• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

16.06.2024

14:33

Sportski psiholog jasan: Nije dobro što krećemo od Engleske... Kada nema očekivanja, nema ni pritiska!

profimedia

EURO 2024

Sportski psiholog jasan: Nije dobro što krećemo od Engleske... Kada nema očekivanja, nema ni pritiska!

Podeli vest

Ana Privrat, diplomirani sportski psiholog, u razgovoru za "Informer.rs" objasnila je šta bi sve moglo da utiče na igre "orlova" na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Došao je i taj dan - fudbalska reprezentacija Srbije započinje svoj put na Evropskom prvenstvu! Pred "orlovima" je nemoguća misija u prvom kolu pošto se večeras od 21 čas sastaju sa prvim favoritom za titulu - Engleskom. 

Budući da je situacija unutar, ali i oko reprezentacije, potpuno drugačija u odnosu na Mundijal u Kataru, rešili smo da porazgovaramo sa sportskim psihologom. Ana Privrat, uspela je da nam na što bolji način približi sve ono što bi moglo da igra ulogu za "orlove" tokom Evropskog prvenstva. 

- Što je rezultat veći i pritisak je veći. Kada se radi o psihološkoj pripremi dostupno vreme je daleko veće. Kada govorimo o psihološkoj pripremi za kompletnu sezonu na raspolaganju imate mnogo više vremena, te priprema može da se sprovede dosta sporije. Na turnirskim takmičenjima se radi po sličnom principu, ali je drugačiji raspored. Naravno, čitav plan se sprema mnogo ranije od početka priprema. Potrebno je da sportista pred takmičenje bude spreman i fizički i psihički kako bi sve zadatke mogao da iznese na terenu. Vredi napomenuti da sa većim rezultatom dolazi i veći pritisak - poručila je naša sagovornica. 

Mundijal u Kataru su pratili brojni problemi, koliko to može da utiče na međuljudske odnose i pojedinca? 

- Timska atmosfera je najbitnija kada govorimo o kolektivu. Ako postoji povezanost među igračima pola posla je odrađeno. Zadatak sportiste je da sve što je privatno ostavi van terena. Individualno je pitanje da li su svi sportisti toliko psihološki spremni da sa strane ostavi probleme. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Privrat (@ana_privrat)

 

Pred Svetsko prvenstvo među navijačima je vladala ogromna euforija. Sada je situacija potpuno drugačija slika u javnosti, kako to utiče na reprezentaciju? 

- Sa jedne strane je dobro, sa druge loše. Opšte mišljenje je da kada nema očekivanja nema ni velikog pritiska. Publika, porodica, prijatelji... Njihovo očekivanje nameće pritisak, onda sportista smatra da nešto mora i postavlja sebi pitanje šta će se desiti ako izneveri očekivanje. Kada nema euforije rezultat može da bude samo bolji. Srbija ima kvalitetne individualce, prave profesionalce, smatram da na njih manjak euforije ne može loše da utiče, čak, mislim da je to i dobro - objašnjava Ana Privrat. 

Kakav efekat mogu da proizvedu rezultati tokom priprema (poraz od Austrije i pobeda protiv Švedske)? 

- Moguće je ubediti sebe da se radi samo o pripremnim mečevima koji ništa ne znače, ali je pitanje da li će tako biti i sa našom reprezentacijom. Mnogo je lakše kada se pobeđuje tada ceo tim dobija na samopouzdanju. U slučaju poraza igrači i stručni štab stiču mišljenje da nešto mora da se menja, da nešto nije kako treba. 

Evropsko prvenstvo reprezentacija Srbije otvara protiv favorita na čitavom turniru - Engleskom. Da li je bitan raspored u grupnoj fazi? 

- Nema dileme da je igračima lakše da imaju lakšeg rivala na početku kako bi se eventualno upisala pobeda. Sportisti su rezultatski orijentisani ljudi, kada dođu do trijumfa raste samopouzdanje i sve ide lakše. Naša situacija je dosta teža, nije sjajno što imamo teškog protivnika na samom startu Evropskog prvenstva. 

Kako spremniti ekipu za duel protiv Engleske? 

- Situaciju olakšava činjenica da ne postoji veliko očekivanje javnosti, onda reprezentativci nemaju koga da razočaraju ili iznevere. U psihologiji je sve moguće, samo je pitanje ko želi na tome da radi. Upitno je da li će igrači uspeti da u duel uđu bez euforije kako bi smanjili mogućnost razočarenja. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Privrat (@ana_privrat)

 

Uloga autsajdera, koliko to može da utiče na atmosferu u reprezentaciji? 

- Mač sa dve oštrice... Igrači gube samopouzdanje jer su prežaljeni, to utiče na ceo tim. Sa druge strane, sportisti imaju jake ličnosti da se dokažu kada niko ne veruje u njih. Pogledajte Ronalda i Đokovića. Imaju potrebu da budu bolji kada ih neko kritikuje. Moguće je da to proradi i u našoj reprezentaciji. Na svakom turniru se pojavi autsajder koji može da pobedi favorita, u tom slučaju se na teren izlazi bez pritiska. To nije isključeno da se desi i sa "orlovima" - dodaje Ana Privrat. 

Da li je važno igrače držati izolovane od javnosti i navijača?

- Mlađe reprezentativce, one sa manje iskustva treba čuvati od medija, komentara navijača... Oni su osetljivi na kritike. Što se iskusnih tiče, kod njih nema brige. Navikli su kroz karijeru da se okruženje menja, da navijači imaju drugačija očekivanja. 

Kako se gradi timska hemija? 

- U psihologija postoji termin koji se zove kultura tima i liderstvo, za to je zadužen trener. On je odgovoran da organizuje "team bildings". Dobar primer za to je Željko Obradović koji je prošle godine uspeo to da uradi u Partizanu. Crno-beli su tada gradili povezanost među igračima, psihološka i emotivna. Kod nas to nije mnogo zastupljeno, ali sportska psihologija namenjena timovima daje ozbiljne rezultate. Potrebno je igračima objasniti da je timski cilj uvek ispred individualnog, ego ne treba da postoji. 

Podrška navijača će biti velika u Nemačkoj, domaćinska atmosfera... Koliko to može da utiče na reprezentaciju? 

- Navijači su 12. igrač. To će bez dileme značiti, biće ogroman vetar u leđa, nadam se da će ih biti u velikom broju. 

Za kraj, od naše sagovornice dobili smo i savet kako da reprezentaciji pomognemo da u Nemačkoj ostvari što bolji rezultat. 

- Pružiti im bezrezervnu podršku i pokazati im da je Srbija uvek uz njih - podvukla je Ana Privrat. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija