• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.08.2024

14:22

Manipulativni N1! Montirali snimak ministarke Đedović Handanović, pokušaj izvrtanja istine

Tanjug/Jovana Kulašević

Politika

Manipulativni N1! Montirali snimak ministarke Đedović Handanović, pokušaj izvrtanja istine

Podeli vest

Građani su preko kontakt centar Vlade Srbije koji je 9. avgusta počeo da radi, a koji je formiran kako bi stručnjaci pružali odgovore o projektu Jadar, postavljali različita pitanja, od ekoloških do ekonomskih, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, a potom je reagovala na pisanje tajkunske N1 koja je montirala snimak razgovora sa ministarkom.

Reagovanje ministarke prenosimo u celosti:

- Poštovani N1, 10. avgusta na internet portalu N1, objavljen je tekst pod naslovom „Đedović prekinula vezu na pitanje o protestima", a u okviru koga je objavljen video snimak razgovora, koji je zapravo montiran na način da ne prenosi u celosti sadržinu razgovora. Pri samom kraju razgovora, tokom kojeg novinarka nije rekla da razgovor snima, a pitanja kada je imala prilike pred kamerama nije postavila, Đedović Handanović je doslovno rekla: „Da ne bi više zadržavali, da može više ljudi da zove, možete slobodno poslati dodatna pitanja na naš mejl. Hvala Vam".

- Međutim na video snimku kao i u TV prilogu se ne čuje ovaj deo, već se preko reči ministra čuje pitanje novinarke o najavljenim protestima DOK je glas ministarke Đedović Handanović u tom momentu PRIGUŠEN. Tekstom i prilogom koji ste objavili predstavlja se tendeciozno kako je navodno na pitanje o protestima samo usledilo “hvala, hvala i onaj dobro poznat signal koji znači kraj veze".


- Iz teksta koji ste objavili jasno je da je reč o jednom retoričkom pokušaju da se predstavi kako Đedović Handanović izbegava odgovor na pitanje o protestima, što je apsolutno netačno.

Novinarka je ovaj kontakt centar očigledno zamislila kao priliku za anoniman interviju i to na najneprofesionalniji način - „prigušivanjem" reči ministra.

- U prilog vašoj nameri da selektivno prenosite informacije, govori i činjenica i da ste izbacili i deo odgovora u vezi sumporne kiseline, tačnije: „Ono što znamo sada jeste da će se godišnje duplo manje koristiti nego što je trenutna procena da se godišnje koristi u 2024. godini. Da naglasim što se tiče sumporne kiseline, mi je trenutno koristimo i u farmaceutskoj i hemijskoj industriji, apsolutno bezbedno".

- Možemo da zaključimo da je povređena obaveza iz člana 9. Zakona o javnom informisanju i medijima, te da je povređen javni interes u delu „istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana" iz člana 15. stav 1. tačka 1. istog zakona očigledno jasnom intencijom vaše novinarke, usled razloga koji su samo njoj poznati - a oni svakako nisu objektivno i nepristrasno izveštavanje iako upravo voli da se takvim novinarom predstavlja javnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Kina dala zeleno svetlo! Osveta može da počne!
Planeta

Kina dala zeleno svetlo! Osveta može da počne!

Kina podržava Iran u odbrani svog suvereniteta, bezbednosti i nacionalnog dostojanstva, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u telefonskom razgovoru sa vršiocem dužnosti iranskog ministra inostranih poslova Alijem Bagerijem.

11.08.2024

17:13

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23