• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.07.2024

16:41

Okrenuli smo ekonomski kurs zemlje! Mali odgovorio na prozivke opozicije: Presekli smo začarani krug poniženja za građane Srbije

Ministarstvo finansija

Politika

Okrenuli smo ekonomski kurs zemlje! Mali odgovorio na prozivke opozicije: Presekli smo začarani krug poniženja za građane Srbije

Podeli vest

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali reagovao je na navode Peđe Mitrovića.

Njegovo reagovanje, koje je objedinio pod nazivom"Instant analitičari i neki nacionalni investicioni promašaji (NIP)", prenosimo u celosti:

- Današnja Srbija sa onom iz 2012. godine, iz perioda prethodne vlasti, osim imena, ima još malo toga zajedničkog.

Da, radikalno smo okrenuli ekonomski kurs zemlje, radikalnim reformama smo se izborili sa glomaznim, netransparentnim i neefikasnim državnim aparatom koji smo zatekli, radikalno smo pokrenuli priliv investicija i još radikalnije smanjili nezaposlenost građana sa nekadašnjih neverovatnih 25,9 na današnjih 9,4 odsto. I to su “radikalnosti” uz koje bi opozicija mogla da pominje moje ime.

Ali, Srbija je, osim vrhunskih sportista, mladih naučnika, kvalitetnih umetnika, na šta smo sve jako ponosni, postala i rasadnik instant analitičara, jednokratnih glasnogovornika opozicije sa destimulišućim poznavanjem čak i novije srpske istorije, činjenica i okolnosti, da bi se čak i odgovaralo na njih.

Ali, krenimo ipak. Nova nada opozicije izgleda je Peđa Mitrović, narodni poslanik i generalni sekretar Stranke slobode i pravde. Obećava, moram priznati, jer po neosnovanim analizama i izjavama svakako nadmašuje svoje stranačke kolege. Uspeo je da u jednom tekstu spoji Mlađana Dinkića, mene, radikale, Ekspo i tužne godine srpske ekonomije, koje su kulminirale 2012. godinom kada se Srbija nalazila na rubu bankrota.

E to je radikalno, zaista.

Nedovoljno ipak doseže znanje pomenutog gospodina za zadatak koji je sebi odredio.

Podsetiću zato na nekada "čuveni" NIP, Nacionalni investicioni plan, glamurozno objavljen 2006. godine, koji je u potpunoj tišini nestao samo pet godina kasnije, 2011. Ta tišina je ipak, za poznavaoce bila preglasna jer nikome nije poznat učinak tog plana, efekti, ali, dobro su poznata imena koja su njime upravljala – tadašnji ministar Mlađan Dinkić i Dragan Đilas koji je čak bio i ministar bez portfelja za NIP. Isti onaj Dragan Đilas koji je lider Mitrovićeve stranke.

Da li znamo bar jedan projekat sproveden pod ovim atraktivnim imenom? Pa, ne baš.

Zamišljen kao Dinkićev plan o ulaganjima u Srbiju nije postao sinonim učinka ovog nekadašnjeg srpskog političara jer ga ipak pamtimo najviše po obećanih 1.000 evra građanima koje nisu nikada dobili. Ni Đilas se nije proslavio na toj funkciji, svakako, jer se ime nekadašnjeg ministra zaduženog za NIP, potom i gradonačelnika Beograda, ne vezuje za projekte od značaja za ovaj grad i zemlju, ali se itekako vezuje za račune na kojima je pronađeno, kako se čulo, 619 miliona evra.

Realizovani projekti, međutim, kod ovog dvojca nisu pronađeni.

O efektima NIP-a se, dakle, čak i danas veoma malo zna, ali se zna da je građane vreme prethodne vlasti skupo koštalo. S druge strane, kada već pominjete EXPO, efekte realizacije 323 projekta ukupne vrednosti 17,8 milijardi evra, koji će biti sprovedeni u okviru programa “Skok u budućnost – Srbija 2027”, apsolutno će videti svi građani Srbije, jer je pravi investicioni talas u Srbiji započet tek pošto se naša zemlja oslobodila lošeg upravljanja.

A vreme prethodne vlasti, čiji su neraskidivi deo bili i Đilas i Dinkić, doneo je penzije od 202 evra, prosečne plate od 330, minimalnu zaradu od oko 15.700 dinara, mizeran nivo direktnih stranih investicija i - ogromnu nezaposlenost.

Ako je plan bio da ekonomski uništene građane gurate u švercovanje robe kako bi prehranili svoje porodice, bravo, uspeli ste. Srećom po građane Srbije, uspeli smo i mi u onome što smo naumili te 2012. Tako je Srbija danas,bez vas i vama sličnih, zemlja koja cilja prosek plata od 1.400 evra i penzija od 650 evra 2027. godine, zemlja koja godišnje privuče 4,5 milijarde evra stranih direktnih investicija, zemlja koja beleži rekordnu zaposlenost sa više od 2,3 miliona građana koji rade.

Privredna stagnacija, Mitroviću, je termin kojim smo zatvorili poglavlje srpske ekonomije u kome smo 2012. godine bili na rubu bankrota, toliko osiromašeni i iscrpljeni, dok se lider vase stranke bogatio. Za razliku od vremena vlasti vašeg lidera, u kome je građanima obećavano tih famoznih hiljadu evra, mi smo svako obećanje koje smo dali i ispunili.

Presekli smo začarani krug takvih poniženja za građane Srbije, jer smo postali zemlja koja će za tri godine biti centar sveta, koja će organizovati najvažniju svetsku manifestaciju te godine i koja će stranim gostima itekako imati šta da pokaže.

Zemlja, koja je u prvom kvartalu ove godine sa rastom BDP-a od 4,7 odsto najbrže rastuća ekonomija u Evropi i nema ama baš nikakve veze sa onom Srbijom sa katancima na fabrikama koju ste nam ostavili.

Da, radikalno smo se promenili i napredovali i vi tu ne možete baš ništa, ne zato što ja tako kažem, već zato što vam baš tako govore građani na izborima.

Jasno i glasno - naveo je Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija