• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.08.2024

11:53

Đedović Handanović: Poseta Makrona važna zbog razgovora o dugoročnoj energetskoj sigurnosti

Tanjug/Jovana Kulašević

Politika

Đedović Handanović: Poseta Makrona važna zbog razgovora o dugoročnoj energetskoj sigurnosti

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas gostujući na televiziji Pink da je poseta predsednika Makrona Srbiji važna zbog dijaloga sa tom zemljom o dugoročnoj saradnji u obezbeđivanju energetske sigurnosti.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o energetskoj saradnji i dugoročnom obezbeđivanju energetske sigurnosti u naredne dve do tri decenije. Francuska je najveći nuklearni operater u svetu i zemlja od koje možemo mnogo da naučimo, razmenjujemo znanja i iskustva. Za razliku od Nemačke koja je donela odluku o gašenju nuklearnih elektrana, što je za posledicu imalo uvoz električne energije iz Francuske, oni nisu gasili nuklearne kapacitete koji se između ostalog nalaze i u našem okruženju u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji. Francuska je ostala tvrdoglava kao što smo i mi pre nekoliko godina kada je u pitanju gašenje termokapaciteta. Energetska kriza je potvrdila da je to bilo ispravno i da pažljivo moramo da planiramo prelazak na obnovljive izvore energije, što želimo da radimo, ali moramo da obezbedimo dovoljno energenata i električne energije za sigurno i stabilno snabdevanje, u čemu nam Francuska može pomoći - rekla je ministarka.

Ona je naglasila da su se u javnosti širile neistine da će Srbija uvoziti nuklearni otpad iz Francuske i da to nije moguće.

- Lako je proverljivo šta piše u konvencijama Ujedinjenih nacija, direktivama Evropske unije, francuskim i srpskim zakonima. Nije istina da Francuska ima interes da izvozi nuklearni otpad u Srbiji niti je moguće da mi uvozimo i skladištimo nuklearni otpad. Mediji koji sebe smatraju objektivnim lako mogu da provere ove informacije a ne da nastavljaju da namerno obmanjuju građane i šire paniku protiv čega ćemo se boriti činjenicama i argumentima - rekla je ministarka.

Dodala je da je ove nedelje ekspertska misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetila Beograd i razgovarala sa predstavnicima naših institucija. „Od 2001. godine postoji saradnja sa IAEA sa kojom smo razgovarali o nameri Srbije da koristi nuklearnu energiju u kontekstu obezbeđivanja dugoročne energetske sigurnosti”, rekla je ona.

Ministarka je demantovala navode ekološkog analitičara Igora Radoševića koje je naveo da se planira otvaranje 20 do 30 rudnika litijuma u Srbiji. 

- Na teritoriji cele Srbije samo na jednoj lokaciji u dolini Jadra postoje overene rezerve minerala litijuma i bora i nigde više, niti se vrše istraživanja litijuma. Projekat Jadar se razvija duže od 20 godina i rudnik i dalje nije otvoren, toliko o istinitosti navoda da će biti otvoreno na desetine rudnika litijuma - poručila je ministarka


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Uroš Blažić poslao jezivu poruku, pa otišao da puca! Svedočenje bivše devojke masovnog ubice potvrđuje njegovu opasnu narav! (VIDEO)
Live TV

Uroš Blažić poslao jezivu poruku, pa otišao da puca! Svedočenje bivše devojke masovnog ubice potvrđuje njegovu opasnu narav! (VIDEO)

Anastasija Đ. bivša devojka Uroša Blažića svedočila je prošle godine u Smederevu. Ona je počela da se zabavlja sa njim nakon što je prestala da radi kod njega. Veza je trajala svega nekoliko meseci. Prvih mesec dana, veza je bila lepa, ali kasnije je počela da ga se plaši. On je, prema njenim rečima držao pištoj ispod jastuka i jednom prilikom joj pretio da će da je udari. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su primarijus patolog i stalni sudski veštak Radoslav Radosavljević i specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak Ljubiša Božić.

29.08.2024

09:56

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu
Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Velika Gospojina danas se proslavlja širom Kosova i Metohije, uprkos gotovo svakodnevnom teroru šiptarske vlasti koju predvodi Aljbin Kurti.

28.08.2024

13:28