• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Kostić

26.05.2020

13:22

EKSKLUZIVNO: NEPOZNATI „ IGMANSKI MARŠ“ U RATU NA KOSMETU! Sedam sati po snegu i ledu do gnezda terorista iz UČK

Vesti

EKSKLUZIVNO: NEPOZNATI „ IGMANSKI MARŠ“ U RATU NA KOSMETU! Sedam sati po snegu i ledu do gnezda terorista iz UČK

Podeli vest

Mnoge akcije za udžbenike , koje su na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine izveli pripadnci tadašnje Vojske Jugoslavije, ostale su nepoznate javnosti. Jedna od takvih je akcija koju su pripadnici legendarne 549. motorizovane brigade iz Prizrena, pod komandom tada pukovnika, a kasnije generala Božidara Delića, imali nekoliko dana uoči početka bombardovanja 1999. tačnije 16.i 17 .marta.

Izvršen je gotovo nemoguć zadatak da preko vrleti Šar-planine razbiju terorističko gnezdo u selu Kabaš, odakle je kontrolisana strateška deonica između Prizrena i Suve Reke i dalje ka Prištini.
- Kabaš je pretvoren u jako i po mišljenju terorista neosvojivo uporište.

Teroristi su se osećali sigurno zbog položaja ovog sela koje je ličilo na orlovsko gnezdo. Zato je komanda 549. mtbr izvršila procenu i odlučila da vojska priđe selu iz pravca odakle ih teroristi sigurno ne očekuju – kaže za Informer Stojan Konjikovac, general u penziji, a u vreme akcije potpukovnik u prizrenskoj brigadi.

Snage za uništenje terorista grupisane su u dva dela. Prva grupa, koju je predvodio naš sagovornik, je trebalo da preko Šar planine, odnosno, iz sela Sevce na 1020 metara nadmorske visine najpre stigne do vrha Ostrovica na 2092 m nadmorske visine, a zatim se spustiti i rasturi teroriste u Kabašu, koji je na 1000 m nadmorske.

Drugi deo snaga predvodio je komandant brigade pukovnik Božidar Delić. Njihov zadatak je bio da iz Prizrena obuhavte teroriste u polu okruženje sa donje strane, spoje se sa prvim delom snaga i zatvore obruč oko terorista, a potom da zajedno unište terorističku grupu.

- Sem užeg dela komande brigade koji je prisustvovao donošenju odluke, nikome se više nije prenosila odluka za izvršenje zadatka. Komandant Delić je pozvao načelnika SUP-a za saobraćaj i bez objašnjenja preneo mu da za dva sata u kasarnu dovede deset većih kamiona sa ceradama , na kojima stoji neka reklama na albanskom jeziku, što je i učinjeno – nastavlja zanimljivu priču general Konjikovac.

Foto: Printscreen You Tube

Vojnici koje je predvudio Konjikovac su se iz Sevca , sa 25 kilograma opreme na sebi, bez odmora probijali kroz vejavicu i sneg dubine jednog metra. Posle osam sati marša, prešli su 12 km, savladavši uspon i do 45 stepeni i na temperaturi oko 20 stepeni ispod nule.

Izbijanjem na vrh planine po magli i vejavici vojska je došla iza leđa teroristima da bi sprečili njihovo izvlačenje prema Šar planini. Jedinica je zatim, bez predaha i iz pokreta ušla u borbu i pod borbom se spuštala na kilometar nižu nadmorsku visinu, odnosno do Kabaša, koji je istovremeno i za 600 metara na višoj nadmorskoj od Prizrena, odakle je krenula druga grupa vojnika, sa
komadantom Delićem. Angažovanje vojnika i starešina u složenim meteo uslovima trajalo je 38 sati.

- Vojska je samo nekoliko minuta pre terorista izbila na položaje koji nadvisuju njihove. U tom trenutku dolazi do kontakta sa grupom terorista u crnim uniformama, od kojih je deo likidiran, a deo se pod vatrom povukao ka Kabašu. U grupi su bili i devojka u crnoj uniformi i jedan mudžahedin – opisuje borbu sa teroristima general Konjikovac.

Nakon toga dolazi do spajanja obruča od strane oba dela naših snaga i poptunog uništenja terorističkog legla. Među našom vojskom, jedan vojnik je poginuo od snajpera i drugi je ranjen, a likivdiran je veći vroj terorista, dosta je bilo ranjenih, a otkriveni su objekti gde su teroristi iz UĆK imali poljsku bolnicu, oružje i rezerve municije, medicinskih sredstava, poljskih kreveta,
šatora, uniforme i dokumentaciju.

- Posle ove profesionale akcije, stvoreni su uslovi mirnog nastavka života u selu Kabaš i okolnim selima. Grad Prizren relaksiran je sa severne i severno-istočne strane, a uspostavljena je potpuna bezbednost na regionalnom putu do Suve Reke. Ova akcija je primer taktičkog iznenađenja, primene inventivnosti pri planiranju borbenih dejstava, samoinicijative i lukavstva u odnosu prema neprijatelju. Dobra obučenost, odlučnost, fizička pripremljenost , motivisanost, požrtvovanost i hrabrost vojnika i starešina došli su do punog izražaja – zaključuje general Konjikovac.

Kako smo saznali, za nekoliko dana biće emitovan i dokumentarni film „ Bitka za Kabaš“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set