• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.02.2022

21:53

TOKOM NOĆI STIŽE HLADNI FRONT Evo kakvo nas vreme čeka za vikend nakon nekoliko prolećnih dana

Vesti

TOKOM NOĆI STIŽE HLADNI FRONT Evo kakvo nas vreme čeka za vikend nakon nekoliko prolećnih dana

Podeli vest

Danas smo uživali u pravom prolećnom danu, a vikend nam sledi promena vremena.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, krajem dana do severozapadnih, a tokom večeri i noći i do ostalih predela Srbije očekuje se prodor oslabljenog hladnog fronta.

- On će biti praćen naoblačenjem i padom temperature, a slab do umeren jugozapadni vetar biće u skretanju na umeren, prolazno i jak severozapadni, uz prodor hladnije vazdušne mase sa severa. Tek ponegde se očekuje slaba kiša, ali značanije padavine se ne očekuju - kaže on.

Kako predviđa, za vikend u Srbiji biće umereno do pretežno oblačno, a zbog snažnog anticklona sa centrom iznad centralne Evrope, vazdušni pritisak biće veoma visok.

- Očekuje se uglavnom suvo, a slaba kiša u nižim, a slab sneg na planinama očekuje u subotu u južnim i centralnim predelima Srbije. Severozapadni vetar do kraja dana biće u slabljenju, a tokom večeri vetar u skretanju na jugoistočni i biće u pojačanju. U noći ka nedelji i tokom nedelje, centar ovog antickkona izmestiće se severoistočno od Srbije i nalaziće se iznad Karpata. Zbog nešto nižeg vazdušnog pritiska iznad Mediterana, nad Srbijom će biti izraženiji gradijent pritiska, pa će u košavskom područu u nedelju duvati jugoistočni vetar jak, na jugu Banata ujutro i sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće u Srbiji od 6 do 12°C, u Beogradu do 10°C - precizirao je Đurić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Temperature su danas bile prolećne


U ponedeljak i utorak u Srbiji biće umereno oblačno i toplije sa sunčanim intervalima, a košava će oslabiti. Očekuje se i dalje visok vazdušni pritiska, ali i uticaj ciklona sa Atlantika, koji će sa jugozapada prema našem području uslovljavati strujanje toplije vazdušne mase.

- Maksimalna temperatura biće od 10 do 15°C, u Beogradu do 14°C. U utorak krajem dana prodor oslabljenog hladnog fronta iz oblasti Alpa, usloviće prolazno naoblačenje sa kišom, ali bez značajnih padavina. U sredu očekuje malo svežije, ali i dalje uz temperature iznad proseka i biće oko 10°C - dodaje Đurić.

On kaže da se, prema trenutnim prognozama, u drugoj polovini sledeće sedmice očekuje snažna aktivnost ciklona sa severa Atlantika, pa se prema našem području i većem delu Evrope očekuje strujanje tople vazdušne mase. Maksimalna temperatura biće u Srbiji uglavnom od 10 do 15°C. Toplije će biti i na planinama i ne očekuju se značajnije snežne padavine, tako da će se snežni pokrivač smanjivati.

- Kako nam se bliži praznik i mnogi će put planina, na Kopaoniku trenutno ima 130 cm snežnog pokrivača, na Zlatiboru 35 cm. Tokom sledeće sedmice iako se očekuje natprosečno toplo vreme i više nego dovoljna visina snežnog pokrivača očekuje se iznad 1500 metara nadmorske visine, dok bi se na oko 1000 metara snežni pokrivač mogao i otopiti.
Dakle, ovogodišnji februar prolazi u znaku veoma blagog i natprosečno toplog vremena. Ne tako davno, pre 10 godina, temperature u ovom periodu spuštale su širom Srbije ispod -20°C, a u Novom Sadu i širom Vojvodine na -29°C, u Smederevskoj Palanci na -28°C, a na obodu Beograda na -24°C. Tokom tog februara Srbija je bila okovana snegom i ledom, uz ekstremno niske temperature - zaključuje Đurić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set