• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

25.05.2024

06:21

Odmor u sanatorijumu! Istorijsko zdanje sa pet zvezdica skriveno od pogleda u drevnoj šumi (FOTO)

Shuterstock

Putovanja

Odmor u sanatorijumu! Istorijsko zdanje sa pet zvezdica skriveno od pogleda u drevnoj šumi (FOTO)

Podeli vest

Odmaralište, koje je iz temelja obnovljeno, ima kapacitet od 32 sobe i apartmana.

Možda je nekome nezamislivo ići na odmor u sanatorijum, ali ovaj će da pruži jedinstveno iskustvo sa pet zvezdica i definitivno ga treba posetiti.

Obnova iz temelja

Manna se nalazi duboko u arkadijskim šumama centralnog Peloponeza, na nadmorskoj visini od 1.200 metara u blizini sela Magulijana.

Nekadašnji sanatorijum, sagrađen na prelazu prošlog veka za osobe koje pate od respiratornih problema i tuberkuloze, bio je u zapuštenom stanju skoro osam decenija pre nego što je dospeo u ruke novih vlasnika. 

Hotelsko-turistička kompanija kupila je stari sanatorijum, koji se nalazi na površini od oko 7 ari u Arkadiji. Atinski K-Studio preuzeo je obavezu da obnovi napuštenu strukturu.

Odmaralište, koje je iz temelja obnovljeno, ima kapacitet od 32 sobe i apartmana i teži da Arkadiju postavi na svetsku mapu putovanja.

Manna je istorijsko utočište sa 5 zvezdica u drevnoj jelovoj šumi planine Mainalo i, kako je navedeno na zvaničnom sajtu kompanije, pruža autentično gostoprimstvo, podmlađivanje tela i uma u ​​prirodi uz jedinstvenu estetiku i usluge, okruženo šumama, jezerima i rekama sa kristalno čistom vodom koje nude iskustvo apsolutnog blagostanja, tokom cele godine. 

Hotel u jelovoj šumi poziva da se prepustite autentičnom gostoprimstvu i dozvolite sebi da vreme stane, telo se podmladi, um se isprazni, a oči napune prirodom.

Foto: Shuterstock

 

Istorija sanatorijuma

Sanatorijum datira iz 1929. godine i poznat je kao "Mana sanatorijum". Zgrada je dobila ime po Ani Meli, sestri makedonskog heroja Pavlosa Mele, koja je bila i tvorac lečilišta. Želela je da napravi najveći sanatorijum na Balkanu, pa je našla finansijsku podršku imućnih Grka u dijaspori, Egiptu i Americi. 

Ana Mela je svoj život i bogatstvo posvetila lečenju ranjenih vojnika i pacijenata sa tuberkulozom. Zbog svoje apsolutne privrženosti pacijentima i dobročinstva, okarakterisana je kao "vojnička majka" i sanatorijum je nazvan u njenu čast.

Lokacija izabrana za sanatorijum nije slučajna. Magulijana, koja je bila najbliže selo, smatrana je za jedno od "najzdravijih" mesta za odmor tog vremena. Nadmorska visina i svež vazduh pomogli su u borbi protiv tuberkuloze. Izgradili su ga legendarni lokalni majstori iz obližnjeg sela Lagadija, poznatog po izradi kamena. 

Zgrada je bila na četiri sprata. Na prvom spratu je bila uprava, medicinske laboratorije i ordinacija, a na preostalim spratovima bile su bolesničke sobe u kojima su muškarci tretirani odvojeno od žena. Bolesnici od tuberkuloze plaćali su od 200 do 100 drahmi za boravak u bolnici i pored medicinske nege uživali su u prvoklasnoj hrani, grejanju i zabavi. Uvođenjem penicilina kao leka protiv tuberkuloze, sanatorijum je zatvoren, opljačkan i potom napušten.

Iz kultne zgrade iz 1929. godine, poznate kao "sanatorijum Manna" i u srcu Arkadije, mesta poznatog po svojoj netaknutoj prirodi i lekovitim moćima, rođena je nova Manna Arcadia, članica Design Hotels. 

Utočište jedinstvene estetike i usluga, okruženo je šumama, jezerima i rekama sa kristalno čistom vodom, pružajući doživljaj apsolutnog blagostanja, tokom cele godine. Dizajneri enterijera i arhitekte K-STUDIO preduzeli su oživljavanje ove građevine koja je zaštićena. U saradnji sa arheolozima i uz apsolutno poštovanje autentične arhitekture i istorijske prošlosti, Manna je ponovo rođena i želi vam dobrodošlicu u svoj svet.

Foto: Shuterstock

 

Sobe i apartmani

Svaka soba Manna Arcadia je luksuzno utočište koje će vas odvesti u drevnu jelovu šumu i sve njene tajne. Visoki plafoni, elegantna dekoracija, veliki prostori i održivi materijali su u savršenom skladu sa prirodnim okruženjem. 

Sve sobe i apartmani odišu šarmom prošlosti i čine ambijent, okružen povetarcem epske planine Mainalo i jedinstvenim mirisom jele, idealnim za opuštanje i inspiraciju.

Inspiriran jedinstvenom isceliteljskom snagom prirode koja ga okružuje, wellness centar Manna Arcadia pruža jedinstvene rituale. Uživajte u blagotvornim svojstvima saune i hamama i opustite se u "pećinskom" bazenu. Meditirajte i uživajte u jogi u prirodi okruženi jelama ili u zatvorenom prostoru pored kamina. Konačno, tonirajte svoje telo u specijalno opremljenoj teretani i ako budete imali sreće, napolju bi mogao da pada sneg koji bi ovo iskustvo učinio još posebnijim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija