Na predstojećem Svesrpskom saboru biće predstavljena i deklaracija, a koju bi nakon toga trebalo da usvoje skupštine Srbije i Republike Srpske. U toj deklaraciji biće opisana aktuelna situacija sa srpskim narodom gde god on živi, ali i budući koraci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50