• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.10.2024

12:41

Malverzacije Javnog servisa: RTS angažovao privatnu produkciju nastalu mesec i po pre potpisivanja ugovora za snimanje filma o sopstvenom jubileju!

Shutterstock

Politika

Malverzacije Javnog servisa: RTS angažovao privatnu produkciju nastalu mesec i po pre potpisivanja ugovora za snimanje filma o sopstvenom jubileju!

Podeli vest

Za obeležavanje sopstvenog jubileja - 100 godina postojanja Radio Beograda – rukovodstvo Radio-televizije Srbije angažovalo je spoljnu produkciju „Ramonda film BG”, osnovanu svega mesec i po dana pre potpisivanja ugovora sa RTS-om, saznaje Pištaljka.

Ugovor za izradu „jubilarnog“ dokumentarnog filma, pod nazivom „Iz veka u vek” vredan 4.855.700 dinara, u koji je Pištaljka imala uvid, RTS je potpisao u junu ove godine sa preduzetničkom radnjom „Ramonda film BG“, čiji je vlasnik direktor državnog „3astava filma” pukovnik Goran Ikonić, zaposlen u Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane. Spoljnoj produkciji RTS je obezbedio najznačajnije elemente za snimanje filma, pa čak i scenario, koji je RTS prethodno takođe kupio „van kuće“. Rukovodstvo javnog servisa se ugovorom obavezalo da će spoljnoj privatnoj produkciji, pored novca, omogućiti i pristup arhivskom materijalu, kostime, scenografiju i prostorije Radio Beograda za potrebe snimanja.

Foto: printscreen

 

Prethodno je, u maju ove godine, RTS za ovaj šezdesetominutni dokumentarni film, kupio scenario od dekana Akademije umetnosti u Beogradu i režisera Dragoljuba Elčića za 220.000 dinara.

Dragoljub Elčić i Goran Ikonić sarađivali su zajedno na projektima privatne firme sličnog naziva „Ramonda prodakšen (Ramonda Production)”. Prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik ove firme koja je prošlu godinu završila sa prihodima od četiri miliona dinara, je dvadesetšestogodišnji Jovan Ikonić. Kako pokazuju podaci sa sajta ove firme, od 2021. godine, kada su osnovani, realizovali su četiri dokumentarna filma. Izvršni producent svakog ovog filma bio je Goran Ikonić, dok je režiju i scenario potpisivao Dragoljub Elčić.

Foto: printscreen

 

Uprkos tome što je RTS ugovor potpisao sa firmom „Ramonda film BG”, upravo se firma „Ramonda prodakšen” navodi kao producentska kuća koja je angažovana za film „Iz veka u vek” u detaljnom budžetu za realizaciju ovog filma. Tako se jedna firma navodi u ugovoru koji je potpisan, a druga u prilogu tog istog ugovora.

Štaviše, detaljni budžet sastavljen je pre nego što je preduzetnička radnja „Ramonda film BG“ osnovana i pre nego što je potpisan ugovor o kupovini scenarija za film. „Ramonda film BG” je osnovana tek sedam dana nakon sastavljanja budžeta. I u kalkulaciji troškova, takođe prilogu ugovora, navodi se firma „Ramonda prodakšen”, dok je ovaj dokument pečatirala produkcija „Ramonda film BG”.

Foto: printscreen

 

 

U Planu poslovanja RTS-a za 2024. godinu vidi se da je RTS planirao izradu filma „Iz veka u vek” po scenariju Dragoljuba Elčića. Ugovor sa Elčićem potpisan je 30. maja i RTS se obavezao da će scenario platiti 220.000 dinara neto. Uprkos tome, pre nego što je platilo ovaj scenario, rukovodstvo javnog servisa budžetiralo je još 354.000 dinara na ime honorara za pisanje scenarija i konsultacije. Tako je, prema ugovoru sa „Ramonda filmom BG“ i prilozima tog ugovora, kao i prema ugovoru sa Elčićem, samo na ime scenarija RTS utrošio više od pola miliona dinara.

Goran Ikonić i Dragoljub Elčić potpisuju više filmova u produkciji „Zastava filma”, za koje su bili i nagrađeni, a neki od njih prikazani su i na javnom servisu.

Foto: printscreen

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Sukobi u svetu počinju da prete i Balkanu? Srpski narod koji živi bilo gde van matice uzurpiran je i mučen! (VIDEO)
Live TV

Sukobi u svetu počinju da prete i Balkanu? Srpski narod koji živi bilo gde van matice uzurpiran je i mučen! (VIDEO)

Uprkos svim mirovnim konferencijama,, svet i dalje srlja ka kolapsu. Sukobi su sve veći, a za to vreme mi se trudimo koliko možemo da sve to izbegnemo. Balansiramo koliko možemo da ne bismo postali deo tog haosa koji je sve veći i sve širi. Da li ćemo uspeti da sprečimo "zapaljivanje" Balkana, a čini se da velike sile baš to hoće. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su prof. dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, pukovnik u penziji MIloje Pršić i Marko Šćepanović, savetnik potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova.

14.10.2024

20:05

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi
Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi

Da li nauka može biti potpuno automatizovana? Tim istraživača specijalizovanih za mašinsko učenje je pokušao da to otkrije. „AI naučnik“, koga je stvorio tim tokijske kompanije Sakana AI i laboratorija u Kanadi i Velikoj Britaniji, može da istražuje čitajući postojeću literaturu o nekom problemu, da formuliše hipotezu, isproba nove mogućnosti i napiše naučni rad. „AI naučnik“ može čak i da uradi recenziju sopstvenog rada, piše Nature.

15.10.2024

14:36