• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.09.2024

09:46

Ko je ovde lud?! Biološki fakultet hteo da nastavi saradnju sa Rio Tintom, a onda se odjednom okrenuli i protiv njih i protiv sopstevih zaključaka! (FOTO)

Shutterstock

Politika

Ko je ovde lud?! Biološki fakultet hteo da nastavi saradnju sa Rio Tintom, a onda se odjednom okrenuli i protiv njih i protiv sopstevih zaključaka! (FOTO)

Podeli vest

Informacija da je Biološki fakultet predložio nastavak saradnje kompaniji Rio Sava Exploration d.o.o. nije navedena u saopštenju, čime se takođe javnost dovodi u zabludu, jer ako je konačan i nedvosmislen zaključak saopštenja i završnog izveštaja Biološkog fakulteta da projekat „Jadar“ ne treba da se realizuje, postavlja se pitanje zašto je Biološki fakultet predložio nastavak saradnje.

Ovo je kompanija "Rio Tinto" izričito istakla nakon saopštenja Biološkog fakulteta i rekla je da pozdravlja inicijativu Biološkog fakulteta u Beogradu za jasnom i preciznom komunikacijom u vezi sa Projektom „Jadar“, ali da to nije slučaj sa načinom na koji su predstavljene informacije u današnjem saopštenju Biološkog fakulteta, što javnost može dovesti u zabludu.

Foto: Printscreen Danas

 

 

Iz dostupne dokumentacije je jasno da je velika pažnja posvećena prečišćavanju otpadnih voda poreklom iz rudnika i deponije industrijskog otpada, kao i sprečavanju curenja štetnih materija sa deponije industrijskog otpada i deponije otpadnog materijala. Ukoliko predviđene mere budu sprovedene dosledno i ne bude nepredviđenih događaja može se očekivati da neće biti značajnijeg zagađenja vode reke Jadar i podzemnih voda", navode. 

Foto: Printscreen Danas

 

 

Ono što se posebno ističe u ovom sapštenju navodi i podseća jeste da je Biološki fakultet hteo da nastavi saradnju sa Rio Tintom, ali onda se odjednom okrenuli i protiv njih i protiv sopstvenih zaključaka! 

Biološki fakultet kao važan i značajan partner kompanije Rio Sava Expolaration 02.07.2021. godine podneo je ponudu kompaniji za nastavak saradnje u kome se navodi:

Foto: Printscreen Danas

 

 

"Biološki fakultet – Univerziteta u Beogradu, shodno predlogu podnetom od strane SGS Beograd Ltd., 03.06.2021. godine, kao i usmenog dogovora postignutog na sastanku sa rukovodstvom kompanije Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd („Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd“) 02.07.2021. godine, dostavlja sledeći predlog: Projekat MONITORING ABIOTIČKIH I BIOTIČKIH PARAMETARA ŽIVOTNE SREDINE NA PODRUČJU PLANIRANE EKSPLOATACIJE I PRERADE MINERALA JADARITA „JADAR"", navodi se u saopštenju. 

Ova kompanija takođe zamera i što je zaključak iz analize Biološkog fakulteta predstavljen kao generalan, jedini i konačan, a da su pritom, tvrde iz "Rio Tinta", zanemareni pojedini drugi pojedinačni zaključci koji se nalaze u izveštaju.

 "Iz ovog i drugih pojedinačnih zaključaka jasno je da eksperti Biološkog fakulteta, uzimaju u obzir mogućnost da je realizacija projekta moguća uz primenu adekvatnih mera zaštite. To međutim nije jasno iz saopštenja, već se zaključak da je od projekta potrebno odustati nameće kao jedini i konačan", zaključuje kompanija "Rio Tinto" u svom saopštenju.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Kalinić: Vlada Budala je u Španiji glumio Hrvata
Hronika

Kalinić: Vlada Budala je u Španiji glumio Hrvata

Vlada Budala je, dok smo se krili u Španiji, glumio Hrvata i lupetao je na ijekavici, sve pogrešno. Kad su ga neki Hrvati pitali u jednom klubu u Madridu kako mu je u Španiji, Vlada im je rekao "djobro", ali da su svi Španci "pjederi". Hrvati su se čudili šta ovaj lupeta...

07.09.2024

08:17

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Dete obolelo od virusa Zapadnog Nila! Prvi slučaj u Kragujevcu!
Srbija

Dete obolelo od virusa Zapadnog Nila! Prvi slučaj u Kragujevcu!

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, raste broj zaraženih groznicom Zapadnog Nila, koju prenosi domaći komarac. U Srbiji je registrovano ukupno 28 obolelih što je za osam više nego prethodne sedmice., a prvi slučaj registrovan je i na teritoriji Šumadije.

06.09.2024

16:58