• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

12.04.2021

21:20

OVAKO JE POSKOK DUG VIŠE OD POLA METRA UHVAĆEN U MANASTIRU GRADAC! Jedna od najotrovnijih zmija Evrope pretila posetiocima, Rastko ju je vratio u prirodu!

Vesti

OVAKO JE POSKOK DUG VIŠE OD POLA METRA UHVAĆEN U MANASTIRU GRADAC! Jedna od najotrovnijih zmija Evrope pretila posetiocima, Rastko ju je vratio u prirodu!

Podeli vest

Prirodnjački muzej u Beogradu objavio je fotografije koje su nastale u manastiru Gradac kad je herpetolog dr Rastko Ajtić uhvatio poskoka dugačkog više od pola metra zbog bezbednosti posetilaca i monahinja

Poskok se zatekao na manastirskom imanju u leto 2020. godine.

- Poskok važi za "najotrovniju" zmiju u Evropi ali to nije baš tako. Generalno, otrov jeste potentan, ali ako poskok ujede zdravog čoveka onda nema fatalnog ishoda - objasnio je za Telegraf.rs dr Ajtić.

Kako nam je objasnio, zmiju je uhvatio rukama uz potrebnu opremu.

Napomenuo je da se ne seća precizno dužine poskoka.

Foto: Prirodnjački muzej/Rastko Ajtić

- Zmija je bila približno dugačka oko 60 centimetra - kazao je naš sagovornik.

Poskok je posle pušten u prirodu.

Manastir Gradac

Manastir Gradac predstavlja ktitorsku zadužbinu kraljice Jelene koja je izgrađena od 1277. do 1282. godine, za vreme vladavine njenog sina kralja Dragutina. Smešten je na uzdignutoj zaravni iznad Gradačke reke, na obodu šumovitih padina Golije.

Foto: Prirodnjački muzej/Rastko Ajtić

Udaljen je 21 km severozapadno od Raške i 12,5 km zapadno od Brvenika i Ibarskog puta.

Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set