• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.08.2024

17:00

Gašić sa Mančom: Otvaranje mosta na Ibru bezbednosno rizičan potez!

printscreen

Politika

Gašić sa Mančom: Otvaranje mosta na Ibru bezbednosno rizičan potez!

Podeli vest

Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas u Beogradu sa komandantom Komande združenih snaga Natoa u Napulju admiralom Stjuartom Mančom i tom prilikom poručio da bi otvaranje mosta na Ibru predstavljalo bezbednosno rizičan potez.

Teme sastanka bile su saradnja i dijalog Srbije i NATO-a, kao i bezbednosna situacija na tzv. Kosovu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Srbija je, naglasio je ministar odbrane, dokazala spremnost na pronalaženje konstruktivnih, a ne jednostranih rešenja, međutim, politika institucija u Prištini usmerena protiv Srba, kao i protivpravno delovanje i izostanak primene Briselskog sporazuma doveli su do najveće krize posle njegovog potpisivanja.

- Prema rečima ministra Gašića, niz jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini praćenih kontinuiranim porastom broja etnički motivisanih incidenata usmerenih prema srpskom stanovništvu izaziva duboku zabrinutost, a jedan, ne i poslednji u nizu, jeste otvorena provokacija po pitanju najava otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. On je naglasio da bi otvaranje tog mosta predstavljalo bezbednosno rizičan potez i izazvalo direktnu i otvorenu pretnju, uzrokujući novi talas iseljavanja Srba iz naše južne pokrajine - navodi se u saopštenju.

Gašić je poručio da Srbija ostaje posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz politički dijalog, s ciljem boljeg života svih građana na tzv. Kosovu, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma.

Prema njegovim rečima, stabilnost i regionalna bezbednost su od strateškog značaja i predstavljaju prioritetan interes Republike Srbije, a intenzivan politički dijalog sa NATO-om na svim nivoima doprinosi ukupnom jačanju poverenja i unapređenju razumevanja dve strane.

On je istakao i posvećenost vojnoj neutralnosti i građenju dobrih odnosa sa svim zainteresovanim stranama. Takođe, rekao je da Srbija ostaje kredibilan partner sa opredeljenjem da održi postojeći nivo saradnje i unapređuje odnose sa NATO-om u oblastima od zajedničkog interesa, pod okriljem Programa „Partnerstvo za mir“.

Foto: printscreen

 

Admiral Manč ponovo je potvrdio čvrstu posvećenost NATO-a stabilnosti u regionu, istakavši strateški značaj Zapadnog Balkana za Nato, kao i posvećenost njegovih članica trajnom miru i bezbednosti u regionu. On je još jednom naglasio nepristrasnu posvećenost Kfor mandatu Ujedinjenih nacija, kao i pružanju doprinosa sigurnom i bezbednom okruženju.

Manč je podvukao značaj održavanja direktnih i transparentnih kanala komunikacije između NATO-a, Kfora i srpskih državnih organa, među kojima je, kako je naglasio, posebno značajan onaj između načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, komandanta Kfora general-majora Ozkana Ulutaša i njega samog.

Prema rečima admirala Manča, ova poseta je još jedna potvrda razvijenog dijaloga NATO-a i Srbije, ali je posvećena i razvoju praktične saradnje i pružanju podrške reformama Srbije, uz potpuno poštovanje njene politike vojne neutralnosti te dodao da NATO ostaje u potpunosti posvećen svom angažovanju na Zapadnom Balkanu, pre svega kroz misiju Kfor, čiji je cilj očuvanje sigurnosti i stabilnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ne prestaju pretnje na Vučićev račun! Iza Ćute stoji jedna ozbiljna organizacija! (VIDEO)
Live TV

Ne prestaju pretnje na Vučićev račun! Iza Ćute stoji jedna ozbiljna organizacija! (VIDEO)

Lider opozicije Aleksandar Jovanović Ćuta ponovio je u ponedeljak na N1 pretnje građanskim ratom i ubistvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stao u zaštititu Severine Vučković, izvređao novinare i medije čija uređivačka politika mu se ne sviđa i najavio njihovu zabranu. Ove izjave komentarisao je član Predsedništva Srpske napredne stranke Miroslav Čučković tokom gostovanja u "Info jutru".

28.08.2024

10:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu
Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Velika Gospojina danas se proslavlja širom Kosova i Metohije, uprkos gotovo svakodnevnom teroru šiptarske vlasti koju predvodi Aljbin Kurti.

28.08.2024

13:28