• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.07.2024

13:14

Usvojen budžet Beograda za 2024. godinu!

wikipedia/No.cilepogača

Politika

Usvojen budžet Beograda za 2024. godinu!

Podeli vest

Sednica Skupštine grada Beograda na kojoj će se odlučivati o budžetu grada za ovu godinu počela je danas, a na dnevnom redu biće i predlozi drugih odluka.

Sednica, koju je zakazao predsednik Skupštine grada, Nikola Nikodijević, treća je u novom sazivu gradskog parlamenta.

13.00 - Usvojen budžet Beograda za 2024. godinu

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas budžet za 2024. godinu koji iznosi više od 173 milijardi dinara.

Za usvajanje budžeta glasalo je 60 odbornika, a 18 je glasalo protiv.

Za usvajanje budžeta glasali su odbornici liste "Aleksadar Vučić - Beograd sutra", a protiv su bili odbornici Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana i Mi snaga naroda - dr Branimir Nestorović.
 

12.50 - Nikodijević: Opozicija iznosi neistine, povećana sredstva za obrazovanje i decu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević odbacio je danas tokom rasprave o budžetu Beograda za 2024. godinu kao neistinite navode opozicionih odbornika povodom predviđene raspodele sredstava, navodeći pored ostalog i da su sredstva za obrazovanje i dečiju zaštitu povećana.

Nikodijević je tokom rasprave istakao da su sredstva za obrazovanje i dečiju zaštitu povećana sa 33 na 45 milijardi dinara, a ne da su smanjena, kao što su to pojedini odbornici tvrdili.

- Gradimo vrtiće za smeštaj još 1.600 dece, u predlogu budžeta pišu i škole koje ćemo da saniramo. Obezbedili smo 20.000 dinara za roditelje za školske knjige i pribor, nastavljamo da finansiramo časove engleskog jezika - rekao je Nikodijević.

On je poručio opoziciji da niko ne govori da se sada ne živi bolje nego pre 10 godina.
"Prosečna plata u Beogradu je 119.000 dinara, a u pojedinim opštinama poput Starog grada i Savskog venca 165.000 dinara", rekao je Nikodijević.

On je istakao da se, zajedno sa Republikom, radi mnogo projekata u Beogradu, a pre svih Ekspo za koji je rekao da je najveći projekat u Srbiji ikada.

- Ekspo je put ka većem standardu i ponosan sam na taj projekat - rekao je Nikodijević.

On se osvrnuo i na tvrdnje opozicije o lošoj situaciji u prigradskim opštinama, podsetivši ih da celokupna opozicija ima jednog odbornika iz prigradskih opština.

Nikodijević je odbacio i navode pojedinih opozicionih odbornika da su kasno dobili materijal i da nisu stigli ni da ga pročitaju, rekavši da su ga dobili u zakonskom roku.

12.30 - Odbornici raspravljaju o budžetu grada, predviđeno 173 milijardi dinara

Odbornici Skupštine grada Beograda raspravljaju danas o Predlogu budžeta grada za 2024. godinu koji iznosi više od 173 milijardi dinara i kojim su predviđena sredstva za redovan rad, funkcionisanje grada i gradskih organizacionih jedinica. 

Sekretarka za finansije Katarina Čubić navela je obrazlažući Predlog budžeta da su njime predviđena sredstva za pomoći za decu u iznosu od 20.000 dinara, koju je najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Ona je rekla i da prema predlogu subvencije iz budžeta grada za tekuće poslovanje GSP-a u ovoj godini iznose tri milijarde dinara.

Čubić je obrazlažući druge tačke dnvnog reda navela i da je Predlogom odluke u utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština, predviđena preraspodela prihoda i da su definisani procenti prihoda koji se dele između grada i gradskih opština.

Odbornik liste "Beograd sutra" Miroslav Čučković pozvao je kolege da u što kraćem roku usvoje predlog rebalansa bužeta kako bi sve gradske opštine mogle da funkcionišu.

- Pogledi svih lokalnih skupština opština uprti su u nas. Sve opštine su blokirane i ne mogu da funkcionišu dok mi ne usvojimo ovaj današnji dokument. Te vas pozivam da ga svi zajedno usvojimo što je moguće kraće, kako bi lokalni parlamenti mogli da zasedaju i da usvoje svoje okvire budžeta da bi nastavili da funkcionišu - rekao je Čučković.

On je rekao da je novim budžetom gradskim opštinama data veća nadležnost i mogućnosti za rad.
Čučković je rekao da se grad vraća u normalne finansijske tokove i da je neophodno da gradske službe - GSP, Beograd Put i Beogradske elektrane počnu pripreme za predstojeću zimu.

Ističe da i škole i vrtići treba da počnu da se pripremaju za novu školsku godinu.

- Ovaj budžet će omogućiti izgradnju svih stanica metroa i svega što je vezano za Ekspo da bi bio postignut cilj da prosečna plata do 2027. bude 1.400 evra i penzija 650 evra - poručio je Čučković.

Odbornica Zeleno levog fronta, Natalija Simović ocenila je, sa druge strane, da je predloženi budžet, budžet "praznih obećanja i betonizacije".

Kako je rekla, deli se jednokratna pomoć u vidu vaučera, a ne rešavaju se socijalni problemi građana.

Prema njenim rečima, "vaskrsli su projekti" poput jarbola, gondole, linijskih parkova, a kako tvrdi, nema "ni dinara" za produženje tramvajske i trolejbuske mreže.

Odbornik odborničke grupe NPD-DS Saša Mihajlović rekao je da je u predloženom budžetu razvojni deo budžeta smanjen za 16 miliijardi, a da su smanjene i stavke za zaštitu životne sredine, socijalna davanja i kulturu.

- Više od 10 milijardi, što je sedam odsto budžeta ide za otplatu kamata dugova - tvrdi Mihajlović.

Sednici ne prisustvuju odbornici odborničke grupe Kreni-promeni koja je napustila Skupštinu grada odmah po verifikaciji mandata.

10.00 Počela sednica

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama u 2024. godini, kao i Predlog zaključka o pribavljanju prethodnog mišljenja Sekretarijata za finansije pre pokretanja postupaka javnih nabavki i nabavki radova, čija je procenjena vrednost preko milion dinara, najavio je Sekretarijat za informisanje.

Odbornici će odlučivati i o davanju saglasnosti na rebalans III programa poslovanja za 2024. godinu GSP "Beograd", a na dnevnom redu su predlozi izmena Odluke o lokalnim komunalnim taksama i Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina, te Predlog rešenja o davanju saglasnosti na konačni nacrt aneksa 1 ugovora o koncesiji zaključenog između Grada Beograda i "CSI parking investment" doo Beograd. 

Među tačkama dnevnog reda na sednici će biti i predlozi kadrovskog plana Gradske uprave grada Beograda, Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki, Službe za internu reviziju, Kancelarije za mlade i Službe glavnog urbaniste grada Beograda, kao i predlozi kadrovskog plana ombudsmana i gradskog pravobranilaštva.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija